Talousvinkit

Talvi ja kuiva sisäilma – mitä tehdä?

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Talvi tuo mukanaan pakkaset, ja pakkaset tuovat mukanaan kuivan sisäilman. Tätä ei pääse pakenemaan edes uusissa taloissa, jotka on varustettu nykyaikaisilla ilmanvaihtolaitteistoilla. Lämmitettävä, sisälle tuleva korvausilma kuivuu joka tapauksessa asunnon lämmityksen yhteydessä – ja mitä enemmän pakkasta ulkona on, sitä kuivempaa tulee myös sisäilmasta.

Liian kuivaan sisäilmaan ei pidä tyytyä, sillä ilmankosteudelle sisätiloissa voi tehdä paljon. Tähän artikkeliin olemme koostaneet muutamia käteviä vinkkejä näistä toimenpiteistä ja tietoa sisäilmasta.

Sopiva sisäilman kosteus

Huoneilman suhteellinen kosteus voi laskea alle 20 prosentin paukkupakkasten iskiessä, pahimmillaan jopa alle kymmenen. Pienemmilläkin pakkasilla huoneilma on käytännössä aina kuivaksi luokiteltavaa (suhteellinen kosteus alle 40 prosenttia). Talvella sopivana sisäilman kosteutena voi pitää 20 – 40 prosenttia, joskin monet voivat kokea 20 – 30 prosentin kosteuden vielä epämiellyttävänä. Luonnollisesti sisäilma ei saa olla liian kosteakaan, ei edes talvella.

Kohtuullisen hyvin kotikäyttöön riittäviä digimittareita ilmankosteuden ja sähkön mittaamista varten saa jo muutamalla kympillä, mutta monet vannovat tarkemmiksi todettuihin analogisiin mittareihin. Nämä on kuitenkin kalibroitava oikein.

Miten kuiva sisäilma vaikuttaa?

Moni tuntee talven tulon sisätiloissa sieraimissa, iholla ja silmissä. Varsinkin atooppisesta ihosta ja hengistyselinsairauksista kärsivät ihmiset reagoivat herkästi sisäilman kuivenemiseen, ja oireet voivat pahentua merkittävästikin.

Kuivan sisäilman oireista kärsivät voivat lievittää oireitaan esimerkiksi silmätippojen, nenäsuihkeiden ja kosteuttavien voiteiden avulla. Näistä on kuitenkin lähinnä ensiavuksi, sillä huoneilman kosteusprosenttia ne eivät luonnollisestikaan muuta suuntaan tai toiseen.

Huolellinen ja säännöllinen siivous auttaa

Yksi parhaista keinoista matalan ilmankosteuden aiheuttamia vaivoja vastaan ja paremman huoneilman laadun puolesta on siivoaminen, ja ennen kaikkea huolellinen imurointi. Kuiva huoneilma nimittäin lisää pölyn määrää merkittävästi. Mattojen tomutus, pölyjen poistava pyyhkiminen ja hankalistakin paikoista imurointi ovat erityisen tärkeitä talvisin.

Kannattaa pitää mielessä myös vanha viisaus tietynlaisesta minimalismista: mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän pölyä puoleensa vetäviä pintoja. Pölyä kertyy runsaasti myös niihin paikkoihin, joihin katse ei välttämättä yllä – kaappien yläosat hyvänä esimerkkinä. Paperikasat ovat toinen kodin yleinen pölymagneetti.

Pidä sisälämpötila sopivana

Sisäilmayhdistys suosittaa hyväksi sisälämpötilaksi 20-22 astetta. Liian korkea lämpötila aiheuttaa kuivuuden tunnetta ja aiheuttaa monia terveysriskejä. Se voi vapauttaa monenlaisia epäpuhtauksia remonttimateriaaleista, esimerkiksi lastulevyissä käytetyistä liimoista. Vastaavasti myös liian alhainen, jatkuvasti alle 18 asteen oleva sisälämpötila voi olla haitaksi talon rakenteille.

Se, mikä lämpötila tuntuu mukavalta, on täysin subjektiivinen kokemus. Toiselle 19 astetta voi olla viihtyisä, toiselle auttamatta liian kylmä lämpötila. Kannattaa muistaa, että talvella pukeutumisen merkitys asuinviihtyvyyden kannalta on niin ikään tärkeä tekijä. Täysillä sähköillä hohkaavat patterit joka tapauksessa kuivattavat ilmaa tehokkaasti.

Varsinkin vanhemmissa taloissa asuvat ihmiset kokevat sisäilman usein liian kuivaksi. Tämä johtuu usein heikommasta ilmanvaihdosta, joka on toteutettu painovoimaisesti. Koneellinen ilmanvaihto on usein parempi vaihtoehto, mutta sekin vaatii muun muassa ilmanvaihtokanavien säännöllistä puhdistamista.

Ilmankostuttimet

Sähköisesti toimivat höyrystävät ilmankostuttimet ovat helppo ja suhteellisen tehokas tapa kosteuttaa kuivalta tuntuvaa sisäilmaa. Ne kuitenkin vaativat huoltoa säännöllisen puhdistuksen muodossa, muutoin ne levittävät helposti terveydelle haitallisia mikrobeja. Ensiapua voivat tarjota myös kosteat pyyhkeet patterien päällä.

Ensimmäinen kohde, johon kostutin kannattaa hankkia talveksi, on makuuhuone – siellä vietämme tavallisesti suurimman osan ajastamme. Tällöin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että ilmankostutin on myös hiljainen: äänekäs kostutin makuuhuoneessa ei ole hyvä ajatus. Esimerkiksi ultraäänikostuttimet ovat hyvä vaihtoehto makuuhuonekäyttöön.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...