Mikä on reaalivakuus?

Reaalivakuus on lainaa vastaan annettu fyysinen vakuus. Sen tarkoituksena on taata lainan takaisinmaksu. Tyypillinen reaalivakuus on esimerkiksi asunto-osake, kiinteistö tai lomamökki. 

Mikäli reaalivakuuden arvo ei riitä lainan vakuudeksi, lainan hakija voi hyödyntää vakituista asuntoa ostaessa valtion takausta tai maksullista lainatakausta. Reaalivakuuksia voidaan edellyttää vain vakuudellisissa lainoissa eli niitä ei tarvita vakuudettomissa kulutusluotoissa. 

Mitä reaalivakuus tarkoittaa? 

Reaalivakuus arvotetaan käypään hintaan ja siitä lasketaan prosentuaalisesti tietty vakuusarvo. Sen arvo voi vaihdella vakuuden tyypistä riippuen. Esimerkiksi asunto-osake arvotetaan tyypillisesti 60-80 prosenttiin markkina-arvoon nähden, kun taas arvopaperit voidaan yleensä arvottaa n. 50 prosenttiin markkinahintaan nähden. 

Reaalivakuuteen tarvitsee turvautua vain sellaisissa tilanteissa, joissa velan nostanut henkilö ei selviä lainan takaisinmaksusta. Tässä tilanteessa luotonmyöntäjällä on oikeus myydä reaalivakuus ja käyttää myynnistä saatuja varoja lainan maksamiseen. 

Reaalivakuus ja lainan nosto 

Reaalivakuudesta on hyvä aloittaa neuvottelut jo lainaa hakiessa. Kaikki vaihtoehdot eivät välttämättä kelpaa pankille vakuudeksi, joten asia on hyvä selvittää ajoissa. Jos vakuuksia ei ole tarpeeksi, se saattaa vaikuttaa myönnettävään lainasummaan.  

Jos alkaa tuntua siltä, että haluaisit mieluummin hakea vakuudetonta lainaa, johon ei tarvitse vakuuksia, hyödynnä Zmartan maksutonta lainavertailua. Tavoitat yhdellä hakemuksella yli 20 vakuudetonta lainaa myöntävää pankkia ja luotonmyöntäjää. Lainavertailun avulla voit vertailla sinulle saatuja lainatarjouksia Zmartalla ja valita sinulle sopivimman lainan.