Pitkäaikainen laina viittaa yleensä yrityslainaan, joka merkataan yrityksen taseeseen. Kirjanpidon mukaan yli 12 kuukauden lainat ovat pitkäaikaisia, joten niitä kohdellaan esimerkiksi osakeyhtiön taloushallinnossa omalla tavalla. 

Pitkäaikaista lainaa haetaan yleensä suurempiin investointeihin tai kassavirran hallintaan. On mahdollista, että sitä maksetaan takaisin kuukausittaisina lainan lyhennyksinä. Toinen vaihtoehto on maksaa lainan pääomaa takaisin bullet-lainana

Mitä pitkäaikainen laina tarkoittaa?  

Pitkäaikainen laina on vierasta pääomaa, joka tulee merkata yhtiön taseeseen. Kirjanpidossa määritellään, että alle 12 kuukauden sisällä tilinpäätöspäivästä maksuun menevät maksuerät tulee merkata lyhytaikaisiin lainoihin. Sen sijaan yli 12 kuukauden päähän menevät erät menevät pitkäaikaisiin velkoihin eli pitkäaikaiseen vieraaseen pääomaan. Ne tulee merkata reaaliarvojen mukaisesti eli niiden arvot määräytyvät todellisten summien mukaan. 

Vieras pääoma vaikuttaa myös yhtiön omavaraisuusasteeseen sekä velkaantumisasteeseen. Runsaat pitkäaikaiset velat voivat vaikuttaa esimerkiksi sijoittajien halukkuuteen uuden rahoituksen myöntämisessä.  

Pitkäaikainen laina kannattaa kilpailuttaa 

On yrityskohtainen asia, miten pitkäaikainen laina määritellään. Vaikka kirjanpidossa määritelläänkin tietyllä tavalla, pitkäaikaisen luoton termi on hakijakohtainen asia. Zmartan yrityslainavertailussa voi hakea yritysluottoa jopa 48 kuukauden takaisinmaksuajalla.  

Zmartan yrityslainavertailussa voi hakea lainaa jopa 1,5 miljoonan euron edestä. Palvelun tarkoituksena on tavoittaa useita luotonmyöntäjiä vain yhden lainahakemuksen täyttämällä. Mikäli lainavertailuun liittyen tulee kysymyksiä, Zmartan asiakaspalvelu palvelee asiakkaita suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.