Vakuudettomat lainat

5 + 1 vinkkiä perhebudjetoinnin alkeisiin

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Budjetointi on hyvä tapa kartoittaa oman perheen menot ja tulot, vaikuttaa omaan kulutukseen ja säästää rahaa.

Perhebudjetointi onnistuu huolellisella suunnittelulla

Joulun jälkeen kukkaronnyörit pysyvät monilla tiukoilla. Varaa ei olisi mihinkään muuhun kuin absoluuttisen ehdottomiin tarpeisiin kuten ruokaan ja hyvinvointiin, koska jouluna usean pussista on haihtunut suuri siivu leveään elämään. Joulu on kuitenkin tärkeä sijoituskohde, sillä silloin perheellä on yhteistä aikaa. On silti hyvä pitää mielessä, että arki jatkuu joulun jälkeen ja silloin koittaa myös aika miettiä omaa taloutta. Budjetointi on hyvä tapa kartoittaa oman perheen menot ja tulot, mutta siihen kannattaa lisätä myös haaveita ja tavoitteita. Kokosimme muutamia vinkkejä perhebudjetoinnin noviiseille.

1. Valitse seurausmetodi

Vaikka kuinka väittäisit olevasi hyvä numeroiden kanssa, niinkin suuren datan kuin perheen talouden käsittely on haastavaa. Kirjoita siis tietosi ylös. Tietokoneen taulukkolaskentaohjelmat ovat eteviä ja niiden päivittäminen on helppoa. Myös kännysovellukset ovat kunnostautuneet budjetointisoftissa! Kännykkä on usein lähellä ja siihen voit kirjata menot nopeasti. Esimerkiksi Pivo kertoo sinulle rahankulutusnäkymäsi, sekä erittelee viime kuun menoja. Voit myös tutustua muihin budjetointisovelluksiin ja valita niistä sinulle sopivimman!

Jos tekniikka tuntuu vieraalta, vanhanaikainen ruutuvihko toimii yhtä hyvänä taloudenhoitajana. Vedä viivoja paperille sen mukaan miten kuluja ja tuloja haluat käsiteltävän. Voit myös tulostaa netistä valmiita pohjia joihin voit näppärästi rustata perheesi raha-asioita. 

Valitse kirjaamisväli. Usein suositellaan tekemään kuukausibudjetti, sillä se vastaa palkkakautta. Viikkobudjetti kuitenkin saattaa olla selkeämpi ja sisältää helpommin käsiteltäviä numeroita. Valitse perheellesi sopiva aikaväli sen mukaan mikä sinusta tuntuu helpolta.

Usein suositellaan tekemään kuukausibudjetti, sillä se vastaa palkkakautta.

2. Kirjaa kaikki menot ja tulot

Kun olet valinnut kirjaamisalustan on aika aloittaa työt. Ensisijaisen tärkeää on tulojen ja menojen kirjaaminen. Nämä kaksi tietoa on hyvä olla ylhäällä, sillä näistä saat perustiedot ja samalla kokonaiskatsauksen talouteesi.

Jos perheessänne on useampia tulonlähteitä (palkat, osingot, lapsilisät, eläkkeet, tms.), kirjaa kaikki ylös. Voit käsitellä tätä yhtenä kokonaisuutena ’tuloina’ tai voit jakaa nämä sen mukaan, miten ne ovat teille saapuneet (esimerkiksi ’osinkotulot’).

Menot voit kirjata monella eri tapaa: kootusti tai yksitellen. Esimerkiksi viikon päätteeksi voit kaivella kuitit lompakosta ja kirjata menot. Suositeltavampaa olisi kuitenkin kirjata menot saman tien. Tässä esimerkiksi budjetointisovellus on oiva, sillä kännykkä on usein käden ulottuvilla.

Kirjaa menot sentilleen oikein! Jos pyöristelet summia, se saattaa aiheuttaa kuukausitasolla suuriakin vääristymiä. Tarkista aina verkkopankista tai kuitista kuinka paljon ostoksiin lopulta kului.

3. Kategorisoi menot

Menot on hyvä kategorisoida aihealueittain hahmottaaksesi menojesi painopisteet. Ruoka, sähkö, puhelin, vaipat, viikkorahat ja urheilu ovat hyviä esimerkkejä kategorioista. Alakategorisointi auttaa taas selvittämään yläkategorioiden suurempia menoeriä. Jos esimerkiksi huomaat, että herkkukategoriaan on palanut kuukaudessa ruokakategoriassa prosentuaalisesti paljon rahaa, on suuri syy alkaa tarkkailemaan herkkujen ostamista.

Perheen henkilöille voidaan määrätä oma osuus budjetista. Jos esimerkiksi olette sopineet, että lapset ansaitsevat viikkorahaa tai tekevät osan kotitöistä, voidaan lapsien (tai vanhempien) osuus eritellä budjetista. Näin pystytte seuraamaan myös tehtyjä kotitöitä ja erittelemään esimerkiksi vapaa-ajankuluja.

On tärkeää laittaa yhdeksi kategoriaksi hemmottelu ja hyvinvointi. Liiallinen tiukkuus ja kuri taloudessa voi pidemmän päälle olla rankkaa ja kuluttaa perheen hyvinvointia. Jos esimerkiksi yhtenä osana budjettia on ravintolaillallinen kerran kuussa tai retki luonnonpuistoon tuntuu budjetointikin mukavalta. Perheen hyvinvointi on priorisoitava ensimmäiseksi!

4. Haaveet ja tavoitteet

Kun perheen perusmenoerät ovat listattu, voitte alkaa skaalaamaan suurempaa tavoitteellista säästämistä. Perusmenoeristä voitte laskea kuinka paljon olisi mahdollista laittaa sivuun kuukausittain ja laittaa budjettiinne uudet kategoriat: haaveet ja tavoitteet. Jos olette huomanneet, että ruokakategoriasta on helppo säästää, voitte laittaa vaikka 100 euroa sivuun. Säästölle voit avata uuden tilin, jolla se voi kasvattaa rauhassa korkoa. Kun tilille on säästynyt mukava summa, voitte käyttää sen haluamaanne kohteeseen.

Talouden pienet leikkaukset ovat tärkeitä jos haaveissa on uusi auto, veneen rahoitus, mökin ostaminen, tai lomamatka. Jos halajatte syksyllä rantalomalle, ovat ennakointi ja pitkäkatseisuus tärkeitä. Kun matka koittaa, voitte esimerkiksi ottaa säästöjen jatkoksi lainaa, jolla kattaa esimerkiksi käyttörahat. Kun tavoitteena on ostaa mökki, on lainan ottaminen usein vastaus. Ennen lainanhankintaa lainantarjoajat on hyvä kilpailuttaa - parhaimmat lainaehdot tarjonneelta saat myös pienimmät lainan kuukausikulut.

5. Yhdistä vanhat lainat

Kun olet kartoittanut budjettiasi muutaman kuukauden ajan on varmaa, että törmäät ylimääräisiin tai turhiin kuluihin. Joskus sähköyhtiöiden kilpailuttamisella voit saada turhat kulut kuriin, joskus taas ruokaostosten keskittäminen. Yksi turha menoerä on eri lainojen kuukausierät. Yhdistämällä eri lainat voit säästää selvää rahaa! Yhdistetyllä lainalla pystyt keskittymään maksamaan yhtä lainaa suuremmissa maksuerissä, sekä säästät lainojen kuukausikuluissa. Lainojen yhdistäminen helpottaa arkea – lue lisää aiheesta tästä linkistä.

+ 1 Käteinen yhteen osoitteeseen

Jos sinulla on käytössäsi käteistä ja huomaat sen kerääntyvän taskuihisi, kerää pennit ja sentit purkkiin ja laita hyllylle kasvattamaan pottia. Kun koko perhe heittää aina pikkurahat purkkiin, voitte kerätä pikavoiton!

Zmarta auttaa! Joskus odottamattomat menot ja kasvavat kulut voivat yllättää. Myös vanhempainvapaat ja sairastelut rasittavat varmasti taloutta. Epävarmat hetket on hyvä turvata esimerkiksi Tuloturva-palvelun avulla.

Zmarta.fi on uudenlainen rahoituspalvelu, joka kilpailuttaa lainojen ja luottojen tarjoajat puolestasi täysin ilmaiseksi ja neuvoo sinua tarpeen tullen. Zmarta.fin tavoitteena on tarjota edullisia lainaratkaisuja ja auttaa asiakkaitamme tekemään parempia taloudellisia ratkaisuja. Lainavertailupalvelumme kertoo sinulle eri kokoisten lainojen kustannukset. Yhdellä hakemuksella tavoitat kymmeniä lainantarjoajia, eikä hakemus sido sinua mihinkään. Ensimmäiset tarjoukset saat nopeasti ja voit itse valita niistä parhaan. Kilpailuta lainasi osoitteessa Zmarta.fi.

Tarvitsetko lainaa elämän tiukkoihin paikkoihin? Tutustu lainahakemukseen!

Onko talous tiukilla? Tutustu säästövinkkehin!

Haluatko säästää lapsellesi? Tutustu säästövinkkeihin!

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Velkajärjestely
Vakuudettomat lainat Yksityishenkilön velkajärjestely
Kuka pääsee velkajärjestelyyn ja miten siihen hakeudutaan? Lue lisää!
Velkoja ulosotossa
Vakuudettomat lainat Ulosottovelka – kannattaako se maksaa lainalla?
Monen suomalaisen velat ovat ulosotossa. Taloudellisesti ahdingosta on kuitenkin monta tapaa päästä eroon.
obligationer
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.