Mitä tarkoittaa kuukausisäästäminen?
Kuukausisäästämisen tarkoituksena on kartuttaa varallisuutta. Säännöllisistä tuloista on hyvä laittaa osa syrjään tulevaisuutta varten.
Kuukausisäästämisen hyvänä puolena on esimerkiksi puskurirahaston kartuttaminen. Jos säästöjä ei entuudestaan ole, se voi olla paras vaihtoehto sijoittamisen aloittamiseksi. On tärkeää, että taloudellisia takaiskuja varten olisi hieman pelivaraa, jos esimerkiksi pesukone tai auto hajoaa.
Miten kuukausisäästäminen toimii?
Kuukausisäästämistä suunnitellessa on tärkeää kartuttaa omat tulot ja menot. Yleisen arvioiden mukaan suositellaan, että rahaa jäisi säästöön n. 5-10 prosenttia nettopalkasta. Aloittaminen on kuitenkin tärkeintä – jo 10 euron kuukausisummalla kannattaa aloittaa. Mikäli taloudellinen tilanne paranee, säästösummaa voi kasvattaa entisestään.
Kuukausisäästämistä voi harjoittaa joko pankkitilille tai muihin sijoituskohteisiin. On hyvä miettiä, millaista riskitasoa sijoittajana on valmis kestämään. Moniin rahastoihin voi säästää jo 10 euron kuukausisummalla. Jotkut suosivat myös mikrosäästämistä, jossa jo pienistä summista voi saada kartutettua varallisuutta hyviä summia.
Kuukausisäästämistä on mahdollista myös automatisoida, sillä säästösumman voi laittaa veloitukseen itsestään pankkitililtä esimerkiksi varainhoitolaitoksen rahastoihin. Näin ollen varallisuus voi kasvaa lähes itsestään, jos sen arvon kehitystä ei käy katsomassa säästökohteessa. Monet ovatkin yllättyneet positiivisesti huomatessaan, paljonko kuukausisäästäminen on vuosien aikana tuottanut.
Kuukausisäästäminen ja tavoitteellisuus
Kuukausisäästämistä aloittamista kannattaa luoda samalla sijoitusstrategia, jossa määritellään sijoittamiseen liittyvät tavoitteet ja päämäärät. Siinä on hyvä listata potentiaaliset sijoitustavat ja kuukausisäästämiseen sopivat summat.
Sanotaan, että aika on sijoittajan paras ystävä ja sama pätee myös kuukausisäästämiseen. Mitä pidempään kuukausisäästämistä ehtii harjoittaa, sitä suurempi säästösumma ehtyy kertymään pidemmällä aikavälillä.