Talousvinkit

Miten tienata osakkeilla?

2019-10-10
obligationer

Osakkeiden omistamisen suurin ilo on lyhyesti ja yksinkertaisesti se, että sinulla on mahdollisuus ansaita rahaa. Osakkeiden arvon nousu ja osingot tuntuvat mukavasti piensijoittajan lompakossa.

Miten ansaita rahaa osakekaupoilla?

Kiinnostaako osakkeiden ostaminen, mutta koet tietäväsi asiasta liian vähän? Tässä artikkelissa kerromme mikä osake on, miten osakkeet toimivat ja miksi niiden hankkiminen voi olla kannattavaa. Lähde mukaan osakemaailman jännittävään maailmaan!

Mikä on osake?

Yksinkertaisesti ilmaistuna osake on todistus omistusosuudesta yrityksessä, jonka osaomistaja sinä osakkeenomistajana olet. Tietyn yrityksen omistusosuuksien ostaminen edellyttää, että yritys on rekisteröity osakeyhtiöksi (oy) ja että sen osakkeita myydään ja ostetaan pörssissä tai muulla kaupankäyntialustalla. Syy sille, että yritykset päättävät myydä omistusosuuksia on se, että yrityksen toimintaa halutaan rahoittaa sen käynnistysvaiheessa. Yritys voi tarvita myös uutta pääomaa. Jos yrityksellä on erityinen rahantarve, se voi päättää uudesta osakeannista tarjoten osakkeita yleisön ostettavaksi. Joillakin pörssinoteeratuilla yrityksillä on ulkona miljardeja osakkeita, toisilla ”vain” joitakin miljoonia.

Erilaisia osaketyyppejä

Osaketyyppejä on erilaisia: A-, B-, C- ja etuoikeusosakkeita. Kirjaimet kertovat esimerkiksi sen, kuinka monta ääntä osakkeella on yrityskokouksessa, mutta ne eivät yleensä eroa millään tavalla osingonjaon yhteydessä. Yritys päättää osakkeiden jaottelusta ja niiden antamista oikeuksista itse tapauskohtaisesti.

Miten osakkeet toimivat?

Ennen vanhaan osakkeen ostaja sai kotiinsa oikealle paperille painettuja osakekirjeitä, joita sitten voitiin ostaa ja myydä. Nykyisin kaikki kaupankäynti tapahtuu sähköisesti. Omistuskirjettä kutsutaan ilmoitukseksi tehdystä kaupasta ja se toimii kuittina myymistäsi ja ostamistasi osakkeista sekä niiden myynti- tai ostokurssista. Saat tämän ilmoituksen siltä pankilta, jossa osakkeitasi säilytetään.

Miksi osakkeiden omistaminen kannattaa?

Osakkeiden omistamisen suurin ilo on lyhyesti ja yksinkertaisesti se, että sinulla on mahdollisuus ansaita rahaa. Niiden arvo joko nousee, jolloin voit myydä ne kalliimmalla kuin millä ostit ne, tai sitten niiden omistajille jaetaan osinkoja voitollisesta liiketoiminnasta. Kun haluat ansaita arvonnousulla, sinun on seurattava, milloin osakkeen arvo nousee tai laskee tietääksesi, milloin kannattaa ostaa ja milloin myydä. Osakkeita hankkiessa kannattaa määrittää haluatko saada tasaista kassavirtaa osinkoina vai hakea tuottoa arvonnousun kautta. Ennen osakkeiden hankintaa kannattaa itselle tehdä selväksi mitä osakkeillasi haluat tehdä, sekä huomioida myös osakkeiden omistamiseen sekä ostamiseen liittyvät taloudelliset riskit, sillä arvon nousu ei ole tässäkään tapauksessa täysin varmaa. Lisää tietoa osakkeista ja osakesijoittamisesta löydät esimerkiksi Henri Elon blogissa Kauppalehden sivuilla.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.