Yrittäjän oppaat

Starttiraha

2020-06-05
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Starttiraha on valtion kehittämä tuki uusille yrittäjille, jotka haaveilevat siirtymisestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Sen tarkoituksena on auttaa työllistymisessä sekä kannustaa ihmisiä kehittämään uutta yritystoimintaa uran alkuvaiheessa. Kompensaation tarkoituksena on tukea yrittäjää alkuvaiheessa, jolloin voi olla hankalaa vielä saada tuloja vakituisesti.

Starttirahan myöntämiseksi on määritelty muutamia kriteereitä, jotka liittyvät mm. päätoimiseen yrittäjyyteen sekä liiketoiminnan kannattavuuteen. Hakijalla ei myöskään saa olla yritystunnusta jo entuudestaan uutta yritystä perustettaessa. Yhtiömuoto ei ole este, sillä se on tarjolla kaikille yritysmuodoille – halusit sitten perustaa osakeyhtiön, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai aloittaa urasi toiminimiyrittäjänä.

Starttiraha määrä määräytyy peruspäivärahan mukaan

Starttiraha määrä vastaa peruspäivärahaa suuruudeltaan eli se on n. 700 euroa kuussa vuonna 2020. Tämä mahdollistaa, että voit aloittaa yritystoiminnan kaikessa rauhassa ilman, että sinun tarvitsisi heti olla huolissaan taloudellisesta pärjäämisestä tai yrityslainan hausta. Starttirahaa voidaan myöntää jopa 12 kuukaudeksi. Koronan poikkeusolosuhteiden johdosta ajanjaksoa on pidennetty, minkä takia sitä voidaan maksaa jopa 18 kuukautta. Tämä poikkeus on voimassa kesäkuuhun 2021 asti.

Starttiraha verotus voi myös mietityttää sitä hakevia ja siitä maksetaan normaalisti ennakonpidätys. Voit kysyä aiheesta lisää verottajalta.

Näin starttiraha hakemus täytetään

Starttirahaa ei anneta automaattisesti, vaan se tulee siis hakea erikseen. Starttirahasta vastaa työ- ja elinkeinotoimisto.

Starttirahan hakeminen edellyttää tietynlaisen prosessin läpikäymistä. Ensimmäiseksi sinun tulee ottaa yhteyttä valtion ylläpitämään Yritys-Suomi-puhelinpalveluun, jossa keskustelet starttirahan hakemisesta sekä toiminnan aloittamisesta. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin toimistoaikoina, joten voit soitella silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Tämän jälkeen voit ottaa yhteyttä TE-toimistoon. Sinun tulee myös täyttää starttiraha hakemus heidän omassa asiointikanavissaan tai täyttää perinteisemmin paperisella lomakkeella sen. Mikäli teet hakemuksen netissä, pystyt myös seuraamaan sen käsittelyä.

Hakemuksen ja liitteiden toimituksen jälkeen he tekevät päätöksen esimerkiksi paikallisen kilpailutilanteen ja palvelun tarpeen kartoittamisella. Starttiraha käsittelyaika kestää keskimäärin noin 2 viikkoa siitä laskettuna, kun asiaan liittyvät dokumentit ovat saapuneet perille TE-toimistoon.

Mikäli saat myönteisen päätöksen, starttiraha maksatus alkaa kerran kuukaudessa. Maksattaminen edellyttää myös maksatushakemuksen toimitusta eteenpäin KEHA-keskukseen.

  • Kuinka paljon on starttiraha?

    Starttirahan suuruus on runsaat 700 euroa vuonna 2020.

  • Kuka voi saada starttirahan?

    Starttirahaa voi saada, mikäli haluat siirtyä sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi yrittäjäksi. Sitä voidaan maksaa myös, mikäli olet työtön työhakija tai siirtymässä opiskeluista, kotityöstä tai palkkatyöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi.

  • Miten starttiraha maksetaan?

    Starttiraha maksetaan kerran kuukaudessa.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Autofix Suutarila, kuvaaja Jyri Laitinen
Yrittäjän oppaat ”Yrityslaina mahdollistaa toiminnan laajentamisen”
Suutarilan Autofix kilpailutti lyhytaikaisen yrityslainan ja laajensi sen turvin toimintaansa.
Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Yrittäjän oppaat Jokihaara Oy:n yrittäjä Petri Koskinen: "Lyhytaikainen yrityslaina turvasi yöunet"
Petri ja Satu Koskisen yritys, Jokihaara Oy, sai lyhytaikaisen yrityslaina Zmartan avulla alle vuorokaudessa.
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Yrittäjän oppaat Joukkorahoitus Suomalaiselle pk-yritykselle
Joukkorahoitus on rahoituksen malli, jossa yritykselle kerätään rahoitusta yleensä yksityisiltä henkilöiltä. Nykyaikaine ...