Näin hommaat oppikirjat edullisemmin

Jokainen lukiolaisen tai ammattikoululaisen vanhempi tietää, että opiskelu toisella asteella on kaukana maksuttomasta. Sähköiset oppimateriaalit eivät ole toistaiseksi onnistuneet muuttamaan sitä tosiasiaa, että oppikirjoihin voi niin ylioppilaaksi kuin ammattiin valmistuvalla kulua tuhansia euroja – ammatillisissa oppilaitoksissa hinnat tosin vaihtelevat suuresti sekä ylös- että alaspäin alasta riippuen.

Pahimmillaan oppikirjojen suuret kustannukset saattavat johtaa jopa opintojen ja opintolainan keskeyttämiseen. Monet vanhemmat ja myös itse opiskelijat miettivät, miten oppikirjat voisi hommata edullisemmin. Tähän on onneksi useita vaihtoehtoja.

Kirjat muilta opiskelijoilta

Käytettyjen kirjojen myyntiin erikoistuneet tahot ovat hyvä vaihtoehto, mutta aivan ensin kannattaa kääntyä sellaisten opiskelukavereiden puoleen, jotka jo aiemmin ovat suorittaneet tietyn kurssin. Isommissa lukioissa samaa kurssia saatetaan järjestää lukuisia kertoja saman lukuvuoden aikana, joten samalta vuosiluokalta joku tuttu on hyvinkin voinut jo suorittaa kurssin, jolle kirjaa tarvitaan.

Käytetyn ja todennäköisesti tarpeettoman oppikirjan ostoa kannattaa ehdottaa opiskelukavereille. Oston sijasta voi ehdottaa myös kirjojen vaihtoa: sinulla saattaa olla vastaavasti kirja, jota sinua kiinnostavan kirjan omistaja kaipaa itselleen.

Monissa oppilaitoksissa on myös aktiivinen oppilaskunnan hallitus, joka voi lämmetä ajatukselle koulun sisäisen kirjanvaihto- tai myyntipörssin organisoinnista. Asian nostaminen keskusteluun saattaa myös herättää opettajien mielenkiinnon ja kannustaa heitä kiinnittämään huomiota hintavien oppikirjojen käytön välttämiseen.

Aina opiskelijat eivät ole halukkaita luopumaan oppikirjoistaan senkään jälkeen kun kyseistä kirjaa käyttävät kurssit ja tunnit ovat ohi. Näin on erityisesti lukiossa, sillä lukion oppikirjat tahdotaan säilyttää ylioppilaskirjoituksiin kertaamista varten. Kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko muistiinpanoihin ja erilaisiin kertausmateriaaleihin panostaminen sittenkin mielekkäämpää kuin kirjapinon lepuuttaminen kotona koko lukio-opiskelun ajan.

Oppikirjat netistä uutena

Yhä edelleen monilla on tapana marssia lähimpään ja mahdollisesti paikkakunnan ainoaan kirjakauppaan oppikirjaostoksille. Tässä ei ole mitään väärää, jos ei välitä edullisimpien hintojen saavuttamisesta ja haluaa tukea paikallista yrittäjää rahoillaan. Pienlainaa halvemmallakin kuitenkin pääsee lähes taatusti.

Valitettavan moni vierastaa verkko-ostoksia jopa oppikirjojen hankinnan kohdalla, vaikka kirjat ovat yksi ensimmäisenä nettikaupassa läpilyöneistä tuotekategorioista – esimerkiksi verkkokaupan jätti Amazon aloitti verkkokirjakauppana.

Netistä oppikirjojen ostamisessa lainavertailun eri kauppojen välillä pääsee tekemään nopeasti. Näet hetkessä, missä kaupassa mikäkin kirja on edullisin. Postikulut kannattaa aina huomioida, mutta samaten myös erilaiset kampanjat, joiden aikana postikuluja ei välttämättä peritä. Esimerkiksi Prisma myy toisinaan oppikirjoja verraten huokein hinnoin ja tarjoaa mahdollisuuden noutaa verkkokauppatuotteensa myymälöistään ilman toimituskuluja.

Toisinaan käytettyjen oppikirjojen puute tai uusien oppikirjojen hankinta saattaa vanhemmilla johtaa tilanteeseen, jossa kulutusluotto on ainut ratkaisu.

Käytetyt oppikirjat netistä

Käytettyjä oppikirjoja netistä löytyy useammilta sivustoilta. Tutut Tori.fi ja Huuto.net kannattaa aina käydä läpi, samaten Facebookin kirppisryhmät, esimerkiksi juuri tätä tarkoitusta varten luotu ”Oppikirjat kiertoon” -niminen ryhmä. Sopivan kirjan löytyessä kannattaa kuitenkin toimia välittömästi, sillä nopeat todella syövät hitaat näissä myyntikanavissa.

Varsinaisia käytettyjen oppikirjojen kauppaan erikoistuneita yrityksiä löytyy verkosta niin ikään. Jamera lienee näistä tunnetuin, jo miltei parikymmentä vuotta markkinoilla toiminut käytettyjen oppikirjojen ostoon ja myyntiin erikoistunut yritys. Nykyisin Jamera myy myös muita opiskeluun tarvittavia välineitä, kuten käytettyjä ja kunnostettuja Abitti-yhteensopivia tietokoneita ja kannettavia opiskelijalle – toisella asteella pakollisia kuluja tulee myös kirjojen lisäksi.

Talousvinkit

Paljonko auto maksaa vuodessa?

Autoista ja rahasta puhuttaessa huomio keskittyy usein auton hankintahintaan ja autolainan takaisinmaksuun. Vähemmälle huomiolle jäävät muut auton kustannukset, joihin tietysti vaikuttavat auton ominaisuudet, sen ikä ja kunto sekä tietysti kuljettajan ajotottumukset ja -tarpeet. Myös poliittisella päätöksenteolla on suorat vaikutuksensa autoilun kuluihin.

Talousvinkit

Moottoripyöräily aloittelijalle – miten päästä alkuun?

Paljaan asfaltin kutsuhuuto kaikuu kevään edetessä maamme pohjoiskolkissakin, ja samalla moottoripyörät lähtevät talviteloilta liikkeelle. Pitenevät päivät houkuttelevat prätkän hankintaan myös ensikertalaisia, jotka ovat pyörän valinnan kanssa usein melkoisen runsaudenpulan ja vaihtoehtojen kirjon edessä. Mutta millainen olisi sopiva moottoripyörä aloittelijalle? Mitä kaikkea aloittelijan tulee huomioida?

Talousvinkit

Veneen kustannuksista – vältä vararikko vesillä

Veneen ostajalle itse veneen ostohinta on yleensä suurin yksittäinen kustannuserä uuden harrastuksen aloittamisessa – tai vanhan jatkamisessa, mutta veneilyyn liittyy paljon muitakin kuluja. Tässä artikkelissa teemme katsauksen niihin menoihin, joihin keskimääräinen suomalainen veneilijä joutuu varautumaan.

Ei artikkeleita

Tutustu useampiin artikkeleihin