Kylpyhuoneremontti – milloin ja mihin hintaan?

Kylpyhuoneremontti edessä, mutta aloittaminen ja budjetti mietityttävät: mitä se maksaa? Kuinka paljon teen itse, miten valitsen sopivan urakoitsijan? Näitä ja monia muita kysymyksiä pyörii mielessä kylpyhuoneen remontointia suunniteltaessa, ja näihin pyrimme vastaamaan.

Huolellisesta suunnittelusta alkuun

Onnistuneen kylpyhuoneremontin perusta on huolellinen suunnittelu. Sen avulla vältetään aikataulun venymiset ja budjetin paukkumiset. Mitä kylpyhuoneelta tarvitaan, mitä siitä puuttuu, ja mitkä ovat käyttötarpeet hieman kauempana tulevaisuudessa? Kannattaisiko samaan remonttiin sisällyttää esimerkiksi saunan remppa, vaikka sitten remonttilainalla osittain rahoittaen?

Mikäli lähdet teettämään remonttia ulkopuolisella urakoitsijalla, alkaa koko homma alustavasta keskustelusta ja tätä seuraavasta kartoituskäynnistä. Tässä käydään läpi kylpyhuoneen teknisiä ominaisuuksia, kuten putkien ja sähköjen kulkua. Seuraavaksi laaditaan remonttisuunnitelma, joka on aina syytä pyytää myös kirjallisena – suunnitelmassa tulisi olla koko urakan kiinteä hinta.

Oikean urakoitsijan valitseminen on tärkeä, ehkä jopa tärkein vaihe koko remontissa. Mönkään mennyt ja huolimaton kylpyhuoneremontti voi vaikuttaa koko asunnon terveyteen negatiivisesti. Helpoin ja ehdottomasti nopein vaihtoehto on sälyttää koko urakka yhdelle kumppanille. Jos kuitenkin kykenet ja haluat tehdä joitakin osia remontista itse tai jakaa ne eri urakoitsijoiden kesken, on sekin vaihtoehto – tällöin kuitenkin koko homman valvonta ja aikataulutus jäävät sinun vastuullesi.

Kylpyhuoneremontin aikataulu

Kylpyhuoneen remontoinnin ei tarvitse olla useiden kuukausien pituinen urakka, mutta vähänkin kattavamman, vesieristykset sisältävän rempan kesto mitataan viikoissa, ei päivissä. Siksi sinun on ennalta mietittävä, miten asuminen remontin kohteena olevassa asunnossa onnistuu remontin aikana – mikäli se ylipäätään onnistuu. Tarvitsetko tilapäisasuntoa (mahdollinen lisäkustannus) vai onnistuisiko esimerkiksi lomien yhteensovittaminen remonttiaikataulun kanssa?

Nopeiten kylpyhuoneremontista selviää valitsemalla yhden urakoitsijan toteuttamaan koko projektin. Tyypillinen kattavan remontin kesto on tällöin 20 – 30 päivän luokkaa. Viivästyksiäkin matkan varrella saattaa kuitenkin tulla, sillä purkutyöt paljastavat usein kosteusvaurioita. Näiden korjaaminen taas venyttää projektin aikataulua, mutta on välttämätöntä.

Mikä on oman osaamisen taso?

Ole realisti arvioidessasi, paljonko kykenet tekemään kylpyhuoneen suhteen itse. Sinulla tulisi olla kokemusta itsellesi delegoimistasi työvaiheista: märkätilat eivät missään nimessä ole oikea paika aloittaa remontoijan taitojen harjoittelua, sillä niissä aikaansaatava mahdollinen vahinko voi tulla pahimmillaan todella kalliiksi. Oman työn käyttäminen ei välttämättä aina koidu säästöksi, mikäli ei osaa asiaansa.

Kylpyhuoneen remontoinnin hinta

Pienen remontin kylppärissä voi toteuttaa jo reilusti alle tuhannen euron – esimerkiksi pintoja, pesuallasta, WC-pönttöä ja kalustetta uusien. Tällainen edullinen remppa tuo kylpyhuoneeseen lähinnä kosmeettisia muutoksia, mutta toisaalta saa huoneen tuntumaan parhaimmillaan täysin uudelta.

Muutaman tuhannen euron kylpyhuoneremontissa päästään edellä mainittujen freesausten ohella jo tekemään esimerkiksi uutta laatoitusta ja vaikkapa suihkunurkkausta. Tuhatlappusten liikkuessa vesieristys voidaan sisällyttää remontin vaiheisiin. Täydellisen kylpyhuoneremontin hintalappu voi nousta yli 10 000 euron, mutta tämän jälkeen tuloksena onkin jo täysin uusi ja nykyaikainen kylpyhuone putki- ja sähkötöineen.

Kylpyhuoneen remontin hinta riippuu aina täysin kohteen ominaisuuksista ja omista toiveistasi – jokainen remontti on erilainen. Tekijät kannattaa aina kilpailuttaa, mutta pelkkään hintaan ei kannata tuijottaa: urakoitsijoiden asiakasarvostelut ja referenssit tulee käydä huolellisesti läpi.

Talousvinkit

Paljonko auto maksaa vuodessa?

Autoista ja rahasta puhuttaessa huomio keskittyy usein auton hankintahintaan ja autolainan takaisinmaksuun. Vähemmälle huomiolle jäävät muut auton kustannukset, joihin tietysti vaikuttavat auton ominaisuudet, sen ikä ja kunto sekä tietysti kuljettajan ajotottumukset ja -tarpeet. Myös poliittisella päätöksenteolla on suorat vaikutuksensa autoilun kuluihin.

Talousvinkit

Moottoripyöräily aloittelijalle – miten päästä alkuun?

Paljaan asfaltin kutsuhuuto kaikuu kevään edetessä maamme pohjoiskolkissakin, ja samalla moottoripyörät lähtevät talviteloilta liikkeelle. Pitenevät päivät houkuttelevat prätkän hankintaan myös ensikertalaisia, jotka ovat pyörän valinnan kanssa usein melkoisen runsaudenpulan ja vaihtoehtojen kirjon edessä. Mutta millainen olisi sopiva moottoripyörä aloittelijalle? Mitä kaikkea aloittelijan tulee huomioida?

Talousvinkit

Veneen kustannuksista – vältä vararikko vesillä

Veneen ostajalle itse veneen ostohinta on yleensä suurin yksittäinen kustannuserä uuden harrastuksen aloittamisessa – tai vanhan jatkamisessa, mutta veneilyyn liittyy paljon muitakin kuluja. Tässä artikkelissa teemme katsauksen niihin menoihin, joihin keskimääräinen suomalainen veneilijä joutuu varautumaan.

Ei artikkeleita

Tutustu useampiin artikkeleihin