Talousvinkit

Perheen taloustilanne kuntoon näppärillä vinkeillä

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Menojen karsimisen rinnalla kannattaa miettiä myös keinoja, joiden avulla voidaan kasvattaa perheenne tuloja.

Lapsiperheellä on rajattu budjetti – näin saa tilanteen hallintaan

Kuluttajatutkimuksen tekemän selvityksen mukaan suomalaisen lapsiperheen rahat voivat olla todella tiukassa. Kun alle 45-vuotiaan sinkun elämiseen kuluu tutkimuksen mukaan 600 euroa kuukaudessa, kahden pikkulapsen ja kahden aikuisen minimi on 2165 euroa kuukaudessa. Eikä tähän summaan lasketa vielä päivähoitomaksuja tai miesten ja naisten välisiä eroja rahankäytössä! Kun lapset kasvavat vaativampien leikkien ja harrastusten piiriin, summaa kasvaa 2543 euroon.

Miten lapsiperheen menoja voi karsia?

Suurimat kuluerät ovat ravinto, asuminen ja pukeutuminen. Vaatteet voi hankkia käytettynä ja ruokamenoissa karsia raaka-ainevalinnoilla, omalla aktiivisuudella sekä valmistamalla kerralla suuria määriä. Todellisuudessa tärkeintä on kokonaisuus. Siksi vanhempien kannattaisi ennen kaikkea aloittaa talouden seuranta ja tehdä selkeä budjetti tuloista ja menoista. Kun yllättävät tai turhat rahareiät ovat selvillä, niitä on helpompi lähteä karsimaan. Menojen karsimisen rinnalla kannattaa miettiä myös keinoja, joiden avulla voidaan kasvattaa perheenne tuloja. Voidaanko esimerkiksi myydä käyttämättä jääneitä tavaroita, tehdä kevyttä lisätyötä tai keksiä keinon, miten vanhempien harrastuksilla voisi tehdä lisäansioita?

Näin teet perheellesi budjetin

Perheen budjetin voit koota vaikkapa ruutuvihkoon tai tietokoneen taulukkolaskentaohjelmaan.

  • Aloita kirjaamalla ylös kaikki talouteenne tulevat tulot – tuet, palkat ym.

  • Laskekaa yhteen perheenne kokonaisvelkatilanne. Listatkaa erikseen niin sanotut huonot lainat ja laskekaa kuinka paljon lainojen yhdistämisellä voisi vähentää kokonaiskuluja. Pienten velkasummien maksaminen moneen paikkaan on taloudelle suuri taakka. Siksi pienlainat kannattaa yhdistää ja maksaa niitä yhdelle, luotettavalle lainanantajalle pienemmällä kuukausierällä, edullisemmilla kuluilla. Tämä onnistuu helposti lainavertailupalvelun kautta.

  • Kirjaa seuraavaksi ylös menot. Minkä verran maksatte laskuja ja minne? Muista huomioida myös luottokortilta automaattisesti veloitettavat maksut, kuten elokuva- ja musiikkipalveluiden kuukausimaksut. Löytyykö kuukausimenoista turhia kuluja, joiden avulla voitte pienentää menoja? Usein perheeseen voi tulla esimerkiksi lehtitilaus, jota kukaan ei lue.

  • Suuria ja välttämättömiä menoja, kuten sähkölaskua, vakuutuksia ja asumiskuluja ei kannata niellä sellaisenaan. Kilpailuttakaa lainan sähköyhtiön ja vakuutusten lisäksi myös mahdollinen asuntolaina. Mikäli olette hankkineet kodin aikana, jolloin lainan marginaalit ovat olleet nykyistä korkeammalla, voitte säästää asumiskuluissa tuntuvastikin.

  • Käykää läpi myös muut suuret linjat – jos esimerkiksi taloudessa on kaksi autoa, voitte pohtia, onko niille kummallekin aidosti tarve. Tai olisiko realistista asua edullisemmin? Kun tiedätte, minkä verran talouteen tulee rahaa ja pystytte arvioimaan, ovatko kaikki kulut eurojensa arvoisia, olette jo reippaasti voiton puolella.

Puskurirahasto turvaa selustan

Perheen tulevaisuuden kannalta tärkeää on järjestää puskurirahasto, jolla varautua yllättäviin menoihin. Jos pakastin ja pesukone hajoavat yhtä aikaa, on hyvä että tarvittavat korjaukset ja hankinnat voi tehdä ilman että hätätilanteessa sortuu huonoihin ratkaisuihin. Näin katastrofi ei heilauta perheen taloutta. Puskurirahastoa tulisi suositusten mukaan olla 1–2 kuukauden vastaava summa. Mikäli mahdollista, pieni osa perheenne tuloista kannattaa ohjata erilliselle pankkitilille. Vaikka tavoite tuntuu kovalta, pääasia on että aloittaa. Pienempikin puskurirahasto tuo huojennusta perheen arkeen ja helpottaa taloudellisia huolia.

Kun lapsi kasvaa, kasvavat myös kulut

Pieni lapsi pärjää hyvin vähällä, mutta iän myötä arjen kulut ja lapsen elinpiiri kasvavat. Teini-ikäinen tarvitsee paljon enemmän ruokaa kuin 4-vuotias, eivätkä vaatteet saa enää olla vain vanhempien mielen mukaisia. Koululainen osoittaa tarpeensa aivan eri tavalla kuin pikkulapsi – merkkifarkut, konsertit ja viimeisintä mallia olevat älypuhelimet ovat tärkeitä, koska ”kaikilla muillakin on”. Lisäksi koulun jälkeen halutaan hampurilaiselle tai elokuviin kavereiden kanssa, minkä vuoksi taskurahalle on huutava tarve. Paras tapa hillitä kassan hupenemista on opettaa rahan käyttöön liittyviä taitoja lapselle. Rahan arvon opettaminen tulee aloittaa varhain pienten asioiden avulla, vaikkapa kauppareissujen yhteydessä. Lasta voi kannustaa hankkimaan lisätuloja itse kotitöiden avulla ja opettaa säästämään viikkorahasta automaattisesti. Kun säästämisestä tulee rutiini, ja säätövinkit sisäistänyt sitä on vaikeampi kyseenalaistaa enää vanhempana.

Miten opettaa lapselle talousasioita?

  • Aloita jo pienenä. Voitte esimerkiksi keskustella, mistä raha tulee ja miten sen osalta on tehtävä valintoja – jos ostat karkkia, viikkorahasi eivät enää riitä uuden lelun ostamiseen. Kumman siis valitset?

  • Viikkorahasta on hyvä opetella laittamaan sivuun sovittu summa vaikkapa säästölippaaseen. Näin säästämisestä tulee rutiini, joka lähtee selkärangasta.

  • Jos lapsi pyytää uutta puhelinta tai merkkifarkkuja, sopikaa, että hän säästää ostosta varten osan rahasta tai tekee töitä sen eteen.

  • Rahan käyttäminen on parasta harjoitusta. Anna lapsesi käyttää saamansa eurot, anna hänen olla itse vastuussa virheistään. Näin lapsi ymmärtää, että raha ei riitä kaikkeen, vaan on tehtävä valintoja.

  • Lukekaa yhdessä lapsille kirjoitettuja talouskirjoja. Esimerkiksi Terhi Majasalmen ja Camilla Tuomisen Koululaisen rahakirja -teoksessa käydään läpi oman talouden perusteet lasta kiinnostavalla ja hänelle sopivalla tavalla.

Turvaa ruuhkavuosien talous

Odottamattomat menot ja kasvavat kulut ovat varmuudella osa arkea lasten kanssa. Vanhempainvapaat ja sairastelut rasittavat varmasti taloutta. Epävarmat hetket on hyvä turvata esimerkiksi Tuloturva-palvelun avulla. Jos vanhemmille on kertynyt osamaksuja, luottoja ja lainoja, niiden yhdistäminen voi säästää selvää rahaa. Kilpailuttamalla tai yhdistämällä lainat, voit saada edullisempien korkojen ja kulujen lisäksi selkeyttä menoihisi.

Zmarta.fi on uudenlainen rahoituspalvelu, joka kilpailuttaa lainojen ja luottojen tarjoajat puolestasi täysin ilmaiseksi ja neuvoo sinua tarpeen tullen. Zmarta.fin tavoitteena on tarjota edullisia lainaratkaisuja ja auttaa asiakkaitamme tekemään parempia taloudellisia ratkaisuja. Lainavertailupalvelumme kertoo sinulle eri kokoisten lainojen kustannukset. Yhdellä hakemuksella tavoitat kymmeniä lainantarjoajia, eikä hakemus sido sinua mihinkään. Ensimmäiset tarjoukset saat nopeasti ja voit itse valita niistä parhaan. Kilpailuta lainasi osoitteessa Zmarta.fi.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.