Mikä on laina-aika?

Laina-aika on ajanjakso, jonka aikana lainattu pääoma tulee maksaa takaisin luotonmyöntäjälle. Hakija ja luotonmyöntäjä sopivat ennen lainan nostamista, miten luotto maksetaan takaisin. Laina-ajasta puhutaan usein myös takaisinmaksuaikana. 

Yleisin tapa on maksaa lainaa joka kuukausi takaisin siten, että lainan lyhennyksenä on tietty kuukausierä. Toinen tapa on maksaa summa takaisin kerralla bullet-lainana laina-ajan päätteeksi, mutta se on huomattavasti harvinaisempi vaihtoehto. Kolmas vaihtoehto on joustoluotto, jossa lyhennystapa poikkeaa muista vaihtoehdoista. Olipa tapa sitten mikä tahansa, lainan lyhennystavasta sovitaan ennen lainan nostoa määritetyssä velkakirjassa. 

Mitä laina-aika tarkoittaa? 

Laina-aika on keskeinen osa lainalaskureita, sillä hakijan on helpompi tutkia lainaerien suuruutta ja omia taloudellisia resursseja luoton takaisinmaksuun. Takaisinmaksuaika vaikuttaa nimittäin merkittävästi kuukausierän suuruuteen. Mitä pidempi laina-aika, sitä pienempi kuukausierä on. Lyhyemmissä lainoissa on suurempi kuukausierä, mutta korkokulut pysyvät laina-aikana pienempänä. 

Laina-aika määritellään yleisesti vuosina, tosin yrityslainoissa voi olla jopa kuukausien mittaisia lainoja. On kuitenkin mahdollista, että se muuttuu lainan nostamisen jälkeen. Esimerkiksi korkotaso voi vaikuttaa radikaalisti laina-ajan pituuteen. Jos lainassa on lyhennystapana esimerkiksi kiinteä tasaerälaina eli joka kuukausi maksetaan samansuuruinen lyhennys korkotasosta riippumatta, on mahdollista, että laina-aika saattaa pidentyä tai lyhentyä huomattavastikin. 

Laina-aika ja mahdolliset muutokset 

Laina-aikaa on mahdollista muuttaa lainan nostonkin jälkeen. Jos tuntuu siltä, että kuukausierä on liian suuri, sitä voi muokata pienemmäksi yhdessä luotonmyöntäjän kanssa. On myös mahdollista lyhentää lainan pääomaa nopeammin takaisin, mikäli laina-aika tuntuu liian pitkältä ja maksukykyä riittäisi suurempiinkin kuukausieriin. Äkillisissä elämäntilanteen muutoksissa kannattaa harkita myös taukoa lainan pääoman lyhentämisestä ja maksaa pelkkiä korkoja. 

Luotonmyöntäjään on hyvä olla yhteydessä missä tahansa laina-aikaan liittyvässä kysymyksessä ja muutoksessa. On molempien osapuolten etu, että lainan takaisinmaksu sujuu sulavasti ja rahaa riittää myös muihin elämisen kuluihin.