Mikä on lainan lyhennys?
Lainan lyhennys on tapa lyhentää luotonmyöntäjältä lainattua velkaa. Pääomaa maksetaan osissa takaisin, joten lainaa ei tarvitse maksaa kerralla. Joskus on mahdollista pitää myös lyhennysvapaata, jolloin ei makseta lainaa, vaan pelkkiä korkoja. Se on hyvä vaihtoehto esimerkiksi vanhempainvapaan tai työttömyyden aikana. Tästä täytyy tosin sopia luotonmyöntäjän kanssa aina erikseen.
Miten lainan lyhennys toimii?
Velkakirjassa sovitaan, miten lainaa lyhennetään. Tyypillisin tapa on lyhentää lainaa joka kuukausi. Lainan lyhennyksen tapoja on Suomessa erilaisia.
Kiinteä tasaerälaina on laina, joka sopii ennen kaikkea ennakoitavuutta arvostaville velalliselle. Siinä määritellään, minkä verran lainan pääomaa ja korkoa maksetaan takaisin kuukausittain. Mikäli korkotaso nousee, lainan takaisinmaksuaika pitenee. Korkotason nousu voikin vaikuttaa pidentävästi laina-aikaan. Jos taas korkotaso laskee, takaisinmaksuaika lyhenee.
Tasalyhennys on lyhennystapa, jossa lainan pääomaa lyhennetään joka kuukausi saman verran. Sen päälle lasketaan vielä korot erikseen.
Annuiteetissa määritellään etukäteen lainan takaisinmaksuaika. Korkotason muutokset voivat kuitenkin vaikuttaa merkittävästi lainan kuukausierän suuruuteen, joten se ei ole niin hyvin ennakoitavissa kuin esimerkiksi kiinteä tasaerälaina.
Myös bullet-laina on mahdollinen, mutta harvinaisempi vaihtoehto. Siinä maksetaan lainan pääoman takaisin yhdellä kertaa tiettynä eräpäivänä.
Lainan lyhennyksen päälle tulee myös korko, joka on käytännössä lainan hinta. Lisäksi luotonmyöntäjät saattavat veloittaa kuukausikuluja hallinnointipalkkiona lainan ylläpidosta.
Mitä, jos lainan lyhennys jää rästiin?
Elämässä tulee tilanteita, jolloin taloudellinen kantokyky voi olla heikommalla tasolla. Tällöin voi olla muita taloudellisia prioriteetteja. Lainaa ei kuitenkaan kannata jättää maksamatta, koska sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Ota yhteyttä luotonmyöntäjään ja sovi, mitä tehdä tilanteessa, jos et selviä lainan lyhennyksen maksusta.