Zmarta laina

Velkajärjestely, tai velkasaneeraus, on viimeinen vaihtoehto henkilölle, joka ei ole pystynyt maksamaan velkaansa. Tällaisessa tilanteessa velallinen voi hakea velkajärjestelyä tuomioistuimelta. Kaikissa käsittelyn vaiheissa ja myös velkajärjestelyn maksuohjelman aikana velallisen on mahdollista kysyä neuvoja ja apua kunnallisesta velkaneuvonnasta.

Miten velkajärjestely etenee?

Jos olet jättänyt lainasi ja laskusi maksamatta, eikä kunnallisesta talous- tai velkaneuvonnasta ole apua ylivelkaantumiseesi, voit hakeutua velkasaneeraukseen. Velkajärjestelyssä selvitetään taloudellinen tilanteesi, joka olisi ensisijaisen tärkeää selvittää jo ennen kuin päädyt hakemaan ulkopuolista apua. 

Kartoita velkojesi määrä, taloutesi tulot ja varat sekä maksukykysi. Kun huomaat vaikeuksia lainan takaisinmaksussa, ota aina ensimmäiseksi yhteyttä velkojiin. Neuvottelemalla saatat saada sovituksi lainallesi esimerkiksi pidemmän maksuajan, jolloin kuukausikustannukset pienenevät. Myös lyhennysvapaat kuukaudet ovat mahdollisia – tällöin maksat vain lainan korkoja. Jos et pääse sopuun velkojien kanssa, näet velkasaneerauksen ainoana vaihtoehtona, tulee tuomioistuimelle toimittaa velkajärjestelyhakemus.

Maksuohjelman järjestäminen

Käräjäoikeus aloittaa velkajärjestelymenettelyn, mikäli sille ei ole esteitä. Velallisen tulee laatia maksukykyään vastaava maksuohjelmaehdotus, jonka tarkoituksena on vapautua veloista. Mikäli käräjäoikeus vahvistaa maksuohjelman, velallisen tulee noudattaa sitä. 

Maksuohjelman myötä velallisen on tarkoitus suorittaa maksuvelvollisuutensa ja vapautua näin veloistaan. Velallisen oma tilanne vaikuttaa maksuohjelman pituuteen, yleensä sen kesto on noin viisi vuotta. Velallisen on maksuohjelman aikana käytettävä velkojensa maksamiseen koko maksuvaransa. Maksuvaralla tarkoitetaan sitä osaa tuloista, mikä jää jäljelle, kun tuloista vähennetään kohtuulliset elämiseen liittyvät menot.

Vältä maksuhäiriömerkintä ja velkasaneeraus

Välttyäksesi maksuhäiriömerkinnältä ja viime kädessä velkajärjestelyltä, tulee sinun maksaa laskusi ajallaan. Pidä taloutesi ajan tasalla ja merkkaa eräpäivät kalenteriin. Jos olet estynyt ulkomaanmatkan tai sairauden vuoksi, pyydä luotettavaa henkilöä huolehtimaan maksuista puolestasi. Suoraveloitussopimus on hyvä vaihtoehto. 

Ongelmatilanteissa soitta tai lähetä sähköpostia velkojalle ja selitä oma tilanteesi. Rehellisyyttä ja avoimuutta arvostetaan aina, ja saatatkin saada muutaman joustoa laskuusi tai lainanlyhennykseesi. Älä epäröi ottaa yhteyttä laskun lähettäjään jos lasku tuntuu kerralla liian suurelta maksettavaksi. Yritä neuvotella summa maksettavaksi useammassa erässä, jolloin vältyt maksumuistutuksilta ja -vaatimuksilta. Pidä huoli että kaikki osapuolet ovat selvillä tilanteestasi.

Olethan myös varma siitä onko muistutus, vaatimus tai pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintä aiheellinen. Voit valittaa laskun lähettäjälle tai perintätoimistolle, mikäli koet, että lasku on perusteeton tai se on viety perintään aiheettomasti. Tarkasta aina, oletko maksanut laskun ajallaan. Myös laskun lähettäjät saattavat erehtyä.

Paranna talouttasi yhdistämällä lainasi

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Zmarta laina
Vakuudettomat lainat Kulutusluottoja koskeva lakimuutos – mistä on kyse?
Meillä Zmartalla vastuullisuus on tärkeä asia ja noudatamme tarkasti uutta kulutusluottoihin liittyvää lainsäädäntöä. Me ...
Zmarta laina
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Lainoihin liittyy sanastoa ja käsitteistöä, joka ei välttämättä avaudu tavan tallaajalle täysin. Lainan marginaali kuulu ...
Zmarta laina
Vakuudettomat lainat Lainan takaus – mitä lainan takaajan on huomioitava?
Lainan takaus herättää tavallisesti mielikuvan yksityishenkilöstä, ehkä läheisestä perheenjäsenestä, joka toimii lainan ...