Mikä on sijoitusstrategia?

Sijoitusstrategian tarkoituksena on sanoittaa, miten hän pääsee tavoitteeseensa. Siinä on hyvä miettiä, mitä varten sijoittaa. Onko tarkoituksena kenties jäädä aiemmin eläkkeelle vai onko suunnitelmissa säästää esimerkiksi tiettyyn tavoitteeseen? 

Sijoitusstrategia on yleensä kirjallinen dokumentti, johon kirkastetaan sijoittajan tavoitteet ja periaatteet. Siinä listataan selkeästi, millaisiin kohteisiin ja millaisilla riskitasoilla sijoittaja haluaa saavuttaa tavoitteensa. Sijoitussuunnitelma koskee yleensä myös asuntosijoittajia

Miten sijoitusstrategia toimii? 

Sijoitusstrategiassa on hyvä määritellä realistisesti, millaisilla resursseilla suunnitelman toteuttaminen aloitetaan. Jos tavoitteena on sijoittaa kuukausittain, on tärkeä suunnitella realistisesti, millainen summa on sopiva. Sijoitussummaa miettiessä tulee jäädä rahaa muihinkin menoihin, esimerkiksi elämiseen ja ajoneuvoihin liittyviin kuluihin. 

Tämän jälkeen voi pohtia, mitkä sijoituskohteet ovat sopivia. Esimerkiksi pankkitililtä saatava korkotuotto voi olla riskiä kaipaaville sijoittajille riskitasoltaan hyvä vaihtoehto. Toiset sijoittajat kaipaavat taas osakkeiden tuomaa osinkoa, joka tuo tasaisista kassavirtaa. Osakkeissa on tosin korkeampi riskitaso. Tuotot voivat siis olla korkeampia, mutta myös riski pääoman menettämiseen on suurempi. 

Sijoitusstrategia ja suunnitelmien muutos 

Jos alkaa tuntua siltä, että sijoitussuunnitelmassa on vaikea pysyä rahamääräisesti tai kaipaisit riskinottotasoon muutosta, on aika päivittää sijoitussuunnitelmaa. Siinä kohtaa on hyvä istahtaa itsensä kanssa alas ja pohtia, millaisia muutoksia tulisi tehdä. Jos kuukausisumma on liian pieni tai suuri, sitä voi myös päivittää.