*Esimerkkikorko: Luoton ollessa 15 000 €, 6 v. laina-ajalla, on kuukausierä 270 € / 72 kk ajan. Tällöin luoton kokonaiskulut on 19 468 €, nimelliskorko 9 % ja todellinen vuosikorko 9,38 % (sis. 0 € laskutuslisän ja avausmaksun 0 €). Luotonmyöntäjien lainasummat vaihtelee 1 000-60 000 €, nimelliskorko 4,41–20 % (todellinen vuosikorko 4,5-38 %) ja laina-aika 1–15 v. välillä.
Luotonmyöntäjät käsittelevät kaikki hakemukset automaattisesti varmistaakseen nopeat ja vastuulliset luottopäätökset.
Ruokakauppaketjut kertovat mielellään oman kauppakassinsa edullisuudesta ja nostavat markkinointimateriaalissaan esiin vertailuja, joissa juuri heidän ostoskorinsa on edullisin. Erilaiset kauppakassivertailut ovat kyllä kuluttajan kannalta hyödyllisiä ja antavat osviittaa eri kauppojen hintatasosta.
Vertailujen ostoskoreissa käytetyt tuotteet poikkeavat kuitenkin todellisuudessa aina jonkin verran siitä, mitä juuri yksittäisen kuluttajan korista tai kärryistä kassahihnalle ladotaan.
Ruokakauppa on Suomessa keskittynyt pitkälti kolmen ison pelurin ympärille, joten vertailua näiden välillä on melko helppo tehdä omakohtaisestikin. Edullisen kauppakassin ja kuitin pienen loppusumman saavuttamiseksi vähintään yhtä ratkaisevaa kuin kaupan valitseminen on se, mitä tuotteita kauppakassiin valitsee.
Ympäri vuoden saatavilla olevat tuoremansikat ovat suhteellisen nuori ilmiö, mutta olemme jo varsin tottuneita nauttimaan niistä ja huomattavasti eksoottisemmistakin HeVi-osaston tuotteista vuodenajasta huolimatta. Tuoreet kasvikset ovat silti edelleen edullisimmillaan (ja parhaimmillaan!) omalla luonnollisella sadonkorjuukaudellaan, olipa kyse sitten lähijuureksista tai tuontihedelmistä.
Edullisen kauppakassin tavoittelijalle sesonkien ymmärtäminen on isoksi avuksi. Esimerkiksi talvi on juuresten aikaa, keväällä nautitaan valkokaalia ja punajuurta, kesällä maistuu avomaan salaatti ja tomaatti, syksy taas on metsäsienten ja monien marjojen aikaa. Kasvu- ja sadonkorjuuaikojen hahmottamisen jälkeen monella herää ajatus oman ruoan kasvattamisesta ja keräämisestä, mikä sekin voi siivittää säästöihin.
Kalaa on totuttu pitämään kalliina, ja usein esimerkiksi edullisimpiin lihatuotteisiin, kuten jauhelihaan, verrattuna se sitä todella onkin. Kalalajien kohdalla on kuitenkin isoja hintaeroja, ja toisaalta myös päiväkohtaisissa saaliissa on niin ikään isoja eroja, mikä osaltaan näkyy kuluttajahinnoissakin. Eikä missään nimessä pidä karsastaa edullisimpia kaloja, esimerkiksi hyvin monikäyttöistä silakkaa. Jopa pakastesei voi olla erittäin maistuvan aterian pääraaka-aine. Mielikuvitus ja keittiötaitojen opettelu avaavat ovia – uskalla ajatella perinteistä lohifilettä pidemmälle.
Jos kalaa ei itse pyydä, pääsee edullisimman kalan pariin tavallisesti ostamalla kaupan (älä myöskään unohda toreja ja kauppahalleja) tiskiltä kokonaisia kaloja. Tällöin tulee tietenkin opetella kalojen käsittelyä. Marttojen ja kansalaisopistojen kurssit ovat hyvä paikka aloittaa, mutta myös YouTube on pullollaan erittäin havainnollisia kalankäsittelyn opetusvideoita.
REKO-renkaat tai -ringit ovat pohjoismainen ilmiö. Kyse on lähiruoan tuottajien keskitetystä jakelusta – Facebookin kautta organisoitu toiminta muistuttaa hieman perinteistä torikauppaa. Ruokatuotteiden myyjät kokoontuvat tiettyyn paikkaan (yleensä iso parkkipaikka tms.) yleensä kerran viikossa noin puoleksi tunniksi ja jakavat Facebook-ryhmän kautta sovitut tilaukset asiakkaille.
Näitä lähiruokarinkejä on Suomessa jo pitkälti toista sataa Tammisaaresta Enontekiölle, Maarianhaminasta Lieksaan. Rinkien tuotteiden hintataso vaihtelee paljon, samaten myytävät tuotteet. Kerralla enemmän ostavalle on usein saatavilla paljousalennusta. Edullista ruokakassia ei taata, mutta sellaisen perässä olevan kannattaa ehdottomasti ottaa paikallinen REKO-rengas seurantaan.
Moni ruoan alkutuottaja myy ruokaa myös suoraan tilaltaan käsin tai jopa kotiinkuljetuksena. Paikallisia lähiruokamahdollisuuksia ja tilamyyjiä on monilla alueilla kerätty paikkakuntien matkailusivustoille. Suoramyyntitiloja löytyy myös esimerkiksi avoinmaaseutu.fi-sivustolta.
Ruokakauppojen nettitilaus ja kotiinkuljetuspalvelu on vihdoin lyönyt toden teolla läpi Suomessakin, mutta monia ruokakassin kotiin kiikuttamisen kokeilussa hillitsee hinta. Kuljetuksesta veloitetaan hieman kaupasta riippuen muutamasta eurosta reiluun kymmeneen euroon. Ostosten loppusummalla saattaa toimijasta riippuen olla vaikutus kuljetuksen hintaan.
Nettitilaaminen voi kuljetuskustannuksista huolimatta johtaa totuttua edullisempaan kauppakassiin. Avainsana tässä on suunnitelmallisuus. Ruoan nettitilausta harvoin tehdään parin päivän tarpeisiin, sillä kuljetuksen hinta kannustaa tilaamaan kerralla enemmän ja näin suunnittelemaan ruokalistaa eteenpäin huomattavasti pidemmälle. Myös heräteostosten määrä on helposti nettitilaajalla pienempi, vaikka ruoan verkkokaupat toki niidenkin suhteen työnsä tekevät.
Kauppojen bonusjärjestelmät ja tottumuksemme tapaavat ohjata meitä aina saman ruokakaupan käytäville, mutta edullisinta ostoskoria tämä ei takaa. Kauppojen tarjoukset kannattaa vilkaista läpi – ja tarjoustuotteita kannattaa usein myös ostaa enemmän kerralla, mahdollisten rajoitusten puitteissa tietenkin.
Isojen määrien hamstrauksessa herää usein kysymys ”syönkö tätä samaa seuraavat viikot” tai ”tämähän määrä ehtii pilaantua”. Tällöin helppo vastaus on pakastaminen: hedelmät, jo valmistetut ateriat, maitotuotteet… miltei kaiken voi pakastaa. Toki vaikkapa banaani kannattaa paloitella ennen pakastinlokeroon tai -arkkuun sujauttamista. Lue muut arjen säästövinkit.