Yrittäjän oppaat

Yrittäjälaina, yritystoiminnan rahoittaminen järjestyy mutkattomasti

2021-02-22
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Lähes jokainen yrittäjä on ollut tilanteessa, jossa laskupino kasvaa, mutta rahaa ei tule.
Toisinaan laskujen, palkkojen ja luottojen vaatima summa on suurempi kuin sillä hetkellä vapaana olevan käteisen rahan määrä, tällöin apuna voi olla yrittäjälaina.

Miksi yrittäjälaina

On täysin normaalia, että liiketoiminnassa vapaan rahan määrä ei aina riitä. On tunnettu fakta, että yrityskaupassa maksuajat ovat usein hyvin pitkiä ja esimerkiksi projektiluontoisessa työssä rahaa tulee harvoin mutta suuria määriä kerralla.

Mutta mitä tehdä, jos palkkoja ei voi jättää maksamatta ja laskut tulee myös maksaa. Lainat tulee ehdottomasti lyhentää ja leasing-maksut maksavat. Tällaisessa tilanteessa yritys voi käyttää lyhytaikaista yrittäjälainarahoitusta apuna. Lyhytaikaisella lainalla akuuttitilanne korjataan ja laina maksetaan takaisin mahdollisimman pian.

Jatka lukemista ja kuulet erilaisista rahoitusvaihtoehdoista, joista yrittäjä voi valita itselleen parhaimman. Muista myös katsoa Zmartan maksuton lainavertailu, jossa voit saada yhden lainahakemuksen täyttämällä lukuisia lainapäätöksiä vakuudettomista yrityslainoista! Et sitoudu mihinkään.

Yrittäjälaina vs. yrittäjän henkilökohtainen laina

Olipa yrittäjän lainantarve mikä hyvänsä, kannattaa tarjolla olevat vaihtoehdot käydä aina huolella läpi ennen lainapäätöksen tekemistä. Yrittäjällä on mahdollisuus saada monenlaista lainaa. Tämän takia apunasi on Zmartan yrityslainavertailu, jossa teemme yhteistyötä luotettavien Suomessa toimivien rahoitustoimijoiden kanssa saadaksesi sinulle edullisen vakuudettoman lainan. Saat nopeasti lainapäätöksiä!

Yrittäjälaina terminä yhdistetään kuitenkin vahvasti Finnveran myöntämään luottoon. Yksi hyvä vaihtoehto yrittäjän lainaksi on Finnveran yrittäjälaina. Yrittäjälaina terminä kuvaakin juuri Finnveran lainaa, jolla voidaan rahoittaa sijoituksia osakeyhtiön osakepääomaan.

Käytännössä yrittäjälaina on siis laina, joka myönnetään sitä varten, että yrittäjä voi sijoittaa rahaa yhtiön osakepääomaan tai oman pääoman rahastoon. Myös toimivan yrityksen osakkeiden ostoa voi rahoittaa Finnveran lainalle. Yrittäjälaina on henkilökohtainen, mutta se voidaan myöntää myös useammalle saman yrityksen perustajalle tai osakkaalle.

Yrittäjälainan saa käytännössä sellainen yrittäjä, jolla on hyvät mahdollisuudet ja edellytykset harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa. Kerromme yrittäjä lainan ehdoista kuitenkin vielä vähän myöhemmin.

Miten yrittäjälaina sitten eroaa yrittäjän henkilökohtaisesta lainasta?

Yrittäjän henkilökohtainen laina voi olla käytännössä mikä vaan laina, jonka yrittäjä ottaa omalla henkilötunnuksellaan ja itselleen.

Yrittäjälaina on Finnveran laina, kun taas yrittäjän henkilökohtainen laina voi olla mikä vain laina. Yrittäjälainaa myönnetään vain yrityksen toimintaa varten, kun taas henkilökohtainen laina voi olla millainen laina hyvänsä. Mikäli yrittäjä on oikeutettu Finnveran lainaan, kannattaa sen ottaminen ensisijaisesti, sillä yleensä se tulee paremmilla ehdoilla varustettuna.

Yrittäjälainan ottaminen on ehkä ainoa tilanne, jossa yrittäjän ja yrityksen rahat kannattaa laittaa sekaisin. Ottamalla oman henkilökohtaisen lainan ja sijoittamalla sen yrityksen toimintaan voi parhaimmillaan päätyä syviinkin ongelmiin oman talouden hoidossa.

Mutta miten yrittäjälainaa haetaan? Onko se vaikeaa? Lue seuraava kappale ja opit!

Kuinka hakea yrittäjälainaa?

Kuinka sitten hakea yrittäjälaina? Yrittäjälainan hakeminen on oikeastaan erittäin yksinkertaista, sillä yritysrahoitushakemuksen voi tehdä suoraan netissä. Rahoitushakemuksen tekemiseksi mene sivulle Finnvera.fi ja kirjaudu sähköiseen asiointipalveluun pankkitunnuksillasi tai muulla vahvalla tunnistustavalla. Voit käyttää myös Katso-organisaatiotunnistetta.

Yrittäjälainan hakemiseksi tulet tarvitsemaan liiketoimintasuunnitelmaa ja tulossuunnitelmaan. Nämä voit halutessasi tehdä Oma yritys-Suomi -palvelussa. Mikäli päädyt hakemaan Finnvera lainaa, sinun tulee olla yrityksen vastuuhenkilö tai omistaja eli toisin sanoen sinulla täytyy olla nimenkirjoitusoikeus. Myös valtakirjalla toimiva työntekijä voidaan kirjata yrityksen yhteyshenkilöksi.
Varaa siis kaikki tarvittavat dokumentit, kirjaudu sisään ja hae lainaa nopeasti netistä.

Olet varmasti kuullut puhuttavan yrityslainasta. Mutta mikä on yrityslaina ja mikä on yrittäjälainan ja yrityslainan ero on?

Mitkä ovat yrityslainan ja Finnvera yrittäjälainan suurimmat erot

Yrittäjälaina on Finnveran laina, kuten jo kerroimme. Yrityslaina voi olla periaatteessa mikä vain yritykselle myönnettävä laina. Yleensä yrityslainalla tarkoitetaan vakuudetonta luottoa, sillä vakuudettomat luotot ja lainat ovat erittäin yleinen tapa rahoittaa yrityksen toimintaa.

Yrityslainan ja yrittäjälainan suurin ero on se, että yrityslainantarjoajia on paljon, kun taas yrittäjälaina haetaan vain yhdestä paikasta eli Finnveralta. Näin ollen yrityslainan voi kilpailuttaa, mutta yrittäjälainaa ei.

Myös korot ja kulut ovat toisenlaisia. Vakuudettoman yrityslainan korko on yleensä melko korkea ja korot ja kulut vaihtelevat palveluntarjoajien välillä. Yrittäjälainan kulut ovat aina samat, toki ottaen huomioon Euribor-koron muutokset ja lainan marginaali.

Yrityksen perustaminen yrittäjälainalla

Yrityksen perustaminen on erittäin suuri päätös, sillä kyseessä on usein koko perheen elinkeino ja näin ollen taloudellinen vastuu on melko suuri. Ei siis ihme, että yrittäjäksi alkamista pelätään.

Uuden yrityksen perustaminen on myös kallista. Kulut riippuvat toimialasta ja toiminnasta, sekä siitä minkälaisella volyymillä yrityksen perustamiseen lähdetään. Varsinaisten perustuskulujen lisäksi alussa tulee paljon muita kuluja, sillä esimerkiksi laitteistoa, koneistoa ja tiloja tulee hankkia. Tähän tarvitaan paljon alkupääomaa tai starttirahaa.

Yrityksen perustamisessa voi hyödyntää Finnveraa. Finnveralta voi saada esimerkiksi alkutakauksen, jonka avulla pankkirahoitus järjestyy, vaikka varsinaisia yrityksen elinkelpoisuudesta kertovia dokumentteja ei vielä olisikaan. Pankki hakee alkutakauksen puolestasi Finnveralta, joten sitä hakiessa ei tarvitse olla yhteydessä Finnveraan.

Mikäli alkutakaus ei jostain syystä tunnu parhaalta mahdolliselta ratkaisulta, voit hakea alussa toki myös muuta rahoitusta Finnveralta. Rahoitusta haettaessa yrityksen ei tarvitse olla perustettu, sillä on mahdollista laatia laina-asiakirjat jo etukäteen ja rahoitus voi tulla voimaan silloin, kun yritys on rekisteröity kaupparekisteriin.

Yrittäjälaina on hyvä ratkaisu silloin, kun sen saa, sillä laina on suhteellisen edullista ja sitä on helppo saada, vaikka yritys ei täyttäisi perinteisten rahoituslaitosten asettamia lainansaamisen ehtoja.
Yrityslainan saamiseksi on olemassa kuitenkin muutamia ehtoja. Lue seuraava kappale ja kuulet yrittäjälainan yleisimmät ehdot.

Yrittäjälainan ehdot

Yrittäjälainan saamiseksi on olemassa tiettyjä ehtoja, joista yksi koskee yrityksen toimialaa. Yritys voi toimia muilla aloilla, mutta ei varsinaisessa maataloudessa, metsätaloudessa tai rakennusliiketoiminnassa. Yrityksen tulee täyttää EU:n asettamat kriteerit pienille ja keskisuurille yrityksille ja sillä tulee olla edellytykset menestyä liiketoiminnassa.

Yrittäjälainassa on maksimi summa, joka on 250 000 € jokaista luotonsaajaa kohden. Useampi henkilö voi saada lainan samaan yritykseen sijoitettavaksi. Lainan saamiseksi tulee olla kuitenkin vähintään 20 prosentin omarahoitusosuus. Maksimilaina-aika on 10 vuotta, mutta laina-ajan ensimmäiset 1-2 vuotta voidaan sopia lyhennysvapaaksi, jotta yritys pääsee kunnolla vauhtiin, ennen kuin lainanlyhennys alkaa.

Yrittäjälainan saajan tulee olla osakeyhtiön osakas ja hänellä tulee olla osakkeista ja äänivallasta vähintään 20 %. Prosenttiosuuden tulee täyttyä siinä vaiheessa, kun rahoitettu sijoitus- tai osakekauppa on täyttynyt. Henkilön tulee työskennellä kyseisessä yrityksessä tai jossain muussa samaan konserniin kuuluvassa yrityksessä. Henkilön henkilökohtaisen talouden tulee olla kunnossa, eli maksuhäiriömerkintöjä ei saa olla.

Yrittäjälainan hinta on aina vakio, eli sen marginaali on 3,25 %, jonka lisäksi siihen lasketaan kuuden kuukauden Euribor. Lainaan liittyy myös toimitusmaksu.
Mikäli koet, että täytät nämä ehdot, on sinulla hyvä mahdollisuus saada yrittäjä aina. Oletko naisyrittäjä? Lue seuraava kappale ja kuulet lisää naisyrittämisen historiasta ja nykytilasta.

Naisyrittäjälaina osa yrittäjälainojen historiaa

Oletko naisyrittäjä? Meillä on sinulle hyviä ja huonoja uutisia. Hyvät uutiset ovat ne, että naisyrittäjät pärjäävät yhtä hyvin kuin miesyrittäjät ja naisyrittäjiä löytääkin jo lähestulkoon jokaiselta toimialalta. Huonot uutiset ovat ne, että toisin kuin 90-luvun alun kollegoillesi, 2020-luvun naisille ei ole tarjolla lainahelpotusta.

1990-luvulla Finnvera tarjosi lainaa nimeltä naisyrittäjälaina. Laina luotiin tukemaan naisten yrittäjyyttä ja yrittäjäksi ryhtymistä, sillä naisten määrä yrittäjinä oli melko pieni.

Suomen valtio halusi kasvattaa naisten yrittäjyysintoa ja naisille tarjottiin muassa korkoetua. Yrityslaina oli sellainen, joka myönnettiin aloittaville ja olemassa olevien yritysten johdossa oleville naisille ja sitä pystyi käyttämään muun muassa käyttöpääomaksi, kone- ja laiteinvestointeihin ja yleisesti yrityksen kehittämiseen. Laina toimi, sillä naisyrittäjien määrä nousi ja naisyrittäjyys kasvoi nykyiseen muotoonsa.

Naisyrittäjälainan idea oli se, että nainen sai lainaa puolen prosentin korkoedulla. Käytännössähän ero ei ollut kovinkaan suuri, sillä nainen saattoi säästä vaikkapa 10-20 senttiä päivässä. Lainalla oli kuitenkin suuri kannustava ja kehittävä vaikutus, sillä sitä annettiin vain niille yrityksille, jossa naiset olivat enemmistöosakkaina ja yritykset olivat naisjohtoisia. Näin myös olemassa olevien yritysten sukupuolijakauma tasoittui.

2020 luku on hyvin erilainen kuin 1990-luku. Erilaiset kampanjat ja sosiaalinen media ovat ajaneet tasa-arvon asiaa jo vuosia, ja Suomen lainsäädäntökin on joutunut taipumaan tasa-arvoisuuden asialle. Nykyään nainen on tasa-arvoinen miehen kanssa, vaikka palkkaeroja toki yhä esiintyykin. Myös muut sukupuolet ja sukupuolettomuus ovat hyväksyttyjä, joten ei ihme, että Finnverakin on luopunut naisyrittäjälainasta jo kauan sitten.

Naisyrittäjälaina oli oman aikansa tuotos. Nykyään naiset ottavat yrityslainaa siinä missä miehetkin. Nykyään yleisin korvike naisyrittäjälainalle on ehkä pienyrittäjälaina. Finnvera ja pankit, sekä yksityiset rahoituslaitokset tarjoavat luottorahoitusta naisille ja miehille, joten lainan saamisesta yrittäjyys ei jää edelleenkään kiinni. Itse asiassa vuonna 2020 lainojen korot ovat huomattavasti matalampia, kuin 90-luvun lainoissa, vaikka silloin naisille tarjottiin tuota pientä korkoetua.

Olipa yrittäjän sukupuoli mikä tahansa, voi lainarahalla tehdä tarpeellisia hankintoja liiketoiminnan kasvattamiseksi. Tutustu lainoihin, valitse paras vaihtoehto ja kasvata liiketoimintaasi!

 • Kuinka nopeasti yrittäjälainan voi saada?

  Yrittäjälainan hakeminen käy nopeasti netissä. Yrittäjälainassa on kuitenkin käsittelyaika, joka vaihtelee hieman kausittain. Mikäli haet yrittäjälainaa Finnveralta, käsittelyaika on noin viikon. Mikäli haet muuta rahoitusta, joka vaatii liitteitä voi käsittelyaika olla hankkeen laajuudesta riippuen pidempikin. Mikäli haet Finnvera-takausta, ottaa pankki yhteyttä Finnveraan ja päätös takauksesta tulee noin kolmessa pankkipäivässä.

 • Kannattaako valita yrittäjälaina vai käyttöpääomalaina?

  Käyttöpääomalaina on pienille ja keskisuurille yrityksille tarkoitettu laina, jota käytetään käyttöpääoman rahoittamiseen tai osana investointeja ja omistajuusjärjestelyitä. Käyttöpääomalainaa saa muualtakin kuin Finnverasta. Yrittäjä lainaa saa vain Finverasta. Yrittäjälaina käy hyvin käyttöpääomalainaksi ja sen ehdot ovat selkeät ja laina on suhteellisen edullinen. Valitse laina aina oman tarpeesi mukaan, sillä sama laina ei ole kaikille aina paras vaihtoehto.

 • Voiko yrittäjälainan saada ilman pääomaa?

  Yrittäjälainaa ei voi saada täysin ilman pääomaa, sillä Finnvera vaatii 20 prosentin omarahoituksen, mikäli lainaa siltä hakee. Näin yrittäjä sitoutetaan yrityksen toimintaan myös omalla pääomalla ja varmistutaan siitä, että yrittäjä tekee parhaansa yrityksen toiminnan pyörittämiseksi.

  Mikäli sinulla ei ole omaa pääomaa, mutta haluat käynnistää liiketoiminnan nopeasti, voi esimerkiksi vakuudeton yrityslaina olla sinulle parempi vaihtoehto. Vakuudettoman luoton voi hakea näppärästi vaikkapa joltain netin yritysluottoja tarjoavalta sivustolta. Sivustot vertailevat lainat ja tarjoavat sinulle useamman lainatarjouksen, josta voit valita omalle yrityksellesi sopivimman luoton.

 • Kuinka naisyrittäjien lainaa haetaan?

  Naisyrittäjän lainaa ei ole enää olemassakaan. Naisyrittäjälainaa ei enää tarvita, sillä naisten kynnys ryhtyä yrittäjäksi on madaltunut. Naisyrittäjälaina ei ole myöskään enää yhteiskunnan normien mukainen, sillä Suomessa pyritään elämään mahdollisimman tasa-arvoisesti.

  Nainen voi saada yrittäjänä saman yrityslainan kuin mieskin, joten tutustu vaikkapa yrittäjälainaan, mikäli olet naisyrittäjä, joka tarvitsee lainarahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseen tai kehittämiseen. Hyvä uutinen on se, että esimerkiksi Finnveran yrittäjälainan voi saada halvemmalla kuin naisyrittäjälainan ikinä, sillä korkotaso on pudonnut muutamassa kymmenessä vuodessa merkittävästi.

 • Kuinka suurta yrittäjälainaa voin hakea?

  Yrittäjä lainan maksimisuuruus on 250 000 € jokaista luotonsaajaa kohden. Toisin sanoen useampi henkilö voi hakea lainan saman yrityksen tarpeisiin käytettäväksi. Lainan korko on sama riippumatta siitä, kuinka suuren lainan yrittäjä haluaa.
  Mikäli yrittäjälainan suuruus ei riitä vaikkapa niihin tarpeellisiin hankintoihin, joita yrityksesi kehittäminen vaatii, voit boostata kehitystä ottamalla lisälainaa.

  Lisälaina voi olla vakuudellinen pankkilaina, vakuudeton yritysluotto tai vaikkapa käyttöpääomalaina. Vakuudellinen laina käy tilanteisiin, joissa vaikkapa ostettava koneisto käy pankille lainan vakuudeksi. Vakuudeton luotto on hyvä ratkaisu silloin, kun vakuutta ei ole, mutta lainan tarve on

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Autofix Suutarila, kuvaaja Jyri Laitinen
Yrittäjän oppaat ”Yrityslaina mahdollistaa toiminnan laajentamisen”
Suutarilan Autofix kilpailutti lyhytaikaisen yrityslainan ja laajensi sen turvin toimintaansa.
Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Yrittäjän oppaat Jokihaara Oy:n yrittäjä Petri Koskinen: "Lyhytaikainen yrityslaina turvasi yöunet"
Petri ja Satu Koskisen yritys, Jokihaara Oy, sai lyhytaikaisen yrityslaina Zmartan avulla alle vuorokaudessa.
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö
Yrittäjän oppaat Joukkorahoitus Suomalaiselle pk-yritykselle
Joukkorahoitus on rahoituksen malli, jossa yritykselle kerätään rahoitusta yleensä yksityisiltä henkilöiltä. Nykyaikaine ...