Mikä on käänteinen asuntolaina?

Käänteinen asuntolaina on tapa hyödyntää kertynyttä asuntovarallisuutta. Tarkoituksena on antaa oma asunto lainan vakuudeksi ja säilyttää omistusoikeus asuntoon. Pankki antaa lainan korkeintaan tietyn prosenttiosuuden verran asunnon arvosta.  

Käänteinen asuntolaina on suhteellisen uusi lainamuoto Suomessa, sillä se lanseerattiin vasta 2000-luvun alkupuolella. Konsepti on kuitenkin tavoittanut kuluttajat etenkin pääkaupunkiseudulla. 

Miten käänteinen asuntolaina toimii? 

Käänteisessä asuntolainassa käytetään siis asuntoa lainan vakuutena ja maksetaan alkuperäinen lainasumma kerralla pois laina-ajan päätteeksi. Asiakas maksaa yleensä vain viitekoron ja marginaalin laina-ajalta. Jos hakijalla on tarvetta esimerkiksi suuremmalle kertasummalle, käänteinen asuntolaina on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. 

Käänteinen asuntolaina on käytännössä bullet-laina, sillä summa maksetaan takaisin kerralla laina-ajan päätteeksi. Laina poikkeaakin monessa suhteessa muista lainatyypeistä, sillä se on harvinaisempi tapa lainan poismaksuun.  

Milloin käänteinen asuntolaina on harkinnassa? 

Käänteinen asuntolaina on etenkin varttuneemman väen suosiossa. Monella voi olla velattomia asuntoja ja eläkkeen alkaessa tulotaso pienenee. Näin ollen tarve käteiselle saattaa kasvaa ja käänteisen asuntolainan kaltainen kertalaina saattaa tuntua hyvältä vaihtoehdolta. 

Käänteisessä asuntolainassa saattaa olla luotonmyöntäjäkohtaisia eroja esimerkiksi asunnon sijainnin suhteen. Nämä asiat selviävät kuitenkin lainaneuvotteluissa tai hakemusta tehdessä. 

Mikäli kuitenkin arvostat perinteisempää vakuudetonta lainaa, voit hakea Zmartalta jopa 60 000 euroa lainaa. Takaisinmaksuaika vaihtelee 1-15 vuoden välillä ja voit määrittää sen itse lainahakemusta täyttäessä. Jos haluat tutkia, millaisen suuntaa antavan kuukausierän voit saada lainallesi, voit käyttää Zmartan helppokäyttöistä lainalaskuria summan hahmottamiseksi.