Mikä on valtion takaus?

Valtion takaus toimii lisävakuutena pankille, kun hakija hakee asuntolainaa omistusasuntoon. Valtion myöntämän takauksen hallinnoinnista vastaa Valtiokonttori, joka on määritellyt takauksen maksimipituudeksi 25 vuotta.  

Valtion myöntämän lainan takaus on mahdollinen omistusasuntolainaan, jolla hankitaan asunto-osake tai valmis tai rakennettava omakotitalo hakijan tai hänen perheensä vakituiseksi asunnoksi. Prosenttiosuus on korkeintaan 20 tai 25 prosenttia lainan tyypin mukaan. 

Miten valtion takaus toimii? 

Valtion takauksesta tulee sopia lainaneuvotteluissa. On tärkeää huomioida, että siitä sovitaan ennen kauppaa, koska sitä ei voi hyödyntää enää lainan noston jälkeen. Valtiokonttori on määrittänyt selkeät ehdot, jotka on hyvä läpikäydä ennen valtion takauksen hyödyntämistä. 

Valtion takaus on luotonmyöntäjän turvana tilanteissa, joissa velallinen on todettu maksukyvyttömäksi. Jos velallinen ei selviä lainoista, vakuutena oleva omaisuus tulee ensisijaisesti myydä ja vasta sen jälkeen saatetaan käyttää valtion takausta. 

Mihin lainoihin voi saada valtion takausta? 

Hakija saa valtion takauksen ilmaiseksi ASP-lainaan. ASP-laina on tarkoitettu ensiasunnon ostajalle, joka ostaa yli puolet asunnosta. Mikäli hakija on jo aiemmin omistanut asunnon, hän voi maksaa 2,5 prosentin suuruisen valtion takauksen maksun ja hyödyntää sitä lainassaan. Valtion takaus onkin hyvä vaihtoehto, mikäli pankki vaatii vielä lisävakuuksia itse asunnon lisäksi. Asunnon vakuusarvo vaihtelee pankkikohtaisesti, mutta yleensä sen arvo on 60-80 prosenttia. 

Lukuisat suomalaiset ovat hyödyntäneet valtion takausta asuntolainoissaan ja esimerkiksi ASP-lainojen määrä on yli 40 000 kappaletta. Niiden määrä on lähes kolminkertaistunut 2010-luvun alkupuolelta.