Mikä on bullet-laina?

Bullet-laina, joka tunnetaan myös nimellä kertalyhennyslaina, on poikkeuksellinen laina. Siinä pääoma maksetaan yhtenä eränä takaisin. Suomalaiset lyhentävät lainan pääomaa yleensä kuukausilyhennyksinä, joten ero perinteisiin lainoihin on merkittävä. 

Bullet-laina maksetaan hakijan käyttöön yhdessä erässä. Yksityishenkilöt käyttävät bullet-lainaa pääsääntöisesti väliaikaiseen rahoitukseen. Yritykset nostavat sitä yleensä suurempia investointeja varten. 

Miten bullet-laina toimii? 

Bullet-laina toimii siten, että asiakas ja luotonmyöntäjä sopivat lainan ehdoista hakuvaiheessa. Bullet-lainassa tulee määrittää eräpäivä, jolloin laina maksetaan kokonaisuudessaan takaisin. Pääomaa ei siis makseta pois ennen eräpäivää, vaan laina-aikana maksetaan pelkkiä kuluja takaisinmaksusuunnitelman mukaisesti.  

Bullet-laina poikkeaa lyhennystavaltaan muista, joten jo lainaa nostaessa on hyvä varautua ja miettiä, miten pääoman saa maksettua pois eräpäivänä. Ainutlaatuisuutensa takia se onkin yleisempi valtion lainoissa ja yrityslainoissa, joissa yleensä myydään joukkovelkakirjalainoina korkotuotoista kiinnostuneille sijoittajille.  

Mihin bullet-laina yleensä nostetaan? 

Bullet-lainaa voi käyttää erilaisiin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi asuntokaupoilla voi käydä niin, että uusi asunto on löytynyt ja vanhan myynti on vielä kesken. Tällaisissa tilanteissa nostetaan bullet-laina, joka lyhennetään kokonaisuudessaan sitten, kun vanha asunto on mennyt kaupaksi. Lisäksi käänteinen asuntolaina on usein bullet-laina, kun hakijan käyttöön myönnetään lainaa. 

Jos sinulla on väliaikaisen rahoituksen tarvetta, kannattaa miettiä myös, olisiko Zmartan lainavertailusta apua. Zmartan lainavertailussa on mahdollista vertailla kulutusluottoja jopa 60 000 euroon saakka. Takaisinmaksuaika voi olla minimissään vuosi, mutta lainan voi myös maksaa etukäteen takaisin ottamalla luotonmyöntäjään yhteyttä ja sopimalla asiasta.