Vastuullinen sijoittaminen – tätä se tarkoittaa
Vastuullisuus on globaali megatrendi, josta puhutaan valtavasti ja lähes kaikkialla. Elinkeinoelämässä vastuullisuus tarkoittaa tulevaisuudelle hyvää bisnestä.
Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan vastuulliset yritykset toimivat mahdollisimman kestävällä tavalla ja huomioivat sidosryhmien edut ja odotukset tähdäten samalla kannattavaan liiketoimintaan. Parhaimmillaan vastuullisuus on yrityksen kilpailuetu ja strategian vahvaa ydintä.
Myös vastuullinen sijoittaminen on kasvattanut viime vuosina merkittävästi suosiotaan. Tässä artikkelissa kerromme, mitä se tarkoittaa.
Mitä on vastuullinen sijoittaminen?
Vastuullinen sijoittaminen tarkoittaa sitä, että sijoittaja haluaa sijoituksensa paitsi tuottavan, myös vaikuttavan paremman huomisen puolesta. Se merkitsee myös sitä, että sijoitustoiminnassa on otettu huomioon ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hyvä hallintotapa.
Sijoituskohteiden vastuullisuutta arvioidaan sen mukaan, miten ne ottavat huomioivat joko yhden tai useampia alla mainituista ESG-kriteereistä:
Ekologinen kestävyys (Enviromental)
Ekologisesti kestävä yritys huomioi toiminnassaan luonnon kantokyvyn siten, etteivät luonnon monimuotoisuus tai ekosysteemien toimivuus vaarannu.
Sosiaalinen kestävyys (Social)
Sosiaalinen kestävyys sisältää muun muassa ihmisarvosta kiinnipitämistä, tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja syrjäytymisen ehkäisemistä.
Taloudellinen kestävyys (Governance)
Taloudellisesti kestävän yrityksen toiminta ei perustu velkaantumiseen, eikä henkisten tai materiaalisten resurssien tuhlaamiseen.
Miksi sijoittamisessa tulisi huomioida vastuullisuus?
Vastuullinen sijoittaminen on tapa kantaa kortensa kekoon paremman tulevaisuuden ja yhteiskunnan puolesta. Mitä useampi valitsee vastuullisuutta edistäviä sijoituskohteita, sitä suurempi yhteiskunnallinen muutos on mahdollista saada aikaan.
Pohjoismaissa toimivan osake- ja rahastovälittäjä Nordetin tekemän tutkimuksen mukaan 52 % suomalaisista yksityissijoittajista huomioi ESG-näkökulmia sijoituspäätöksiä tehdessään. 56 % vastaajista puolestaan uskoo vastuullisen sijoittamisen taloudellisten motiivien kasvavan vielä tulevaisuudessa.
Vastuullinen sijoittaminen on myös taloudellisesti kannattavaa. Nordean mukaan sijoitusten tuotosta ei tarvitse tinkiä, sillä vastuullisten rahastojen tuotto-odotus ja kulut ovat vastaavat kuin perinteisissä ratkaisuissa. Vastuullisen sijoittamisen kautta voit olla mukana edistämässä kestävää kehitystä, joka voi puolestaan parantaa sijoitusten riskienhallintaa sekä pitkän aikavälin tuottoa.
Miten sijoittaa vastuullisesti?
Sijoituksia vertaileva Morningstar on rankannut Helsingin pörssin yritykset maailman toiseksi vastuullisimmiksi yrityksiksi, joten sijoittamisen voi aloittaa katsomalla, mitä pörssissä on kaupan.
Ennen sijoituksen tekemistä on hyvä kurkata myös kiinnostavan yrityksen vastuullisuusraporttiin ja katsoa, mitä raportissa sanotaan ESG-tekijöistä. Yleensä vastuullisuusraportti löytyy yrityksen verkkosivuilta joko erillisenä raporttina tai osana vuosikertomusta. Vastuullisuusraportin tehtävä on kuvailla, mitä kaikkia muita kuin taloudellisia vaikutuksia yritys tuottaa.
Näin aloitat vastuullisen sijoittamisen
Jos olet aloittelija, sijoittaminen on järkevintä ja turvallisinta aloittaa rahastoista. Pankeilla on laaja valikoima osakerahastoja, indeksirahastoja ja vastuullisen sijoittamisen rahastoja, joissa rahat sijoitetaan korko- ja osakemarkkinoille. Itselle sopivan rahaston voi valita vertailemalla säästölaskurin avulla eri rahastojen tuotto-odotuksia ja sijoitusaikoja.
Monet suomalaiset sijoittavat turvallisesti rahastoihin, jotka EU-sääntely luokittelee kolmeen eritasoiseen luokkaan vastuullisuuteen liittyvien toimintatapojen perusteella:
1. Rahastot, jotka tukevat jonkin kestävyystavoitteen saavuttamista.
2. Rahastot, jotka edistävät ympäristöön (Environmental) tai yhteiskuntaan (Social) liittyviä erityispiirteitä.
3. Rahastot, jotka eivät yllä edellä mainittuihin kriteereihin, mutta täyttävät perustason ESG-vaatimukset.
Vastuullista rahastoa voi kysyä omalta pankilta. Rahastoja voi etsiä myös palveluntarjoajan nettisivuilta esimerkiksi hakusanoilla Sustainability (kestävyys), SRI (Socially Responsible Investing) ja ESG.