Talousvinkit

Helteet moninkertaistivat ilmalämpöpumppujen kysynnän – toimituksia saa vielä kuluvalle kesälle

2022-07-11 Taru Schroderus
Ilmanvaihtokone, Pixabay

Kesähelteet saavat ilmalämpöpumppuja myyvien yritysten puhelinlangat laulamaan. Asiantuntijan mukaan ilmalämpöpumppu tulee ihmisten mieleen yleensä vasta silloin, kun sille on eniten tarvetta.

Uudella tekniikalla varustetut ilmalämpöpumput ovat ympäristöystävällisiä ja energiatehokkaita. Ne toimivat moitteetta paukkupakkasista aina 30 asteen helteisiin.

Zmartan haastatteleman asiantuntijan mukaan uusissa omakotitaloissa ilmalämpöpumppu alkaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, mutta myös jälkiasennukset ovat jatkuvassa kasvussa.

Suomessa olevaan reiluun 1,2 miljoonan lämpöpumppuun on investoitu kokonaisuudessaan noin seitsemän miljardia euroa. Eniten myynti on kasvanut kotitalouksiin asennettavien ilmalämpöpumppujen osalta. Kuluvan kesän kaltaisilla helteillä ne viedään melkeinpä käsistä.

Ilmalämpöpumppu vaatii parin tonnin budjetin

Laadukkaan invertteri-ilmalämpöpumpun hinta asennuksineen on yleensä noin 2000 euron molemmin puolin. Nyrkkisääntönä on, että mitä uudempi ja teknisesti kehittyneempi pumppu on, sitä varmemmin se viilentää, lämmittää ja säästää lämmityskustannuksia.

Uusissa laitteissa hyötysuhde on parempi ja ne pärjäävät mainiosti myös kovilla pakkasilla.
Hyvällä hyötysuhteella varustettu ilmalämpöpumppu voi säästää vuositasolla jopa noin puolet öljy- tai suorasähkölämmitteisen asunnon lämmityskuluissa. Sähkölaskua se ei kuitenkaan puolita.

Asiantuntijamme mukaan tehokkaasti viilentäviä ilmalämpöpumppuja on saatavilla vielä kuluvallekin kesälle melko hyvin, mutta niiden pullonkaula muodostuu asentajista, joita on rajallinen määrä.

Loppukesän helteisiin varautuminen on hyvä aloittaa heti, sillä koko projekti suunnittelukäynnistä toteutukseen voi kaikkinensa viedä muutamia viikkoja. Laitteen asentajan tekemä suunnittelukäynti on suositeltavaa tarvittavien läpivientien ja sähkönsyötön, ja parhaan mahdollisen pumpun asennuspaikan valitsemiseksi.

Jos kiinteistöön on tulossa maalämpöpumppu, se vaatii luvan, jonka hakuprosessissa voi vierähtää kuukausi, jos toinenkin.

Muutamalla satasella paremmat yöunet

Jos budjetti ei veny kiinteään ilmalämpöpumppuun, yksittäisen huoneen olosuhteen saada siedettäväksi tuulettimella varustetulla ilmankuivaimella. Se imee huoneesta ylimäärisen kosteuden ja kierrättää tehokkaasti sisäilmaa. Huoneen lämpötilaa pelkkä kosteudenkerääjä ei kuitenkaan laske.

Huonekohtaisella, siirrettävällä ilmanjäähdyttimellä ja kosteudenkerääjällä makuuhuoneen lämpötilan voi sen sijaan saada miellyttävän viileäksi. Siirrettävän ilmanjäähdyttimen toimintaperiaate on samankaltainen kuin ilmalämpöpumpuissa. Ne keräävät säiliöön huoneilmassa olevan kosteuden ja puhaltavat ulos viileää ilmaa. Ilmanjäähdyttimien hinnat ovat 300-1000 euron välimaastossa.

Asiantuntijamme muistuttaa, että jos huoneeseen puhaltaa viileää sisäilmaa, pitää myös kosteudenpoistoon olla olemassa ratkaisu, sillä kosteus tiivistyy aina viileimpään kohtaan. Jos laite ei poista huoneilman kosteutta, vaarana on, että asunnon rakenteisiin kertyvä kosteus alkaa muodostaa ajan kanssa hometta.

Rahoita kodin viilennys Zmartan pienlainalla

Jos kodin kuumuus ja huono sisäilma ahdistavat, Zmartan kilpailuttamalla pienlainalla rahoitat ilmalämpöpumpun tai siirrettävän ilmastointilaitteen helposti ja nopeasti. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain pari minuuttia ja lainapäätöksen saat saman tien. Voit valita itsellesi sopivan lainasumman ja räätälöidä talouteesi sopivat maksuerät sekä takaisinmaksuajan.

Aloita kodinviilennysprojekti jo tänään osoitteesta: zmarta.fi/pienlaina

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.