Mikä on ASP-laina?

ASP-laina (lyh. sanoista asuntosäästöpalkkio) on valtion tukema järjestelmä ensiasunnon hankintaan. ASP-lainan voi saada, kun on aloittanut asuntosäästämisen ASP-tilille 15-44-vuotiaana ja säästöjä on kasassa vähintään 10 % ostettavan asunnon hinnasta. ASP-lainaan sisältyy valtion korkotuki 10 ensimmäisen lainavuoden ajan. 

Korkotuetulla ASP-lainalla on enimmäismäärä, joka riippuu ostettavan asunnon sijaintipaikkakunnasta ja ASP-lainan hakijoiden määrästä.

Kannattaako ASP-säästäminen?

Mikäli oman asunnon hankinta lukeutuu tulevaisuuden haaveisiin, on ASP-säästäminen monin tavoin järkevää.

ASP-säästämisen etuihin lukeutuu muun muassa säästöille vuosittain maksettava verovapaa 1 % korko ja 2-4% lisäkorko. ASP-lainaan saa tyypillisesti myös noin 0,2 – 0,3 prosenttiyksikköä alhaisemman lainan koron verrattuna muiden vastaavien pankin myöntämien ensiasuntolainojen korkoon. ASP-lainaan sisältyy myös valtion korkotuki kymmenen vuoden ajaksi sekä maksuton valtiontakaus. 

Yhdistä pienet lainat ja sijoita säästöt ASP-tilille

ASP-tilille voi säästää kuukausittain itse määrittelemänsä summan. Jo muutaman kymmenen euron kuukausisijoitus voi poikia pitkässä juoksussa mukavan potin.

ASP-säästämisen aloittamiseen tarvittavan summan voi saada tilille vertailemalla lainoja ja säästämällä niiden kuluissa. Parhaassa tapauksessa lainojen yhdistäminen voi säästää useita kymmeniä euroja kuukaudessa.

Katso Zmartan lainavertailusta, millaisen summan saisit säästöön yhdistämällä lainasi.