Talousvinkit

Auton vuokraus ulkomailla – mitä maksaa ja mitä pitää muistaa?

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Matka ulkomaille merkitsee monille paitsi majoituksen ja lentojen varailua, myös autovuokraamojen vertailua. Julkinen liikenne ei kohdemaassa ole aina vaihtoehto, ja etenkin lomamatkoilla vuokra-auto mahdollistaa tuomansa joustavuuden ansiosta matkakohteen kokemisen aivan uudella tavalla.

Auton vuokraus ulkomailla tuo kuitenkin mukanaan omat kommervenkkinsä, jotka kannattaa vuokraamoiden hintoja ja ehtoja vertaillessaan pitää mielessä. Zmartan avulla voit hakea lomaluottoa, joustavasti jos tuntuu että tarvitset lisärahoitusta unelmaloman toteuttamiseen. Lyhyt muistilistamme auttaa sinua välttämään yleisimmät virheet ja nauttimaan huolettomammasta kilometrien nielemisestä.

Vuokraus ja ikärajat

Auton vuokraus ulkomailla ja vuokraamisen ikäraja herättää usein kysymyksiä. Pääsääntöisesti vuokraamot edellyttävät, että kuljettajalla on ajokokemusta kahden vuoden verran, toisin sanoen kaksi vuotta voimassa ollut ajokortti. Myös vähimmäisiän suhteen on vaatimuksia, tavallisesti 20–25 vuotta vuokraamosta riippuen.

Etenkin niissä yhtiöissä, jotka vuokraavat autoja alle 25-vuotiaille, tapaa usein olla käytäntönä periä nuoren kuljettajan lisämaksua. Joillakin yhtiöillä voi olla käytössä myös yläikäraja vuokraukselle.

Vakuutus

Ota aina selvää ennen vuokrasopimuksen tekemistä, mitä vuokraamon vakuutus kattaa. Monet yleisetkään vahingot eivät nimittäin kuulu perusvakuutuksen piiriin. Myös omavastuuosuuden koossa on suurta vaihtelua eri vuokraamoiden välillä. Mikäli vuokraat välittäjänä toimivan varausportaalin kautta, saatetaan vuokrauksessa käyttää portaalin omaa vakuutusyhtiötä, ei suoraan vuokraavan yhtiön omaa vakuutusyhtiötä. Tällöin mahdollisten ongelmien selvittely on usein mutkikkaampaa.

Liikennekulttuureissa on eroja, ja kaikista puutteistaan huolimatta suomalainen liikennekulttuuri on sieltä parhaasta päästä. Pienet kolhut ja kolarit saattavat olla monissa maissa miltei oleellinen osa paikallista autoilua: näissä maissa myös lisävakuutukset tapaavat olla hintavia. Vastaavasti näissä maissa niiden ottamiseen ovat myös painavimmat perusteet.

Lisävakuutuksista kattavin ja usein myös suositeltavin on täysin omavastuun poistava SCDW (Super Collision Damage Waiver) – tämän hinta vaihtelee suuresti, mutta on usein 5 – 30 euroa / päivä maasta ja vuokraamosta riippuen. Joillakin yhtiöillä edes SCDW ei kata kaikkia vahinkotyyppejä, joten älä tuijota sokeasti tähän kirjainyhdistelmään: lue lisävakutuuksen tarkat ehdot. Huomioi myös, että luottokortilta tehdään katevaraus myös ottaessasi SCDW-vakuutuksen – usein se tosin on pienempi kuin ilman lisävakuutusta.

Usein lisävakuuksia pyritään myymään vielä autovuokraamon tiskillä autoa noudettaessa – tällöin kannattaa olla erityisen tarkkana sen suhteen, millaista vakuutusta tarkalleen ollaan myymässä. Jos lisävakuutusta ei esimerkiksi verkossa varattaessa ole vielä pyytänyt, voi sen kuitenkin aivan hyvin hankkia vielä tässä vaiheessa.

Vuokrauksen hinta

Tavanomainen Google-haku tuottaa useimmiten houkuttelevan hintaisia vuokra-autoja varsinaisilta vuokrayhtiöiltä välittäviä varausportaaleja. Nämä hinnat eivät loppusummaltaan kuitenkaan tule läheskään aina halvemmaksi kuin suoraan vuokraamon kanssa tehtävät vuokraukset – lisäksi portaalien kautta tehtyjen sopimusten ehdot saattavat olla huomattavasti heikommat.

Sokea halvimman hinnan etsiminen ja säästön tavoittelu saattaa usein myös johtaa varsin stressaavaan lomakokemukseen, mikäli se johtaa vuokraamoiden halvimman automallin vuokraamiseen. Kahden hengen matkaseurue voi tulla toimeen 0,9-litraisella moottorilla varustetulla pikkuautolla joissakin tapauksissa, mutta mikäli kohdemaassa etäisyydet ovat pitkiä, moottoritieajoa on luvassa ja mahdollisesti myös vuoristoja, kannattaa satsata edes yhtä segmenttiä hintavampaan ja kookkaampaan autoluokkaan.

Auton vuokraaminen ulkomailla edellyttää käytännössä aina luottokortin käyttöä. Vaikka verkossa varattaessa debit-kortin tiedot kelpaisivatkin, ei se autoa noudettaessa enää kelpaa. Kortillesi tehdään katevaraus, joka vaihtelee vuokraamoittain.

Kokemukset vuokraamoista

Valitettavasti suuri kansainvälinen nimi ei ole vielä tae mutkattomasta vuokrauskokemuksesta, sillä eri maiden ja jopa eri kaupunkien toimistot näissä ketjuissa toimivat hieman omilla käytännöillään ja kokemukset voivat olla varsin vaihtelevia saman ketjun sisällä.

Koska kyseessä on erittäin ankarasti kilpailtu ala, verkosta löytyviin ”puolueettomiin” arvosteluihin on syytä suhtautua varauksella: positiivisten arvostelujen takana saattaa olla palkkion saanut kirjoittaja, samaten negatiivisissa arvosteluissa voi olla kyse kilpailijan mustamaalaamisesta. Luota vain sellaisiin kokemuksiin, jotka ovat varmasti luotettavien kirjoittajien kynästä tai vielä parempaa, oikeassa elämässä tuntemiesi ihmisten kokemuksia.

Ole liikkeellä ajoissa

Mikäli matkasi ajoittuu suosittuun lomakauteen, liikkeellä on paljon muitakin vuokra-autoa alleen kaipaavia matkaajia. Siksi vuokrausta ei missään nimessä kannata lykätä tarpeettomasti suosittuina loma-aikoina tai suosituissa matkakohteissa. Joillakin matkaajilla on vanha tapa jättää vuokraaminen vasta kohdekentälle saapumisen yhteyteen: tämä on varmin tapa päästä maksamaan ylimääräistä.

Liikematkustajalle, jolla firma maksaa kulut, lentoasemalta vuokraaminen voi olla vaihoehto, meille muille aikaisin varaaminen on usein ainoa järkevä vaihtoehto. Samalla varmistat, että juuri haluamasi kaltainen auto esimerkiksi vaihteiston ja tavaratilan osalta on saatavilla.

Toisaalta hiljaisempana kautena matkattaessa voit päästä pienellä lisämaksulla päivittämään varaamasi auton kookkaampaan ja/tai tehokkaampaan kulkupeliin vuokraamon tiskille astellessasi. Mikäli tällainen kiinnostaa, kannattaa näitä tarjouksia harkita.

Käy ehdot sekä itse auto läpi

Kaikkien muiden ohjeiden ylle nousee yksi kultainen sääntö: tärkeintä auton vuokraamisessa ulkomailla on käydä autovuokraamon ehdot läpi. Tähän ei ole oikotietä, näiden ehtojen suhteen pienen präntin lukeminen todella kannattaa.

Autoa noudettaessa käydään auto ja sen vahingot läpi: nämä vahingot merkitään erilliselle kaavakkeelle paikkoineen. Hyvä varotoimenpide on kuvata tai vielä mieluummin videoida auto mahdollisten vahinkojen varalta sitä noudettessa: näin vältyt joidenkin vuokraamoiden harjoittamasta tavasta pyrkiä veloittamaan asiakasta autoa palautettaessa siinä jo ennen auton luovutusta olleista naarmuista ja kiveniskemistä. Tämä on tehtävä varsinkin, jos et ota SCDW-lisävakuutusta!

Muista myös nämä

Eräät asiat saattavat tuntua itsestäänselvyyksiltä varsinkin usein autoja ulkomailla vuokranneista ja paljon ajavista, mutta nämä asiat on vielä syytä pitää mielessä:

  • Aiotko ylittää valtiollisia rajoja vuokra-autolla? Selvitä vuokraamon ehdot ja mahdolliset lisäveloitukset.

  • Ajaako vuokra-autoa usempi kuljettaja? Tämä tulee kertoa vuokraamolle ja aiheuttaa usein lisämaksun.

  • Mitä polttoainetta vuokra-auto käyttää? Ilmoitetaan usein selkeästi esim. tarroin autossa, mutta moni tankkaa väärää polttoainetta vanhasta tottumuksesta.

  • Kattaako vuokraus tietullit? Tullimaksujen käytännöt voivat vaihdella samassa maassakin alueittain.

  • Onko autossa kilometrirajoitus? Lisäkilometrit voivat olla todella kalliita.

  • Onko sinulla vuokraamon numero hätätapauksia varten?

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.