Vakuudettomat lainat

Miksi luottokorttia kannattaa käyttää alennusmyynneissä?

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Luottokortin käyttäminen alennusmyynneissä käydessä on fiksuimpia mahdollisia valintoja. Tähän on lukuisia syitä, joista ehkäpä tärkein useimmille on niin kutsuttu ostoturva. Siitä ja muista luottokortin käyttöä puoltavista syistä lisää alla.

Ostoturva luottokorttia käyttämällä

Alennusmyynneissä ostoksia tehdessään saattaa jopa tietämättään asioida sellaisen yrityksen kanssa, jolla konkurssin uhka on todellinen, jos se on ylivelkaantunut ja sillä on maksamattomia lainoja. Aina tasaisin väliajoin julkisuuteen ilmaantuu tapauksia, joissa esimerkiksi riihikuivalla rahalla hankitut lahjakortit ovat muuttuneet arvottomiksi lahjakortin myyneen yrityksen mentyä yllättäen konkurrssiin.

Luottokorttia käytettäessä konkurssin aiheuttamat riskit kuluttajan kannalta ovat huomattavasti pienemmät. Konkurssitilanteessa kuluttajansuojalaki nimittäin oikeuttaa sinua vaatimaan maksun palautusta luotonantajalta. Mahdollisuus tähän voi olla debit-kortilla, mutta tämä riippuu täysin kortin ehdoista. Nämä kannattaa kuitenkin aina tarkistaa.

Myös verkko-ostosten kohdalla sinulla on oikeus vaatia luottokorttiyhtiöltä korvausta toimittamatta jääneestä tai virheellisestä tuotteesta. Esimerkiksi monien pankkien kautta saatava Visan tuoteturvavakuutus on sekin varsin mainio turva ostajan kannalta.

Tuoteturva voi korvata esimerkiksi hiljattain (tai parhaimmillaan vielä puolikin vuotta) hankinnan jälkeen rikki menneen tuotteen. Omavastuu vaihtelee korttituotteiden ja luottolaitosten mukaan, mutta on usein esimerkiksi kotivakuutusta pienempi.

Joustoa talouteen

Monissa tilanteissa pienlaina tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon arkiseen taloudenhoitoon ja yllättäviin tilanteisiin. Fyysisesti olemassa olevana esineenä luottokortti kuitenkin on tietyissä tapauksissa ylimääräisen rahan tarpeeseen parhaiten vastaava apuväline – esimerkiksi reissun päällä tai juuri alennusmyyntien sattuessa yllättäen kohdalle.

Alennusmyynnit eivät useinkaan kestä pitkään. Varsinkin verkkokaupassa erilaiset ”flash salet” kestävät tavallisesti vain vuorokauden tai jopa muutamia tunteja. Jos rahaa ei juuri tällaisen pika-alen aikaan satu tililtä löytymään riittävästi, tarjoaa luottokortti nimensä mukaisesti luottoa ja samalla myös maksuaikaa samaan tapaan kuin kulutusluotot.

Joustavuutta luottokortti tarjoaa myös kelpoisuutensa suhteen – varsinkin Visa ja MasterCard kelpaavat kauppiaille käytännössä ympäri maailman, olipa kyse sitten verkkokaupoista tai perinteisistä kivijalkamyymälöistä.

Mikäli tietää kykenevänsä maksamaan luotolla hankitut tavarat tai palvelut seuraavan kuukauden aikana, voi luottokortti olla erinomainen kumppani alennusmyynneissä ja muutenkin. Tavallisesti luottokortilla saa nimittäin korotonta maksuaikaa suunnilleen kuukauden tai puolentoista verran.

Ylimääräisiä etuja luottokortilla
Alennusmyynneistä ostetut tuotteet eivät aina kerrytä kauppiaiden omia etupiste- tai bonusjärjestelmän etuja. Sen sijaan luottokorttiyhtiöt eivät tee eroa sen suhteen, käytätkö korttia alennustuotteiden vai normaalihintaisten tuotteiden ostamiseen.

Useat luottokortit kuitenkin tarjoavat erilaisia etuja niiden kautta tehdyillä ostoksilla. Esimerkiksi joidenkin yhtiöiden luottokortilla voi kerryttää pisteitä erilaisista ostoksista tai palveluista. Näitä pisteitä voi vuorostaan käyttää esimerkiksi lentolippujen maksamiseen tai palveluiden ostamiseen. Jos haaveissa on matka kaukomaille ja tarvitset rahoitusta sen toteuttamiseen myös matkalaina on hyvä vaihtoehto.

Myös monilla lentoyhtiöillä on vastaavia korttiyhdistelmiä, ja näihin saattaa sisältyä myös matkavakuutus. Samanlaisia yhtiöiden omia luottokortteja löytyy toki lentoyhtiöiden ulkopuolelta esimerkiksi vähittäiskaupassa.

Monien pankkien asiakkaat ja tiettyjen korttien käyttäjät voivat saada myös erilaisia kampanjaluonteisia tarjouksia. Esimerkiksi ”kaksi yhden hinnalla” -tyyliset tarjoukset pääsylipuista tai ravintoloiden annoksista ovat tavallisia, vaatimuksena on vain käyttää luottokorttia tarjouksen maksamiseen.

Toisinaan ainoa mahdollisuus

Etenkin verkossa alennusmyyntejä etsittäessä ja ostoksia tehtäessä törmää helposti luotto-/maksukorttien suurimpaan ongelmaan: se saattaa nimittäin olla ainoa mahdollinen maksutapa. Samaten kortti saattaa olla käytännössä vaatimus niin kutsutun elektronisen lompakon, kuten PayPalin tai Skrillin, käyttöön.

Monet verkkokaupat ja -palvelut eivät ota esimerkiksi tilisiirtoja vastaan niiden käsittelyyn tuhrautuvan ajan takia. Ulkomaiset verkkokauppiaat eivät taas usein pidä Suomea niin kiinnostavana markkina-alueena että tarjoaisivat mahdollisuutta suomalaisten pankkien verkkopankkimaksuun.

Voi olla, että debit-maksukortti eli pankkikortti on sinulle riittävä vaihtoehto ja kaipaat varsinaisen luottokortin tarjoamaa joustoa talouteen vain harvoin. Näissä tilanteissa pienlainat voivat vastata luoton tarpeeseesi. Debit-korteilla verkko-ostokset onnistuvat tavalllisesti yhtä hyvin kuin luottokorteilla. Esimerkiksi ostoturvaa ne eivät kuitenkaan välttämättä tarjoa yhtäläisesti.

Olitpa sitten hankkimassa luotto- tai debit-korttia, kannattaa sinun aina vertailla eri korttituotteiden ehtoja ja etuja keskenään. Markkinoilta löytyy varmasti juuri sinun tarpeisiisi sopiva kortti.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainaa luottotiedottomalle
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman luottotietoja
Lue, miten maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys vaikuttavat lainansaantiisi.
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...