Vakuudettomat lainat

Hae venelainaa netistä - toteuta unelmasi veneen hankinnasta vakuudettomalla lainalla

2019-10-10
53-lan-til-bat

Onko aika lähteä vesille? Haaveiletko omasta veneestä? Oli kyseessä purjevene, huvijahti tai vaatimattomampi kulkupeli, venekaupat ja rahoitus kannattaa hoitaa järkevästi. Oletko säästänyt osan ostohinnasta, haluatko veneen hankkimisen lisäksi ylimääräistä rahaa matkabudjettiisi?

Moottorivene tai vene lainalla ilman vakuuksia

Kilpailuttamalla venelaina Zmartan palvelusta, voit kuulla jo laineiden liplatuksen vasten keulaa. Vakuudeton laina on erinomainen vaihtoehto veneen hankintaan. Lainan hakemiseen ei tarvita vakuuksia, venettäsi ei vaadita vakuudeksi, vaan laina myönnetään sinulle omien taloudellisten edellytystesi perusteella. Takaisinmaksukykysi toimii lainan vakuutena.

Venelaina otetaan useimmissa tapauksissa huvikäyttöön tarkoitettuun veneeseen, jolloin voidaan puhua ylellisyystuotteesta – vaikkei itse vene olisikaan ominaisuuksiltaan erityisen ylellinen. Kun veneen hankkimisesta ylipäätään on tehty päätös, on tietenkin vielä mietittävä, mitä veneeltä haetaan. Etsitkö purje- vai moottorivenettä? Mikä olisi sopiva moottori? Onko tarkoitus seilata sisävesillä, lähteä ulkosaaristoon, kyntää Itämerta vai vielä kaukaisempia kohteita? Entä onko veneessä tarkoitus yöpyä? Venettä hankkivan on mietittävä vastausta moniin kysymyksiin, ja budjetti asettaa useimmille meistä omat rajansa. Tässä venelaina voi tietenkin antaa joustovaraa.

Vuonna 2014 voimaan astunut uusi huvivenedirektiivi jakaa veneet neljään käyttöalueeseen, jotka toimivat veneiden suunnittelukategorioina. A-luokkaa ovat valtamerikäyttöön tarkoitetut veneet, B-luokassa ovat avomeriveneet, C-luokassa rannikkoveneet ja D-luokassa suojaisat vesistöt. Nämä luokat eivät sinällään aseta rajoja siihen, missä voit venettä käyttää, mutta ne antavat suuntaa siitä, millaiseen käyttöympäristöön ne parhaiten soveltuvat. Niiden perusteella on myös helppo aloittaa itselleen sopivan menopelin etsiminen.

Mikäli olet vielä empivällä kannalla koko veneilyharrastuksen suhteen, tuntumaa voi ottaa vuokraamalla ennen venelainan hakemista ja ostopäätöksen tekemistä. Vuokraveneiden avulla pääsee hyvin kärylle siitä, millainen vene voisi olla juuri sinulle sopiva. Kun veneilystä saa hieman omakohtaista kokemusta, alkaa hankittavan venetyypin hahmottaminen käydä helpommaksi. Ensimmäistä venettään hankkivan ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Vuokraamot kaipaavat tavallisesti jonkinlaisen takeen siitä, että veneen käsittely ja navigointi vesillä ovat hanskassa – käytännössä sinulla tulee olla vuokraveneen kuljettajakirja, mikäli et palkkaa kapteenia. Kuljettajakirjaa haetaan Traficomilta. Voimassaolevan EA1-ensiapukoulutuksen ohella sinun tulee tuntea muun muassa merimerkit. Mutkaton tapa päästä alkuun on käydä noin 30 tuntia kestävä saaristolaivurikurssi.

Käytetyn veneen ostaminen

On suositeltavaa, että veneen ostaa jo valmiiksi rekisteriin merkityltä ostajalta. Tämä helpottaa omaa tekemistäsi huomattavasti ja vältyt pitkältä selvittelytyöltä. Tämä on fiksumpi ratkaisu etenkin kalliimpia veneitä ostaessa, jotta voit tietää, mihin sitoudut. Kaikkein huolettomin ratkaisu on ostaa tuote suoraan kaupasta tai käytettyjen veneiden ammattimyyjältä. Uusien veneiden arvo laskee kuitenkin yleensä kaikkein jyrkimmin, minkä johdosta käytetyissä veneissä voi olla parempi hinta-laatusuhde. Potentiaalinen vaihtoehto on myös kysellä, olisiko joku tutuista myymässä venettä. Tämä voi auttaa merkittävästi, mikäli pitkäikäinen luottoystäväsi olisi luopumassa paatistaan tai kenties vaihtamassa uuteen.

Tutut Huuto.net ja Tori.fi ovat suosittuja kauppapaikkoja myös veneille, mutta erityisesti käytettyihin veneisiin on keskittynyt NettiX Oy:n Nettivene. Myös Venelehden ilmoittelua kannattaa seurata. Lehti on niin ikään koostanut laajan venekauppojen luettelon verkkosivustolleen.

Vanha vuokravene voi olla edullinen ratkaisu, mutta muista, että et välttämättä tiedä vuokralaisten taustoista mitään. Voi siis olla, että koneistoa on kohdeltu kovakouraisesti ja se on voinut vaikuttaa veneen yleiskuntoon. Tämä voi aiheuttaa kalliita remontteja tulevaisuudessa. Veneen kuntotarkastus on joka tapauksessa syytä tehdä käytettyjen kaupoille lähdettäessä. Näkemättä venettä ei kauppoja kannata tehdä.

Veneen kuntotarkistuksen tekeminen

Kuntotarkastuksen voi teettää esimerkiksi Suomen venetarkastajat ry:n tarkastajalla, joka toimittaa kaupan yhteydessä puolueettoman tarkastuksen. Kolmannen osapuolen käyttö voi tuntua isolta sijoitukselta, mutta varsinkin arvokkaiden kohteiden kohdalla voi välttää ikäviltä yllätyksiltä. Kuntokartoittajat voivat kuitenkin varsinkin kevätsesongin aikaan olla erittäin kiireisiä. Mikäli tuttavapiiristäsi löytyy asiantuntemusta, älä epäröi käyttää sitä hyväksesi – kokeneemman kaverin mukaan ottaminen venekaupoille on aina hyvä idea.

Rekisterissä olevan vesikulkuneuvon omistushistorian ja tekniset tiedot löytää Traficomin ylläpitämästä rekisteristä, entisestä vesikulkuneuvo- eli venerekisteristä. Täältä on helppo tarkastaa, onko veneen myyjällä ylipäätään oikeus kaupata venettä.

Venelaina kannattaa mitoittaa ajallisesti siten, että vene on vielä käyttökelpoinen lainan tultua takaisinmaksetuksi. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin maksaa kuukausieriä sellaisesta kulkuvälineestä, joka ei ole enää syystä tai toisesta käytettävissä. Veneenostajat ovat siinä harmillisessa asemassa, että veneiden arvo alenee keskimäärin vielä autoakin nopeammin. Suositun ja tunnetun merkin vene on helpompi myydä eteenpäin kuin harvinaisuus.

Veneen käyttö, huolto, säilytys – huomioi lisäkulut

Myös veneiden kohdalla omistajalle kertyy lukuisia muita pakollisia kustannuksia ja hankintoja kuin pelkkä veneen ostohinta. Näistä kannattaa olla tietoinen ja selvittää, mitä varusteita kauppaan sisältyy – esimerkiksi kuomut eivät useinkaan sisälly. Polttoainekaan ei varsinaisesti ilmaista ole, ja monissa tapauksissa lähes 30 litran tuntikulutus on todellisuutta. Toki alle kymmenen litrankin päästään pienemmissä veneissä ja moottoreissa. Lisäksi vene tulee tietenkin nostaa ja laskea, ja päälle tulevat vielä talvisäilytyksen kulut. Soutuvenettä ei ehkä tarvitse erikseen vakuuttaa, mutta vähänkin arvokkaampien veneiden kanssa vakuutus on mielekästä ottaa.

Pakollisia varusteita moottoriveneissä ja yli viisimetrisissä purjeveneissä ovat airot tai mela tai ankkuri köysineen, tyhjennysväline (esimerkiksi äyskäri), pelastusliivit jokaiselle veneessä matkaavalle sekä tietyille veneille myös palosammutin.

Venepaikkojen hintojen suhteen vaihtelu on suurta. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla 2,5 metriä leveän paikan hinta on vuonna 2019 212,24 – 251 euroa, sijainnista riippuen. Naapurikaupunki Espoossa hinnat ovat samaa luokkaa, kun taas Porvoossa 2,5-metrisen paikan hinta liikkuu akselilla 150 – 206 euroa. Suurissa kaupungeissa suosituimpiin paikkoihin on kuitenkin varauduttava jonottamaan. Kunnallisten venepaikkojen ohella tarjolla on tietenkin myös lukuisia yksityisiä vaihtoehtoja, joissa hinnat vaihtelevat suuresti. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä lähempänä ollaan palveluita, suuria asutuskeskuksia ja hyviä tieyhteyksiä, sitä korkeampia ovat hinnat.

Veneen kuljettamiseen tarvittavan trailerin voi vuokrata tai hankkia omakseen. Pienemmän luokan trailereita voi saada käytettynä noin 500 euron hintaan, järeimmät trailerit taas maksavat kutakuinkin kymmenkertaisen hinnan. Kuljetuspalvelut voi toki hankkia ulkopuoliselta kuljetuspalvelun tarjoajalta.

Rekisteröinti yli 5,5-metrisillä ja 20-hevosvoimaisella moottorilla varustetuilla vesikulkuneuvoilla on pakollinen, sen sijaan autoilijoille tuttua katsastuspakkoa ei ole. Katsastaminen on kuitenkin kannattavaa paitsi veneen turvallisuuden takaamiseksi, myös vakuutusmaksujen kannalta – useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät 20 % vakuutusmaksualennuksen katsastetuille veneille. Katsastus on veneily- ja pursiseurojen vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa, ja se on jaettu vuosikatsastuksiin ja joka viides vuosi tehtäviin peruskatsastuksiin. Katsastusluokat ovat huvivenedirektiivin mukaiset A-, B-, C- ja D-luokat.

Talvisäilytyksessä on mahdollista säästää, mikäli esimerkiksi tuttavapiiristäsi voisi löytyä veneille sopiva paikka. Esimerkiksi lämmin ja siisti varastotila soveltuu mainiosti omalle paatille, joten siitä ei tarvitse maksaa erikseen. On kuitenkin tärkeää muistaa suojata oma silmäterä homeelta ja muulta kosteudelta huolellisella pesulla ennen kuin siirtää sen pysyvästi talvisäilöön. Aivan kuten venepaikkojenkin suhteen, on myös talvisäilytyksen suhteen hintaskaala laaja: vertailua kannattaa tehdä ja käyttää puskaradioa hyväkseen.

Lisätuloja veneellä

Venelainan ottamisen ja veneen omistamisen ei tarvitse merkitä pelkkiä kuluja – veneen voi nimittäin valjastaa tuomaan lisätuloja silloin kun sitä ei itse käytä. Varsinkin uusi vesiliikennelaki, jonka on tarkoitus astua voimaan 1. kesäkuuta 2020, voi tehdä veneestä houkuttavan sijoituskohteen.

Lakimuutoksen ansiosta käytännössä kaikki veneenomistajat voivat alkaa vuokrata veneitään vuokraveneiden erityisten katsastus- ja varustevaatimusten poistuessa. Nykymuodossaanhan laki ei salli vuokrata CE-merkitsemättömiä veneitä, joita ei ole erikseen katsastettu vuokraveneiksi ennen vuotta 2010. Vanhan venekannan maassa tämä on estänyt monia vuokraamasta venettään, vaikka siihen olisi ollut haluja.

Esimerkiksi Airbnb-palvelussa on laaja tarjonta majoituskäyttöön vuokrattavia veneitä. Tällöin on useimmiten kyse asuntolaivoiksi luokiteltavista kohteista tai paikalleen ankkuroiduista veneistä. Suomalainen Skipperi-palvelu on puolestaan kehitetty eräänlaiseksi ”veneiden Airbnb:ksi”. Skipperissä ajatus on vuokrata vene kulkemista varten suoraan omistajalta. Veneen listaaminen palveluun on veneenomistajalle täysin ilmaista, itse vuokratulosta Skipperi ottaa 13,5 % komission.

Hintaskaala on laaja

Veneiden hintaskaala on todella laaja – parilla sataa voi löytää hyvän lujitemuovisen soutuveneen kotilammella souteluun tai lähisaarelle matkaamiseen, haitarin toisessa päässä taas ovat miljoonaluokan luksusveneet: Prestife, Ferretti, Riva… useimpien veneenostajien kohdalla tähtäimessä on tietenkin jotakin näiden ääripäiden välimaastosta. Veneily ei ole miljonäärien yksinoikeus, mistä Suomen laaja venekanta on hyvä osoitus.

Tavallisimmin suomalaiset tapaavat valita käytettyjen veneiden markkinoilta 20 000 – 30 000 euron hintaisen veneen, eikä ensimmäisen veneen hankkijan ehkä kannatakaan mennä tämän hintahaarukan yli. Luonnollisesti tässä suositussa hintakategoriassa myös veneet liikkuvat markkinoilla varsin nopeasti, joten venelainassa nopean lainapäätöksen saaminen on oleellista. Hyvän retkiveneen voi kuitenkin löytää jo reilusti alle 10 000 euron, esimerkkinä suomalaisten suosimaTerhi Nordic -pulpettivene.

Onpa sitten hankkimassa venelainalla uutta tai vanhaa, pätee yleispätevä sääntö: mitä pienempää venettä hankkii, sitä edullisemmin selviää. Koon kasvaessa kasvaa myös hintalapun summa. Hintaan vaikuttaa myös sesonki. Keväällä ja kesällä veneet tekevät kauppansa nopeasti, ja kotimainen venesesonki alkaa yleensä Helsingin helmikuisista venemessuista. Jos et antaudu hetken vietäväksi, voit tehdä todellisia löytöjä. Myös uuden veneen hankinnassa syksy on aloittelevalle veneenostajalle otollista aikaa – venekauppiailla on tällöin enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä vastailla pitkällä kaavalla ”aloittelijoiden kysymyksiin”.

Saaristolaivurikurssilla alkuun

Venelainan saamiseksi ei tarvita suoritettuja kursseja, mutta Suomen Navigaatioliitto ry:n kurssivaatimusten ensimmäisen tason kurssin eli saaristolaivurikurssin suorittaminen antaa hyvät perusteet turvalliseen ja taitavaan vesillä liikkumiseen. Suomessa veneilijöiden osaaminen on kansainvälisessä vertailussa korkealla tasolla, mistä on kiittäminen paitsi yleisesti vastuullista liikennekulttuuria, joka yltää myös vesiliikenteeseen, myös laajaa kurssitoimintaa.

Nykyisin saaristolaivurikurssin voi suorittaa myös verkossa, mutta yleisimmin se käydään edelleen lähiopetuksena esimerkiksi kansalais- tai työväenopiston järjestämänä. Kurssilla käydään läpi merikartat ja niiden merkit, merenkulkuun liittyvä lainsäädäntö, suunnan ja suuntimien laskeminen sekä eksymä ja sen määrittäminen. Oppikirjana on tavallisesti Suomen Navigaatioliiton kustantama Merenkulkuopin perusteet I -kirja. Harjoitustehtävissä käytetään kuvitteellista aluetta esittävää Carta Marina -harjoitusmerikarttaa. Kurssin päätteeksi suoritetaan tutkinto.

Myös muita veneilijöille suositeltavia kursseja on Suomessa tarjolla kosolti, esimerkiksi veneen huoltoon liittyen. Saaristolaivurikurssista seuraava taso on rannikkolaivurikurssi, joka syventää saaristolaivurikurssilla opittuja taitoja. Tällä kurssilla käydään läpi esimerkiksi tarkempia paikanmääritystekniikoita ja ulkomaanliikenteeseen liittyviä säädöksiä. Navigaatioliiton kolmas ja ylin kurssitaso on avomerilaivurikurssi.

 • Mistä venelaina?

  Ei ole yhdentekevää, mistä venelainansa ottaa. Pankkien ja luotonmyöntäjien tarjouksissa on suuria eroja lainan hinnan eli käytännössä korkotason suhteen. Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, mikä näistä luotonmyöntäjistä tarjoaa kannattavimman lainan uuden tai käytetyn veneen hankintaa varten. Lainasumma, takaisinmaksuaika ja henkilökohtainen taloudellinen tilanteesi ratkaisevat sen, mistä paras lainatarjous lopulta löytyy.

  Zmartan kautta voit kilpailuttaa yli 25 lainantarjoajan venerahoituksen. Näet lainaehdot todellisine kustannuksineen selkeässä ja ymmärrettävässä muodossa. Vertailu on helppoa ja maksutonta, joten sinun on helppo muodostaa mielipiteesi siitä, mistä venelaina kannattaa ottaa.

 • Mistä vakuudeton venelaina?

  Zmartalla sinun on mahdollista pyytää tarjouksia vakuudettomasta venelainasta. Useat luotonmyöntäjät voivat antaa sinulle lainaa venettä varten ilman vakuuksia. Vakuudettomien lainojen korkotasossa on suuria eroja eri pankkien ja luottolaitosten välillä, joten kilpailuttamisen tärkeys korostuu vielä vakuudellistakin lainaa enemmän.

  Venelainaa haetaan usein jopa viisinumeroisia summia, joten parhaimmillaan alimman korkotason löytämällä säästö voi olla useiden satojen eurojen luokkaa, kalliimpien veneiden kohdalla puhutaan jopa tuhansista.

 • Kuinka pitkällä maksuajalla venelainan voi saada?

  Zmartan kautta voit kilpailuttaa venelainasi enimmillään jopa 15 vuoden pituisella maksuajalla. Venettä hankitaan harvoin yhden tai kahden kesän ajaksi: kyseessä on kallis investointi, josta pidetään huolta niin turvallisuuden kuin jälleenmyyntiarvonkin takia.

  Siksi on tavallista, että venelainan takaisinmaksuaika on useiden vuosien mittainen. Lainalaskurimme avulla sinun on helppo hahmottaa talouteesi sopiva laina-aika ja kuukausierän suuruus.

 • Mikä on venelainan korko?

  Venelainan korko vaihtelee suuresti lainasummasta, takaisinmaksuajasta ja omasta taloudellisesta tilanteestasi riippuen. Kilpailuttamalla eri lainantarjoajat löydät taatusti pienimmän koron. Ota huomioon, että jos tarjoat lainallesi vakuuden ja haet lainaa yhteishakijan kanssa, pääset varmasti käsiksi edullisempaan korkotasoon.

 • Kuinka paljon venelainaa voi saada?

  Voit hakea venelainaa aina 1 000 eurosta alkaen jopa 60 000 euroon saakka. Olipa sinulla siis kiikarissa pieni lasikuitujolla tai isojen merten kyntäjä, löydät Zmartan yli 25 luotontarjoajan joukosta varmasti sopivan ratkaisun venehankintasi rahoittamiseen.

 • Millainen vene kannattaa hankkia?

  Useimmiten vene hankitaan vapaa-ajan käyttöön, jolloin sitä perusteellaan enemmänkin viihdearvon kuin järkevän sijoituksen avulla. Hanki sellainen vene, joka sopii omiin käyttötarkoituksiisi, on hyväkuntoinen tai kunnostettavissa, ja jonka lainalyhennyksistä selviät. Veneen mahdollista jälleenmyyntiarvoakin kannattaa toki miettiä: harvinaiset merkit ja todella kalliit veneet eivät välttämättä löydät uutta omistajaa kovin nopeasti.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainaa luottotiedottomalle
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman luottotietoja
Lue, miten maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys vaikuttavat lainansaantiisi.
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...