Vakuudettomat lainat

Ensiasunnon sisustus – helpot ratkaisut säästävät rahaa

2019-11-26
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Ensiasunnon sisustus ei aina ole päällimmäisenä asiana mielessä nuorella, joka pääsee vanhempien luota hoitamaan omaa kotitalouttaan ensimmäistä kertaa. Samaten ensiasunnon ostajalla budjettia laadittaessa tavataan usein keskittymään asuntolainaan ja mahdollisiin remontteihin, sisustus nousee harvoin ykkösprioriteetiksi.

Suomalaisen ensiasunto on usein opiskelijan asunto

Ensimmäiseen asuntoon muutetaan Suomessa varsin varhain, keskimäärin noin 21-vuotiaina. Vertailun vuoksi: kreikkalaiset, espanjalaiset ja portugalilaiset muuttavat pois kotoa keskimäärin noin 29-vuotiaina, italialaiset ja slovakit 30 vuoden hujakoilla ja maltalaiset ja kroaatit vasta noin 31-vuotiaina. Tällöin suomalainen verrokki on tavallisesti jo ensimmäisen asuntonsa ostaja.

On arvattavissa, että kypsemmässä iässä ensiasuntonsa sisustusta miettivät eteläeurooppalaiset ovat hieman erilaisissa lähtökohdissa niin kulttuurisesti kuin taloudellisestikin – opiskeluaika vietetään varsin tavallisesti vanhempien helmoissa, usein myös työelämän alkuvuodet. Ensimmäistä kotia aletaan usein sisustaa suoraan perhe-elämän tarpeisiin.

Suomalainen ensimuuttaja on tavallisesti opiskelija. Harvassa ovat ne opiskelijat, joilla varsinaisesti olisi erillistä sisustusbudjettia, ja jos sellainen onkin, se on usein varsin vaatimattoman suuruinen. Remonttilaina auttaa, mikäli pieni pintaremppa kaipaa taloudellista lisäpontta.

Edulliset sisustusratkaisut

Niin vähän varttuneemman ensiasunnon ostajan kuin ensimmäistä kertaa omilleen muuttavan opiskelijan kohdalla pätee kultainen neuvo sisustuksen suhteen: vähemmän on enemmän. Useimmiten ensimmäinen oma asunto ei ole tiloiltaan ylimitoitettu, joten turhan tavaran kertyminen nurkkiin luo erittäin herkästi ”ruuhkaisen tunnelman” asuintilaan. Esimerkiksi selkeälinjainen pohjoismainen sisustustyyli tukee mainiosti tavaran vähäistä määrää.

Kenenkään kodin ei silti tarvitse tai tule näyttää ruotsalaisen huonekalujätin kuvastolta. Omassa kodissa tulee olla omaa ilmettä – ja mikä parasta, sen tarvitsee harvoin maksaa liikoja, jos mitään. Pienillä jutuilla oletusarvoisesti varsin steriilikin ympäristö saadaan näyttämään ja tuntumaan kotoisalta.

Asunnon tunnelman luomiseen ei tarvita kalliita huonekaluja. Tekstiileillä ja julisteilla on helppo tuoda vaaleille seinille oma säväyksensä, ja usein sopivia objekteja voi olla saatavilla jo ennen muuttoa. Harkitse myös julisteiden kehystämistä, sillä näin julisteiden ikä pitenee ja niiden käyttö sisustuselementteinä näyttää tyylikkäämmältä.

Huonekaluhankinnoissa ei pidä kaihtaa käytettyjen huonekalujen markkinoita – esimerkiksi kierrätyskeskuksissa ja SPR:n Kontti-myymälöissä myytävät huonekalut ovat läpäisseet henkilökunnan seulan ja näin ollen erittäin hyväkuntoisia. Lisäksi ne ovat useimmiten uutena ostettavia huonekaluja persoonallisempia. Kotiinkuljetus on niin ikään yleisesti ottaen tarjolla oleva palvelu.

Vaihtelua pienistä asioista

Pienessäkin ensiasunnossa on usein ainakin joitakin sisustustekstiilejä, sohvanpäällistyynyä, verhoa, mattoa ja vilttiä. Mikäli näitä kykenee vaihtelemaan muutaman kerran vuodessa esimerkiksi muuttuvien vuodenaikojen mukaan, voi yllättää itsensä: kodista saa pienillä muutoksilla hyvin eri näköisen.

Valaisimet ovat toinen pieni, helppo ja halpa tapa vaihdella kodin tunnelmaa. Jo pelkällä lampun vaihdolla voidaan saada merkittäviä muutoksia aikaan: tutustu lamppujen väri- ja lämpövaihtoehtoihin. Myös valaisimen sijoittelulla saadaan aikaan yllättäviä muutoksia – kokeile ja ylläty!

Valaistus nousee varsinkin talvisin arvoon arvaamattomaan, ja pimeänä vuodenaikana valaistuksen tunnelma-aspekti korostuu. Sähkövalon ohelle voi tällöin tuoda kynttilät, eivätkä esimerkiksi lämpökynttilät maksa paljoakaan. Käytettynä tuikkualustojen ja kynttilänjalkojen suhteen voi tehdä todellisia löytöjä, joiden avulla asuntoon voi tuoda lisää persoonallista ilmettä.

Monien mielestä koti ei tunnu kodilta ilman huonekasveja. Mikäli sinulla ei ole luontaista ja hankittua viherpeukaloa, älä pelästy: markkinoilla on huomattavasti helppohoitoisia ja näyttäviä viherkasveja, ja niihin erikoistuneissa myymälöissä henkilökunta osaa useimmiten opastaa sinun ”taitotasollesi” sopivan kasvin hankintaan.

Vältä yleiset virheet

Yksi pahimmista kodin kuin kodin kompastuskivistä – usein valitettavan kirjaimellisesti – on johtokaaos. Elektroniset laitteet eivät vielä toimi langattomalla sähkönsiirrolla, joten jo pieneenkin asuntoon kertyy helposti metrikaupalla kaapelia, niin paksua kuin ohutta, niin mustaa kuin valkoista.

Sähköjohdoista ei helposti saa kaunista sisustuselementtiä, mutta nykyisin on onneksi lukuisia ratkaisuja johtokaaoksen hillitsemiseen. Erilaisia lokerikkoja, niputtimia ja kouruja saa suhteellisen helposti, ja paljon pystyy tekemään jo ilman niitäkin. Älä missään nimessä jätä jatkojohtoviidakkoa keskelle lattiaa purkaessasi muuttolaatikoita ajatuksella ”laitan ne sitten myöhemmin paremmin” – tätä myöhempää ajankohtaa harvoin tulee.

Ylipäätään ensiasunnon sisustuksen ärsyttävimmät ja pahimmat virheet tehdään usein kiireen takia: tahdotaan sänky nukkumakuntoon ja langaton verkko pystyyn: muun voi tehdä sitten myöhemmin. Päivät muuttuvat kuitenkin helposti viikoiksi ja viikot kuukausiksi, muuttolaatikot purkautuvat ja arjen rutiinit ottavat muotonsa. Tällöin sisustukseen tarttumisesta tulee automaattisesti hankalampaa.

Olisi hyvä, jos jo ensiasuntoon tyhjänä tutustuessasi voisit hahmotella alustavaa suunnitelmaa ja ottaa esimerkiksi valokuvia, joiden avulla sisustuselementtien hankintoja voisi tehdä. Tällöin voi myös saavuttaa säästöjä, sillä suurpiirteisenkin suunnitelman avulla on helpompi välttää turhia hankintoja.

Kodissa on kuitenkin aina joitakin kohteita, joista ei kannata tinkiä. Esimerkiksi heikkolaatuinen sänky huonolla patjalla tekee kodissa kuin kodissa viihtymisen mahdottomaksi. Epämukavalla sohvalla taas ei pääse rentoutumaan ja nauttimaan viihtyisästikään sisustetusta ympäristöstä. Tälläisten hankintojen mahdollistajana Zmarta toimii ihmisten arjessa – myös ensiasuntoon muuttavan on helppo kilpailuttaa lainansa kauttamme.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainaa luottotiedottomalle
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman luottotietoja
Lue, miten maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys vaikuttavat lainansaantiisi.
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...