Talousvinkit

Miten rikastua?

2023-05-24 Taru Schroderus
7 hva nordmenn lante penger til båt

Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta voiko rikastuminen tapahtua nopeasti? Miten rikastumista voi tavoitella ja millaisiin sudenkuoppiin taloudellista riippumattomuutta jahdatessa voi törmätä?

Lue, mitä pitäisi tehdä, jos haluaa rikastua nopeasti, miksi nopeat peliliikkeet eivät yleensä ole pitkällä tähtäimellä kannattavia ja miten kasvavasta inflaatiosta huolimatta voit saada enemmän rahaa säästöön.

Miten tulla rikkaaksi?

Miten rikastua nopeasti? Millä tavoin voi ansaita nopeasti paljon rahaa ja saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden? Edellä listattuihin kysymyksiin yleisin vastaus on: ei mitenkään. Lottoamisen lisäksi voit kuitenkin tehdä asioita, joiden avulla rikastuminen pitkällä tähtäimellä voi olla mahdollista. Lue, mitä ne ovat.

Miten rikastua Suomessa?

Mitä rikkaus on? Kysymykseen on erilaisia vastauksia riippuen siitä, keneltä kysyy. Miksi? Koska monien mielestä pankkitilin imartelevakaan saldo ei takaa rikasta elämää. Tärkeämpää on se, millaista sisältöä ihmisellä on elämässään. Jos keskitymme vain rahaan, rikkautta voi arvioida muun muassa työn, harrastusten, lomamatkojen ja sijoitusten valossa. Tietyt ammatit takaavat keskivertoa korkeamman tulotason. Se puolestaan mahdollistaa tasokkaan asumisen, kalliita harrastuksia, kaukomatkoja ja esimerkiksi sijoittamisen. Jotkut pitävät kalliita laukkuja ja kelloja vaurauden mittarina. Toisille taas tavara ei merkitse mitään, vaikka rahaa olisi kuinka. Moni mieltää rikkaaksi ihmiset, joiden ei tarvitse miettiä rahan riittävyyttä tai hämmästellä kaupassa kahvipaketin korkeaa hintaa. Rikkauden raja on kuitenkin jokaiselle erilainen. Voit pitää itseäsi hyvätuloisena, jos laskujen maksamisen jälkeen voit laittaa rahaa säästöön ja tilillesi jää silti sievoinen summa kulutettavaksi.

Kuinka rikastua helposti – onko se edes mahdollista?

Tuurilla ja taidolla voit rikastua nopeasti, mutta se on hyvin harvinaista. Lottovoiton saa vain ani harva, emmekä myöskään suosittele pokeria tai muita uhkapelejä rikastumisen toivossa. Sen sijaan neuvomme sinua tekemään kovasti töitä, säästämään ja sijoittamaan järkevästi. Järkevöittämällä talouttasi esimerkiksi yhdistämällä lainoja, voit saada enemmän rahaa säästöön. Rikastuminen vaatii:

1. Kovaa työtä ja vähän onnea

Tuurilla on paljonkin tekemistä rikastumisen kanssa. Voi olla, että olet saanut mittavan perinnön ja sijoittanut rahasi viisaasti. Onnella on siis joidenkin kohdalla paljon tekemistä nopean rikastumisen kanssa. Kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri ja valtaosa joutuukin paiskimaan tosissaan töitä rikastuakseen.

2. Kykyä tarttua tilaisuuksiin

Elämä on täynnä mahdollisuuksia. Jos näet hyvän tilaisuuden, joka voi viedä sinua elämässäsi oikeaan suuntaan, on tärkeää, että tutustut aiheeseen mahdollisimman tarkasti ja katsot, onko tilausuus tarttumisen arvoinen. Monet sijoittavat ja säästävät osakkeisiin ja rahastoihin. Sijoittamisessa on kuitenkin tärkeää, että ymmärrät sijoitusmarkkinasta. Sinun tulee myös olla tietoinen siitä, että sinun on käytettävä rahaa ja että kyse ei ole vain säästämisestä.

3. Taitoa karsia kuluja

Yksinkertaisin tapa rikastua on lopettaa kaikki ylimääräinen rahankäyttö. Tarkastele budjettiasi ja katso, mistä kaikesta voit tinkiä, jotta rahaa jää enemmän säästöön.

4. Osaamista muuttaa suuntaa

Suurituloiset tienaavat enemmän, mutta he maksavat myös enemmän veroja. Kaikilla meillä on mahdollisuus opiskella itselle uusi ammatti. Korkeakouluihin on väyliä, joiden avulla aikuisenakin voi suorittaa maisteritutkinnon. Kouluttautumalla voi nostaa tulotasoa ja muuttaa elämän suuntaa.

Voiko säästämällä rikastua?


Säästämällä voi rikastua pitkällä tähtäimellä. Istu alas, kirjaa ylös tulosi ja menosi, ja tee fiksu säästösuunnitelma. Netissä on useita laskureita, joilla voit arvioida säästöjen karttumisesta erilaisilla aikajänteillä.

Löydä sopiva tapa säästää ja rikastu!

Yhdessä budjetin ja tiukan kulukurin kanssa säästät helposti. Säästäminen on kaikille mahdollista, mutta ikä ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, mistä kaikesta voit säästää. Aloita säästäminen maltilla, tarpeidesi ja taloudellisen tilanteen mukaan. Säästäminen tuo taloudellista mielenrauhaa. Se ei ole pikamatka rikkauksiin, mutta vaurastuttaa pitkässä juoksussa.

Jos kuitenkin edelleen haaveilet nopeasta rikastumisesta, tee ainakin nämä:

-   Tarkista tulosi ja tee kuukausibudjetti. Näet välittömästi, kuinka paljon tulosi ja menosi ovat ja kuinka paljon voit saada säästöön.

-   Sijoita rahasi viisaasti. Opiskele ensin, mihin kaikkeen voit sijoittaa ja kysy asiantuntijoilta tarvittaessa neuvoa.

-   Kasvata tulojasi etsimällä työ, josta maksetaan hyvin tai lisää tulojasi hankkimalla toinen työ (jos mahdollista).

-   Luo passiivisia tulonlähteitä, jotka eivät kuormita sinua. Kiinteistöihin ja osakkeisiin sijoittaminen ovat kaksi yleisintä passiivista tulolähdettä, jotka voivat auttaa sinua rikastumaan.

-   Säästä tuloistasi niin paljon kuin voit. Mitä enemmän säästät, sen parempi.

-   Ota harkittuja riskejä. Jos haluat rikastua, sinun on oltava valmis ottamaan riskejä. Muista kuitenkin, että kolikolla on kääntöpuoli ja riskeihin liittyy aina myös epäonnistumisen mahdollisuus.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...
Töissä eläkkeellä
Talousvinkit Eläkkeellä töissä – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Tiesitkö, että palkkatulolla ei ole vaikutusta vanhuus- tai osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseesi?