Talousvinkit

Ideoita joulun ajan sisustukseen

2019-12-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Joulu ei oikein tunnu joululta jos koti näyttää
samalta kuin arkenakin. Ratkaisuna tunnelman luomiseksi on tapana kaivaa
häkkivarastosta tai ullakolta vanha luotettu joulukoristeiden ja -tekstiilien
pölyinen laatikko, jossa vuosikymmeniä palvelleet tonttufiguurit ja
sähkökynttelikkö ovat levänneet tammikuusta asti.

Niin kutsutun joululaatikon sisältö käy vuosi vuodelta kulahtaneemmaksi, ja tuota sisältöä läpikäydessä herää väkisinkin ajatus joulun sisustuksen päivittämisestä uuteen aikakauteen. Siispä tuumasta toimeen!

Inspiraatiota joulumarkkinoilta

Erilaiset joulumarkkinat keräävät messu- ja kauppahallit, torit, kauppakeskusten aulat ja koulujen liikuntasalit täyteen ihmisiä. Tarjolla on monenmoista joululahjaa, juhlapöydän herkkua ja joulusisustukseen sopivaa tuotetta. Ostopakkoa ei tietenkään ole, voit vapaasti kierrellä markkinapöytien välissä ja hakea inspiraatiota.

Joulumarkkinoiden kirjo on valtaisa. Tuomaan Markkinat valtaa Helsingin Senaatintorin reilun parin viikon ajaksi ja jatkuvat aina 22. joulukuuta saakka. Turussa Vanhan Suurtorin Markkinat kokoavat yhteen käsityöläiset ja herkkumaakarit läheltä ja kaukaa. Tampereen Joulutori starttaa jo marraskuun puolella ja houkuttelee puoleensa glögiravintolallaan.

Jouluikkunat ja joulukadut ovat tietenkin perinteikäs oma lukunsa. Helsingin Aleksanterinkadun Stockmannin jouluikkuna on se kaikkein tunnetuin esimerkki, mutta miltei jokaisessa kaupungissa on oma katseenvangitsijansa, joka siivittää joulun tarinoiden maailmaan ja voi samalla antaa vinkkiä koristelurintaman uusista tuulista.

Moni isomman kaupungin asukki lähtee kuitenkin mielellään hakemaan joulun tunnelmaa idylliä hohkaavista pikkukaupungeista. Etenkin puutalokeskustoistaan tunnetut rannikon pikkukaupungit joulumarkkinoineen, pikkuputiikkeineen ja kahviloineen ovat monelle joulunaluskauden must-juttuja. Porvoo on tietenkin näiden kaupungin joukossa kestosuosikki, mutta joulumatkailun suosittuihin lähikohteisiin nousevat myös esimerkiksi Loviisa, Tammisaari, Naantali, Rauma ja Kristiinankaupunki.

Moderni joulusisustus

Joulu on monelle ennen kaikkea perinteiden juhlaa, ja se näkyy usein myös joulun ajan sisustuksessa ja koristelussa. Kaikki eivät kuitenkaan tunne oloaan mukavaksi perintökoristeiden ja virttyneiden joulupöytäliinojen keskellä, eikä joulukuusikaan enää ole sellainen kotien pakollinen varuste kuin menneillä vuosikymmenillä. Modernille joulusisustukselle on tilausta.

Pelkistäminen, minimalismi ja hillitty skandinaavinen tyyli avaavat ovet joulunviettoon modernilla tyylillä. Tällöin musta, valkoinen ja harmaa ovat pääosassa, mutta tummanvihreä, hopea ja kulta toimivat pieninä tehoste-efekteinä. Modernissa joulussa punaiselle on paikkansa korkeintaan kuusen pallokoristeissa ja ruokapöydän antimissa. Räikeät ja kitschahtavat pikkupatsaat ja tekstiilit eivät ole modernia joulusisustusta.

Moderniin jouluun ei välttämättä tarvita kuusta lainkaan, mutta pieni ja siro kuusi sopii aivan hyvin moderniinkin kotiin. Tällöin kannattaa kuitenkin olla maltillinen kuusen koristelun kanssa: itse havuoksia tulisi olla näkyvissä huomattavasti enemmän kuin koristeita. Räikeät muovipunokset eivät kuulu tähän joulusisustuksen suuntaukseen.

Kierrättämällä koristelua

Harva uudistaa koko joulusisustustaan joka vuosi – pitkäikäisyys on talven ykkösjuhlan koristeissa ja sisustustuotteissa valttia. Perinteisen joulusisustuksen ystävätkin kaipaavat silti varmasti jotakin uutta tasaisin väliajoin. Kierrätysmateriaaleista valmistettavat jouluiset esineet tuovat juhlakauteen jotakin uutta, jotakin vanhaa ja pitävät ekologisen näkökulman mielessä myös kulutusjuhlan luonteestaan usein kritisoidun ajan keskellä.

Joulupöydän kattaus merkitsee monessa kodissa myös runsaasti alumiinisia vuokia. Näistä voi pesemisen jälkeen saada aikaan vaikka jouluisia tähti- ja sydänkoristeita. Tyhjistä lasipurkeista saa pienellä askartelumaali- ja koristenauhakoristeilla tuikkulyhtyjä. Pari vuotta sitten ryminällä suomalaisiin koteihin tulleiden tonttuovien tekemisessä taas voi hyödyntää esimerkiksi pieniä tyhjiä laatikoita, vanhoja valokuvakehyksiä, puujätettä… vain mielikuvitus on rajana!

Myös varsinaiset koristeet voi kierrättää ja käyttää uudelleen joulun sisustuksessa. Jos vaikka ohuisiin kuusenkoristeisiin tai vanhoihin joulukortteihin alkaa hukkua, voi niistä askarrella esimerkiksi lasinalusia. Näille on takuulla käyttöä, mikäli isompi porukka kerääntyy yhteen kuusijuhlaa viettämään.

Joulun jäljiltä syntyy myös varsin runsaasti pakkausjätettä. Ensisijaisesti kannattaa toki pyrkiä vähentämään sitä, sen jälkeen hyödyntää ylitse jäävä ”roska” – lainausmerkit ovat paikallaan, sillä miltei kaiken materiaalin pystyy nykyisin kierrättämään. Kaiken ei tarvitse kuitenkaan mennä kerätysastioihin: esimerkiksi jouluteeman mukaan kuvioitu lahjapaperi voi tarjota seuraavaan jouluun hyvää askartelumateriaalia.

Jouluaskartelu lasten kanssa

Miltei jokainen meistä on väkertänyt joulukoristeita ainakin alakouluikäisenä. Tulokset eivät aina ole olleet objektiivisesti tarkasteltuna maailman kauneimpia, mutta näitä kouluaskarteluja on monesti säilytetty ja asetettu jouluna esille vanhempien kotona vielä vuosikymmeniä niiden valmistumisen jälkeenkin.

Lasten kanssa helposti toteutettavia joulukoristeita saa aikaan edullisesti: jo sakset, paksu värillinen paperi tai kartonki ja kynä vievät pitkälle – esimerkiksi tutut toisiinsa liitetyt tonttu-ukot syntyvät helposti. Pienempien lasten kanssa on suositeltavaa käyttää turvallisia askartelusaksia.

Vessapaperirullasta, huovasta, paperista ja pumpulista saa niin ikään aikaiseksi omilla jaloillaan seisovia tonttuja. Jäätelötikusta syntyy taas näppärästi runko kuuselle, oksamateriaalissa ja kortistelussa on vain mielikuvitus rajana. Jouluiset paperitähdet ja paperipallot kuuseen kuuluvat niin ikään helppoihin pikkuprojekteihin. Jos taas sääolosuhteet ovat suotuisat, pistäkää koko perheen voimin lämmintä ylle ja rientäkää tekemään jäälyhtyjä!

Yhdessä tekemisessä ja askartelussa syntyy paitsi itse juhla-ajan rekvisiittaa, myös lämmintä yhteishenkeä ja ilon hetkiä – ja juuri niistähän joulussa on parhaimmillaan kyse.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...