Mikä on kertalaina?

Kertalaina on luotto, joka maksetaan hakijan tilille yhdessä erässä. Kertalainaa voi hakea yksin tai rinnakkaishakijan kanssa. Sillä voi rahoittaa esimerkiksi suurempia yksittäisiä hankintoja tai muita äkillisiä menoja.  

Kertalaina on siinä mielessä erilainen kuin esimerkiksi opintolaina, jota nostetaan vaiheittain opintojen edetessä. Joustoluotto poikkeaa myös toimintatavaltaan kertalainasta, sillä sitä nostetaan yleensä tarpeen mukaan ja korkoa maksetaan tavallisesti vain nostetun summan edestä. 

Mitä kertalaina tarkoittaa? 

Kertalaina voi tarkoittaa vakuudellista tai vakuudetonta lainaa. Sen voi käyttää lainahakemuksessa määriteltyyn tarkoitukseen. Lainasumma maksetaan asiakkaan määrittelemälle tilille, minkä jälkeen se on hakijan käytössä. 

Kertalaina maksetaan asiakkaan määrittelemälle tilille, kun luotonmyöntäjä ja velan ottaja ovat allekirjoittaneet velkakirjan, jossa määritellään lainaan liittyvät yksityiskohdat, kuten takaisinmaksuaika, korko ja kuukausierä. Velkakirja voidaan allekirjoittaa myös sähköisesti. 

Kertalaina ja takaisinmaksu 

Vaikka kertalaina maksetaankin kerralla, lainan lyhennys tapahtuu yleensä kuukausittain. On myös mahdollista, että lainan pääoma maksetaan kerralla takaisin, mutta se on harvinaisempaa. 

Jos lainan pääoma maksetaan takaisin yhdessä erässä, kyseessä on bullet-laina. Esimerkiksi käänteinen asuntolaina, jossa asiakkaalle tilitetään lainaa asuntoa vastaan esimerkiksi kymmeneksi vuodeksi, on tyypillinen esimerkki bullet-lainasta. 

Kilpailuta kertalaina Zmartalla 

Kertalainaa harkitessa on tärkeää muistaa kilpailuttaa lainat, jotta on mahdollista vertailla lainatarjouksia ja niille saatuja ehtoja. Zmartan lainavertailussa voi kilpailuttaa vakuudettomia kertalainoja jopa 60 000 euroon saakka. Kun hakemus on täytetty, Zmarta välittää sen eteenpäin yli 20 pankille ja luotonmyöntäjälle.  

Kun luotonmyöntäjät ovat tehneet lainapäätökset, he toimittavat ne OmaTiliin. Positiivisen lainapäätöksen yhteydessä kerrotaan lainasumma, mahdolliset kuukausikulut nimellinen ja todellinen vuosikorko, jotta voit vertailla tarjouksia.