Mikä on takaisinmaksuerä?

Takaisinmaksuerä on luotonmyöntäjän kanssa suunnitelman mukaisesti lyhennettävä maksu, jonka tarkoituksena on lyhentää lainan pääomaa. Siihen tyypillisesti kuuluvat lainan pääomaa lyhentävä summa, korko sekä pankin mahdolliset kuukausikulut. 

Takaisinmaksuerän suuruudesta määritellään velkakirjassa, jossa kerrotaan siitä määrittelevät seikat.  

Mitä takaisinmaksuerä tarkoittaa? 

Takaisinmaksuerään vaikuttaa suuresti laina-aika. Mitä pidempi on laina-aika, sitä pienempi kuukausierä on. Jos taas laina-aika jää kovin lyhyeksi, kuukausierä voi muodostua suuremmaksi.  

On tärkeää miettiä ennen lainan nostamista, millainen kuukausierä on realistinen omien kuukausimenojen kannalta. Ennen kuukausierän määrittelyä on hyvä kirjoittaa paperille, miten paljon rahaa esimerkiksi asumiseen, ruokaan, harrastuksiin ja liikkumiseen menee kuukausittain. Tämän summan perusteella voi hahmottaa, paljonko rahaa voisi mennä kuukausilyhennyksiin. Olisi tärkeää muistaa ottaa huomioon myös puskurirahasto

Mikäli sinua mietityttää, mikä olisi hyvä kuukausierä, neuvoa sopivan kuukausierän suuruuteen Zmartan lainavertailua tehdessä voi pyytää henkilökohtaiselta lainaneuvojalta. Hän auttaa sinua mielellään asiassa.  

Takaisinmaksuerä ja maksusuunnitelma 

Lainaa nostaessa tehdään maksusuunnitelma, jossa määritellään yksittäisen takaisinmaksuerän suuruus. Suomen suosituimpia vaihtoehtoja on kolme ja niitä ovat tasalyhennys, tasaerä ja annuiteetti. Joissain tapauksissa voi myös ottaa bullet-lainan, jossa koko pääoma lyhennetään yhdellä kertaa. Niissä on erilaisia tapoja, joiden perusteella esimerkiksi koron maksu määräytyy. 

On myös mahdollista, että lainan pääoman lyhentämisestä voi pitää taukoa. Tässä tapauksessa kyseessä on lyhennysvapaa, jonka aikana maksetaan pelkkiä korkoja. Monet suosivat mielellään lyhennysvapaita elämäntilanteen muutoksen aikana. Esimerkiksi vanhempainvapaan tai tilapäisen sairasloman aikana neuvotellaan usein lyhennysvapaata, jotta takaisinmaksuerästä ylijäävät rahat käytetään arjen elämiseen tulojen väliaikaisen pienentymisen johdosta.