Mikä on luottopäätös?

Luottopäätös on luotonmyöntäjän tekemä ratkaisu, antaako se lainaa hakijalle vai ei. Ratkaisu perustuu kokonaisarvioon, jonka luotonmyöntäjä tekee antamiesi tietojen perusteella.  

Lainapäätös voi olla positiivinen tai negatiivinen. Jos luotonmyöntäjä antaa myönteisen luottopäätöksen, hakija saa lainaa. Mikäli se on negatiivinen, luotonmyöntäjä kieltäytyy lainan annosta. On myös mahdollista, että luottopäätös on alustavasti positiivinen, mikä tarkoittaa, että luotonmyöntäjä odottaa liitteenä esimerkiksi palkkakuittia tai muuta dokumenttia lopullisen lainapäätöksen saamiseksi.  

Mitä luottopäätös tarkoittaa? 

Lainapäätöksen saamiseksi tulee täyttää lainahakemus. Lainahakemukselle annettujen tietojen merkitys on ratkaiseva, joten se on syytä täyttää huolella. Esimerkiksi palkkatietoihin saattaa tulla näppäilyvirhe, joka voi vaikuttaa merkittävästi lainapäätökseen. Yritysluoton saamiseksi voidaan edellyttää myös muita yhtiön papereiden toimittamista. 

Kun lainahakemus on käsitelty, saat luotonmyöntäjältä lainapäätöksen. Monet Suomessa toimivat luotonmyöntäjät käsittelevät lainahakemukset automaattisesti, joten lainapäätöksen voi saada nopeasti. Zmartan kanssa yhteistyössä toimivat luotonmyöntäjät lähettävät lainapäätöksen OmaTili-palveluun, jossa voit vertailla lainojen lainasummaa, takaisinmaksuaikaa, korkoja ja kuluja.  

Positiivinen lainapäätös ja lainaprosessi 

Jos saat positiivisen lainapäätöksen, voit edetä lainaprosessissa eteenpäin. Mikäli luotonmyöntäjä edellyttää liitteitä, sinun tulee toimittaa ne tarkastusta varten ennen vahvistettua lainapäätöstä. On mahdollista, että lopullinen lainapäätös voi muuttua negatiiviseksi, mikäli tiedot poikkeavat lainahakemukselta ilmoitetuista tiedoista. Tämä koskee myös lainalupausta

Jos olet hakenut vakuudetonta lainaa ja sinulta ei edellytetä liitteitä, sinun tulee lukea lainasopimus huolella ja allekirjoittaa se. Allekirjoittaminen tapahtuu nykyään pitkälti verkkopankkitunnuksilla. Kun lainasopimus on allekirjoitettu, rahat tulevat käsittelyajan jälkeen hakijan ilmoittamalle pankkitilille.