Mikä on maksuerä?

Maksuerä on säännöllisesti luotonmyöntäjälle maksettava suoritus, joka liittyy lainan takaisinmaksuun. Sen suuruus määräytyy ennen kuin lainaa hakenut henkilö päättää nostaa luoton. 

Kun kilpailutat Zmartan kautta lainaa netistä, näet maksuerän OmaTili-palvelussa. Voit tässä kohta päättää, onko maksuerä sinulle sopiva. Sopivaa maksuerää arvioidessa on tärkeää ottaa huomioon myös muut elämisen kulut, kuten ruokamenot, vuokra- tai asuntolainakulut ja liikkumiseen liittyvät menoerät. On tärkeää, että rahaa saisi myös kerättyä puskurirahastoon

Mitä maksuerä tarkoittaa? 

Maksuerän määräytymistapa perustuu laskelmaan, jossa lainan suuruus lasketaan yhteen korkojen, kulujen ja takaisinmaksuajan kanssa. Luotonmyöntäjät tekevät maksuerästä tarjouksen lainapäätöksen yhteydessä.  

Maksuerä on sitä suurempi, mitä lyhyempi on laina-aika. Vaikka maksuerä on korkeampi, koron osuus jää kokonaisuudessaan pienemmäksi kuin pidemmässä takaisinmaksuajassa. Näitä asioita on hyvä pohtia lainaa nostaessa, jotta löytää optimaalisen ratkaisun omaan elämäntilanteeseensa. 

Mikäli lainassa on muuttuva korko, on mahdollista, että korkotason muutos vaikuttaa maksuerän suuruuteen. Korkeampi korkoympäristö voi johtaa nousseeseen maksuerään, kun taas matala korkotaso voi pienentää sitä. Näistä asioista kuitenkin määritellään velkakirjassa, joten se on hyvä lukea huolella ennen allekirjoitusta, jotta tietää tarkemmin maksuerän suuruuden määrittelystä. 

Maksuerä ja muutokset 

Maksuerään on teoriassa mahdollista tehdä muutoksia, kun ottaa yhteyttä lainan myöntäneeseen luotonmyöntäjään. Lainan myöntäneen tahon kanssa on hyvä neuvotella erilaisista ratkaisuista. Esimerkiksi lyhennysvapaa voi sopia tiettyihin elämäntilanteisiin, joissa rahaa menee muihin menoihin esimerkiksi äkillisten muutosten takia.