Talousvinkit

Jääkiekon MM-kisojen suuri hintavertailu - Liput ja kisamatkat

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Kevät on Suomessa karnevaalien aikaa, sillä vapun vieton ja luonnon heräämisen ohella juhlahumuun siivittävät myös jääkiekon MM-kisat. Tänä vuonna lätkän maailmanmestaruudesta kamppaillaan Slovakiassa. Kisamaa on herätellyt monien Leijona-fanien matkahaluja, onhan vielä monilla muistoissa vuoden 2011 maailmanmestaruus, jota juhlittiin juurikin Slovakian Bratislavassa.

Paljonko kiekkomatkalle lähtö sitten kurittaa lompakkoa? Vieläkö 10. toukokuuta Suomen ja Kanadan kohtaamisella starttaaviin ja 26. toukokuuta loppuotteluun huipentuviin kisoihin voisi päästä kohtuullisella budjetilla? Selvitimme vaihtoehtoja.

Jos et tänä vuonna päässyt kisamatkalle, älä huoli. Me arvomme viikottain kaikkien osallistuneiden kesken kolme kahden hengen pakettia MTV:n Pöllölaaksoon seuraamaan MM-finaalia 26.5. tarjoiluineen.

Lyhyesti Slovakiasta matkakohteena

  1. Asukkaita: 5,4 miljoonaa

  2. Pääkaupunki: Bratislava (432 000 asukasta), 2. suurin kaupunki Kosice (239 000 asukasta)

  3. Schengen-aluetta, ei tarvetta viisumille

  4. Pinta-ala: 49 035 km2

  5. Valuutta: Euro

  6. Paikallinen olut 0,5 l kaupassa: 0,80 euroa

Matka sinne ja takaisin

Vaivattomin ja nopein matka Slovakiaan alkaa ilmateitse. Lentomatkailuun luottavat pääsääntöisesti niin omatoimimatkailijat kuin valmiisiin kisamatkapaketteihinkin tarttuvat kiekkofanit. Toki maatakin pitkin perille pääsee - vaihtoehdoista lisää myöhemmin. Ensiksi on kuitenkin valittava, luottaako matkanjärjestäjän palveluihin vai hoitaako matkajärjestelyt itse.

Valmiit matkapaketit

Vaikka hotellivarausportaalit ja muut digitaaliset matkapalveluihin suunnatut kanavat ovat nykyisin monien valinta, eivät matkatoimistot ole tyystin hävinneet kamppailua matkailijoiden sieluista. Varsinkin urheilutapahtumien ympärille kehitetyt selkeät teemamatkapaketit ovat edelleen hyvin suosittuja.

Matkatoimistosta valmiin kisamatkan ostamalla peruutus- ja muutosehdot ovat hyvin selkeitä ja pääasiallisesti kuluttajan kannalta parempia kuin itse halvimman mahdollisen omatoimipaketin koostamalla. Lisäksi matkanjärjestäjät tuntevat kohteen ja myytävän matkan sisällön - sinulla on vähemmän huolehdittavaa.

Slovakian jääkiekon MM-kisojen suhteen suomalaisilla matkatoimistoilla on kosolti tarjontaa. Seuraavassa muutama vaihtoehto lyhyesti esiteltynä. Tarkempia tietoja ja mahdollisia tarjouksia kannattaa aina kysyä suoraan matkatoimistoilta: toisin kuin netin varausjärjestelmissä, voi varsinkin pienemmillä matkatoimistoilla olla hinnoissa pientä jouston varaa.

Lomalinja tarjoaa paketin lennoilla Budapestin kautta, josta siirrytään Košiceen. Matkaan lähdetään Finnairilla Helsingistä 9.5. ja paluu tapahtuu iltalennolla 12.5. Otteluista ohjelmassa ovat Suomen alkulohkon Kanada- ja Slovakia-ottelut (otteluliput sisältyvät matkapakettiin). Ekstraviehkeyttä matkapakettiin tuo se, että matkaisäntänä toimii vähintäänkin legendaariseksi luonnehdittava maailmanmestari Timo Jutila. Hintaa kolmen yön paketille kertyy 1 586 euroa.

Aikamatkat tarjoaa useampaa erilaista pakettia kisoihin, mutta paikkoja löytyy tätä artikkelia kirjoitettaessa enää 16.5. - 20.5. tehtävälle matkalle. Pakettiin sisältyvät suorat charter-lennot Košiceen, majoitus hotellissa, matkanjohtajan ja oppaiden palvelut sekä kuljetukset perillä. Otteluliput eivät sisälly Aikamatkojen pakettiin. Ohjelmaan on saatu mahdutettua peräti kolme Suomen ottelua, joskaan vastustajat eivät ole aivan isoimpia kiekkomaita: Tanska, Iso-Britannia ja Ranska. Hintaa matkalla on 999 euroa.

Event Travel myy vielä paketteja jääkiekon MM-kisojen finaaliviikonlopulle, joskin viimeisiä paikkoja alkulohkomatkoille voi vielä tiedustella. Finaalimatkaan sisältyvät molemmat välieräottelut, pronssiottelu sekä finaali. Charterlento suuntaa suoraan Helsingistä Bratislavaan. Koko paketti lento- ja ottelulippuineen sekä kolmella hotelliyöllä kustantaa 2 350 euroa.

Omatoimisesti kohti kisoja

Omatoimimatkailijalle tarjolla on enemmän joustoa mutta vastaavasti myös enemmän työtä ja huomioitavaa. Pari viikkoa ennen kisojen alkua lentoja Bratislavan naapuriin eli Itävallan Wieniin lähtee vielä kohtuulliseen 200 - 300 euron hintaan. Hardcore-reppureissaaja voi myös harkita silloin tällöin kulkevaa Tallinna-Bratislava-bussilinjaa.

Suomifanin kannattaa huomioida, että Leijonat pelaa alkulohkon ottelunsa maan toisella puolella, Košicessa. Myös Budapestin ja Krakovan lentoja kannattaa katsella ”sillä silmällä” varsinkin Košicen ollessa määränpäänä.

Jos todellista omistautumista ja aikaa riittää, ei esimerkiksi Košiceen ajaminen Baltian maiden ja Puolan läpi ole mikään mahdottomuus. Hieman reittivalinnasta riippuen Tallinnan ja Košicen välistä tietä riittää taivallettavaksi noin 1 400 kilometriä. Mikäli mahdollisuus on käyttää matkailuautoa, tätä kannattaa harkita - majoituksen hinnassa saavutettava säästö varsinkin pidemmällä kisareissulla on merkittävä.

Mikäli tulee tarpeen matkata jatkopeleihin Bratislavaan, on matkaa Košicesta noin 400 kilometriä (4,5 tuntia). Junalla kaupunkien välinen matka vie noin 5 tuntia. MM-kisojen johdosta järjestetään myös erityisiä kisajunavuoroja.

Liput otteluihin

Suomen alkulohkon ottelulippujen hinnat lähtevät 45 eurosta ylöspäin, Slovakia-ottelussa 60 eurosta. Kanada-, USA- ja Slovakia-otteluihin suoraan kisajärjestäjiltä näitä halvimpia lippuja ei kuitenkaan ole enää jäljellä - vaihtoehtona ovat kalliit (499 euroa) VIP-liput, yksityiset myyjät tai esimerkiksi Viagogo-lippupalvelu, jossa esimerkiksi Kanada-matsiin saa lipun artikkelin kirjoitushetkellä vielä 75 eurolla.

Tanskaa, Iso-Britanniaa ja Ranskaa vastaan pelattaviin Suomen otteluihin lippuja on vielä kisojen virallisessa lippukaupassa myös edullisimmasta 45 euron hintakategoriasta. Puolivälierien alkaen-hinnat ovat 70, välierien 160 euroa. Halvimmat loppuottelun liput ovat 300 euroa, ja näitä on vielä saatavilla.

Edullisimpia otteluliput ovat pienten kiekkomaiden välisissä matseissa, joissa loppuunmyytyä hallia ei todennäköisesti nähdä. Esimerkiksi Saksan ja Tanskan tai kohtaamista pääsee todistamaan 25 eurolla, Ranskan ja Iso-Britannian välistä matsia jo 10 eurolla.

Kisapaikkakunnat ja majoitus

Vuoden 2019 jääkiekon MM-kisat pelataan kahdessa kaupungissa, Slovakian pääkaupunki Bratislavassa sekä maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Košicessa. Bratislava sijaitsee aivan maan länsirajalla parin kilometrin päässä Itävallassa, Košice itäosassa, noin 20 kilometrin päässä Unkarin rajasta.

Košice

Tärkeänä yliopisto- ja teollisuuskaupunkina tunnetussa Košicessa pelataan A-lohko, jossa Suomen ohella pelaavat muun muassa isäntämaa Slovakia sekä Kanada ja Yhdysvallat. B-lohkon suosikkeina ovat Ruotsi, Venäjä ja Tshekki. Košicessa pelataan kaksi puolivälieräottelua, muutoin jatkopelit tapahtuvat Bratislavassa. Majoituksen hinta on luonnollisesti noussut kisahuuman aikana ja paikkoja on tarjolla rajoitetusti. Erittäin korkeatasoiset hotellit maksavat pienemmässä kaupungissa 300 euroa yötä, mutta hieman pienemmällä budjetilla liikkeellä olevat voivat löytää kotimajoitusta satasen pintaan. Majoituksen kokonaishinnaksi lähtee siis muutaman päivän reissulle muutamasta satasesta ja voi nousta jopa tuhanteen euroon.

Košicen ottelut pelataan Steel Arena -nimisessä hallissa, joka toimii tavallisesti HC Košicen kotihallina. Paikkoja vuonna 2006 valmistuneessa hallissa on 8 378 katsojalle. Halli sijaitsee vain kilometrin kävelymatkan päässä kaupungin vanhasta kaupungista, mutta aivan hallin eteen pääsee helposti myös raitiovaunuilla ja busseilla useiden linjojen voimin. Vuorokauden voimassa oleva julkisen liikenteen lippu maksaa 3,20 euroa.

Nähtävyyksistä kiekkomatsien ohella nauttimaan haluaville voi suositella kuvankauniissa vanhassa kaupungissa kävelyä ja siellä sijaitsevaa goottilaista Pyhän Elisabethin katedraalia. Kaupungin ulkopuolella, noin 10 kilometrin päässä sijaitsee Euroopan kolmanneksi suurin eläintarha, mikäli kiekkofanien parissa ei pääse kokemaan tarpeeksi eläimellistä tunnelmaa.

Bratislava

Tonavan varrella sijaitsevassa Bratislavassa pelataan kisojen B-lohko, kaksi puolivälieräottelua sekä molemmat välierät ja mitaliottelut. Kompaktissa pääkaupungissa useimmat matkat taittuvat helposti jalan, joskin raitiovaunuin ja bussein hoidettu julkinen liikenne on sekin varsin kattavaa. Kolmen vuorokauden lippu maksaa vaivaiset 8 euroa.

Nähtävää Bratislavassa riittää kosolti, vaikka kaupunki ei Euroopan suurimpiin turistikaupunkeihin kuulukaan. Kuten Košicessa, myös Bratislavassa vanhakaupunki on varsin viehkeä. Sen kupeessa kohoaa komealla paikalla Bratislavan linna, joka on hiljattain restauroitu. Tutustumisen arvoinen on myös Slavinin sotamuistomerkki ja sotilashautausmaa, josta avautuu komea näköala kaupunkiin.

Bratislavan ottelut pelataan alkujaan jo 1940 valmistuneella ja sittemmin useaan otteen uudistetulla Ondrej Nepela Arenalla. Taitoluistelija ja olympiavoittaja Ondrej Nepelan mukaan nimetyssä hallissa on tilaa 10 055 katsojalle. Vanhastakaupungista kävelymatkaa kertyy noin 3 kilometriä, päärautatieasemalta 2,5 kilometriä.

Bratislava sijaitsee hyvin lähellä Itävallan rajaa ja naapurimaan pääkaupunki Wieniä. Päiväretki kauniiseen barokkikaupunkiin onnistuu helposti myös ilman vuokra-autoa: Itävallan rautatieyhtiön operoima junamatka kaupunkien välillä kestää vain noin tunnin, eikä menopaluu maksa kuin 16 euroa. Matka on mahdollista taittaa myös hieman hintavammalla Tonavan jokiristeilijällä.

Majoitustarjontaa sekä Košicessa että etenkin Bratislavassa on kohtuullisesti aina ylellisistä hotelleista hostellien jaettuihin makuusaleihin. Hintataso kisojen aikaan on kuitenkin jo varsin korkealla. Halvimmatkin hotelliyöt kisojen avausviikonloppuna Košicen keskustassa ovat miltei 200 euroa, mutta yksityismajoituksia hieman kauempana kaupungista voi löytää vielä noin 50 euron hintaan per yö. Bratislavassa majoituskapasiteettia on jo huomattavasti enemmän, ja hintatasokin on näin ollen hieman matalampi.

Paikallinen hintataso

Slovakia on suomalaismatkaajan näkökulmasta melko houkutteleva kohde hintatasonsa puolesta - etenkin verrattaessa ensi vuoden kisaisäntään eli Sveitsiin. Jos kaipaa MM-jääkiekon kisamatkaa tulevaisuudessa pienellä budjetilla, kannattaa kiinnittää huomio jo vuoden 2021 kisoihin, jota isännöivät yhdessä Latvia ja Valko-Venäjä. Tästä seuraavana vuonna onkin jo kotikisojen vuoro Helsingissä ja Tampereella.

Kuten todettua, majoitushinnat ovat kisojen aikaan korkealla, mutta esimerkiksi aivan kaupunkien keskusta-alueiden ulkopuolella ravintoloissa ruokailee todella huokeasti - keskitasoisessa paikallisten suosimassa ravintolassa kaksi henkeä voi nauttia kolmen ruokalajin illallisen jo noin 25 eurolla.

Taksien hinnat Slovakiassa ovat karkeasti arvioiden noin puolet Suomen hintatasosta. Helsingissäkin toimivaa Boltia (entinen Taxify) voi käyttää sekä Bratislavassa että Košicessa, toinen näissä kaupungeissa hyvin toimiva taksisovellus on paikallinen Hopin.

Budjetointi

Voimme siis todeta, että aivan muutamalla satasella ei koko matkalta selviä, vaan matkoihin ja majoitukseen on hyvä varaa vähintään 600-700 euroa muutaman päivän mittaiselle kisamatkalle - ja hieman paremmalla majoituksella matkaan saa suorien lentojen kanssa upotettua helposti vähintään 1 500 euroa. Ruokiin, juomiin sekä ottelulippuihin saa uppoamaan helposti muutaman satasen, joten kokonaisbudjetiksi on hyvä varata vähintään 1 000 euroa Slovakian halvasta hintatasosta huolimatta. Prameampaa kisakokemusta kaipaavan kannattaa lähteä liikkeelle 2 300-2 500 euron kisakassalla.

Rahoita kisasi Zmartan lainavertailun avustuksella!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.