Veneen kustannuksista – vältä vararikko vesillä

Veneen rekisteröiminen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ylläpitää liikenneasioiden rekisteriä, joka sisältää tiedot maamme vesikulkuneuvoista kuten muistakin ajoneuvoista. Aiemmin puhuttiin venerekisteristä. Traficomille tulee ilmoittaa vesikulkuneuvojen rekisteritietojen muutoksen 30 päivän sisällä muutoksista, eli esimerkiksi omistajanvaihdoksen jälkeen.

Nykyisin muutosilmoitukset tehdään tietenkin kätevästi verkossa, joskin myös perinteinen etanaposti onnistuu. Mikäli haluaa asioida kasvotusten, hoituu se Traficomin kanssa yhteistyötä tekevien sopimusrekisteröijien kanssa. Nämä ovat useimmiten katsastuskonttoreita ja veneliikkeitä. Jälkimmäiset tosin usein rekisteröivät vain itse myymiään veneitä lainalla. Ajantasainen lista sopimusrekisteröijistä löytyy Traficomin kotisivuilta.

Aivan jokaista soutuvenettä ei tarvitse rekisteriin viedä. Mikäli purje- tai moottoriveneen rungon pituus on vähintään 5,5 metriä ja/tai moottorin teho on vähintään 15 kW (eli 20,11 hv), tulee vene rekisteröidä. Suosittuja tasan 20 hevosvoiman perämoottoreita ei velvoite siis koske. Samaten rekisteröintivelvoite koskee muitakin koneellisia vesikulkuneuvoja, esimerkiksi vesiskoottereita.

Veneen rekisteröinnin hinta on edullisin suoraan Traficomille verkossa tai kirjeitse tehtynä. Ensirekisteröinnin hinta on 30 euroa, omistajanvaihdos 20 euroa. Rekisteröintipisteissä asioitaessa näihin hintoihin lisätään kymmenen euroa. Harvan harrastus siis kaatuu kustannuksiin tässä vaiheessa.

Milloin vene pitää katsastaa?

Veneen katsastaminen ei ole pakollista samaan tapaan kuin auton katsastaminen ja on lähinnä vene- ja pursiseurojen jäsenten hommia. Siksi sen laiminlyönti onkin hyvin yleistä.

Pakollisia kuluja ei veneen katsastuksesta siis toistaiseksi ei aiheudu, mutta veneily- ja purjehdusseurojen katsastajakurssin käyneet katsastusluvan saaneet vapaaehtoiset tekevät katsastuksia seurojen jäsenille. Veloitus on yleensä muutaman kympin luokkaa. Näiden valtuutettujen katsastajien tekemä veneen vuosikatsastus kannattaa veneen turvallisuuden ja jälleenmyyntiarvonkin kannalta.

Useimmiten vuosikatsastukset tehdään alkukesästä. Lisäksi veneen kaksivaiheinen (maissa ja vesillä) peruskatsastus tehdään joka viides vuosi tai omistajanvaihdon jälkeen. Huomionarvoista on, että vakuutusyhtiöt saattavat myöntää alennusta katsastettujen veneiden venevakuutuksista.

Miten veneen nimi vaihdetaan?

Parhaiden merenkävijäperinteiden mukaan veneen nimen vaihtaminen tuottaa epäonnea. Liekö sitten perinteiden osoittautuminen perättömiksi vai mikä, mutta varsinkin omistajan vaihtuessa vaihtuu nykyisin myös veneen nimi. Veneen nimen vaihtaminen onnistuu sekin verkossa tai asiointipisteessä tehtävällä ilmoituksella Traficomille. Uuden nimen ilmoittamisesta ei peritä maksua.

Mitä veneen vakuuttaminen maksaa?

Vene vakuutus ei ole pakollinen vakuutus toisin kuin auton liikennevakuutus, mutta sen ottamatta jättämistä on vaikea perustella järkisyin varsinkaan yhtään arvokkaamman veneen kanssa. Parhaat vuotensa nähneen ja elinkaarensa loppupäässä olevan mökkiveneen kohdalla vakuuttamisen mielekkyyttä voi toki jo harkita. Varsinkin aloittelevan veneilijän kannattaa ottaa venevakuutus, sillä siitä korvataan myös ulkopuolisille aiheutetut vahingot.

Edullisimman vakuutuksen veneelle löytää luonnollisesti kilpailuttamalla. Markkinoilla on täys- ja osakaskon tyylisesti kattavampia ja suppeampia vakuutustuotteita, joiden kattavuus tulee aina huomioida vertailussa. Monesti myös hinauspalvelu on saatavilla lisäpalveluna. Katsastettu vene saa usein 10–20 % alennuksen vakuutushinnoista.

Vakuutuksen hinnan kannalta ratkaisevin tekijä on veneen arvo varusteineen sekä omavastuun suuruus. Omavastuu voi olla pienimmillään sadan euron luokkaa, mutta myös pari tuhatta euroa. Lopullinen hinta selviää vasta tarjouskierroksella, mutta yleisimmin noin kymmenen tuhannen euron arvoisen moottoriveneen vakuutusmaksut pyörivät parin sadan euron tietämillä vuositasolla.

Venepaikat satasesta ylöspäin

Venepaikkojen hinta on täysin riippuvainen sijainnista, ja isojen kaupunkien suosittuihin keskeisiin paikkoihin ei kannata odottaa pääsevänsä ilman jonotusta. Kaupunkien ja kuntien omat 2,5-metriset venepaikat ovat kalleimmillaan Helsingissä 1.6.2020 alkaen 251 euroa per vuosi, 4,5-metriset 503 euroa.

Espoon hintataso on samaa luokkaa. Pienemmissä kaupungeissa päästään edullisempiin hintoihin. Esimerkiksi Loviisassa venepaikan vuosihinnat lähtevät hieman alle sadasta eurosta ja suurimpien paikkojen hinnat ovat noin 400 euroa.

Kunnallisten venepaikkojen ohella tarjolla on lukuisia yksityisiä vaihtoehtoja. Kannattaa tutustua paikallisten pursiseurojen toimintaan ja lähteä rohkeasti kyselemään jäsenyydestä ja venepaikoista. Usein seurojen paikat ovat edullisia, mutta saattavat sisältää esimerkiksi talkoovelvoitteita.

Myös netin osto- ja myyntisivustoilla venepaikkoja myydään ja vuokrataan. Hulppeimmissa paikoissa puhutaan jo kymmenistä tuhansista euroista, mutta edullisimmillaan venepaikkaosakkeet ovat parin tuhannen luokkaa. Yhtiövastikkeet tulevat luonnollisesti päälle ja liikkuvat 200 – 600 euron tietämillä vuositasolla.

Mitä veneen nosto maksaa?

Luonnollisesti myös veneen kuljetus ja nosto aiheuttavat kuluja, jollei niitä sitten kahvipaketti- tai bensarahakorvauksella satu saamaan. Tämä ei tietenkään ole tavatonta jos on aktiivinen veneseuran jäsen. Käytettyjä pieniä trailereita irtoaa ja muutamalla satasella, ison kokoluokan trailereihin saakin jo upotettua miltei kymppitonnin.

Koko operaation voi tilata myös ulkopuoliselta palveluntarjoajalta, jolloin usein myös talvisäilytyksen voi hoitaa samaan pakettiin avaimet käteen -periaatteella.

Mitä vene talvisäilytys maksaa?

Veneen talvisäilytys hallissa on edullisinta pienillä, alle kuusimetrisillä veneillä: noin 100-200 € kaudessa kylmässä tilassa. Lämpimästä säilytystilasta hintaa tulee 1,5-2-kertaisesti. Kaikkein halvinta on kenttäsäilytys ulkona, jolloin tietysti pressuihin ja kiinnitykseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Säilytysneliöt ovat halvimmillaan noin 10 euroa per neliömetri.

Venevero jäi menneisyyteen

Juha Sipilän hallituksen ohjelmassa mukana ollut venevero herätti taannoin paljon keskustelua, jopa suoranaista pelkoa ja inhoa veneilijöiden parissa. Venevero kuitenkin jäi toteutumatta: sen perimisestä olisi voinut koitua jopa enemmän kuluja kuin mitä siitä olisi kertynyt tuottoa. Tällä hetkellä veneverosta ei ole olemassa kirjausta nykyisen hallituksen ohjelmassa, eikä sen puolesta juuri ole vuonna 2017 tapahtuneen kuoppaamisensa jälkeen kuulunut puheenvuoroja.

Ei artikkeleita