Kylpyhuoneremontti – milloin ja mihin hintaan?

Kylpyhuoneremontti edessä, mutta aloittaminen ja budjetti mietityttävät: mitä se maksaa? Kuinka paljon teen itse, miten valitsen sopivan urakoitsijan? Näitä ja monia muita kysymyksiä pyörii mielessä kylpyhuoneen remontointia suunniteltaessa, ja näihin pyrimme vastaamaan.

Huolellisesta suunnittelusta alkuun

Onnistuneen kylpyhuoneremontin perusta on huolellinen suunnittelu. Sen avulla vältetään aikataulun venymiset ja budjetin paukkumiset. Mitä kylpyhuoneelta tarvitaan, mitä siitä puuttuu, ja mitkä ovat käyttötarpeet hieman kauempana tulevaisuudessa? Kannattaisiko samaan remonttiin sisällyttää esimerkiksi saunan remppa, vaikka sitten remonttilainalla osittain rahoittaen?

Mikäli lähdet teettämään remonttia ulkopuolisella urakoitsijalla, alkaa koko homma alustavasta keskustelusta ja tätä seuraavasta kartoituskäynnistä. Tässä käydään läpi kylpyhuoneen teknisiä ominaisuuksia, kuten putkien ja sähköjen kulkua. Seuraavaksi laaditaan remonttisuunnitelma, joka on aina syytä pyytää myös kirjallisena – suunnitelmassa tulisi olla koko urakan kiinteä hinta.

Oikean urakoitsijan valitseminen on tärkeä, ehkä jopa tärkein vaihe koko remontissa. Mönkään mennyt ja huolimaton kylpyhuoneremontti voi vaikuttaa koko asunnon terveyteen negatiivisesti. Helpoin ja ehdottomasti nopein vaihtoehto on sälyttää koko urakka yhdelle kumppanille. Jos kuitenkin kykenet ja haluat tehdä joitakin osia remontista itse tai jakaa ne eri urakoitsijoiden kesken, on sekin vaihtoehto – tällöin kuitenkin koko homman valvonta ja aikataulutus jäävät sinun vastuullesi.

Kylpyhuoneremontin aikataulu

Kylpyhuoneen remontoinnin ei tarvitse olla useiden kuukausien pituinen urakka, mutta vähänkin kattavamman, vesieristykset sisältävän rempan kesto mitataan viikoissa, ei päivissä. Siksi sinun on ennalta mietittävä, miten asuminen remontin kohteena olevassa asunnossa onnistuu remontin aikana – mikäli se ylipäätään onnistuu. Tarvitsetko tilapäisasuntoa (mahdollinen lisäkustannus) vai onnistuisiko esimerkiksi lomien yhteensovittaminen remonttiaikataulun kanssa?

Nopeiten kylpyhuoneremontista selviää valitsemalla yhden urakoitsijan toteuttamaan koko projektin. Tyypillinen kattavan remontin kesto on tällöin 20 – 30 päivän luokkaa. Viivästyksiäkin matkan varrella saattaa kuitenkin tulla, sillä purkutyöt paljastavat usein kosteusvaurioita. Näiden korjaaminen taas venyttää projektin aikataulua, mutta on välttämätöntä.

Mikä on oman osaamisen taso?

Ole realisti arvioidessasi, paljonko kykenet tekemään kylpyhuoneen suhteen itse. Sinulla tulisi olla kokemusta itsellesi delegoimistasi työvaiheista: märkätilat eivät missään nimessä ole oikea paika aloittaa remontoijan taitojen harjoittelua, sillä niissä aikaansaatava mahdollinen vahinko voi tulla pahimmillaan todella kalliiksi. Oman työn käyttäminen ei välttämättä aina koidu säästöksi, mikäli ei osaa asiaansa.

Kylpyhuoneen remontoinnin hinta

Pienen remontin kylppärissä voi toteuttaa jo reilusti alle tuhannen euron – esimerkiksi pintoja, pesuallasta, WC-pönttöä ja kalustetta uusien. Tällainen edullinen remppa tuo kylpyhuoneeseen lähinnä kosmeettisia muutoksia, mutta toisaalta saa huoneen tuntumaan parhaimmillaan täysin uudelta.

Muutaman tuhannen euron kylpyhuoneremontissa päästään edellä mainittujen freesausten ohella jo tekemään esimerkiksi uutta laatoitusta ja vaikkapa suihkunurkkausta. Tuhatlappusten liikkuessa vesieristys voidaan sisällyttää remontin vaiheisiin. Täydellisen kylpyhuoneremontin hintalappu voi nousta yli 10 000 euron, mutta tämän jälkeen tuloksena onkin jo täysin uusi ja nykyaikainen kylpyhuone putki- ja sähkötöineen.

Kylpyhuoneen remontin hinta riippuu aina täysin kohteen ominaisuuksista ja omista toiveistasi – jokainen remontti on erilainen. Tekijät kannattaa aina kilpailuttaa, mutta pelkkään hintaan ei kannata tuijottaa: urakoitsijoiden asiakasarvostelut ja referenssit tulee käydä huolellisesti läpi.

Talousvinkit

Paljonko lomautettuna saa rahaa?

Lomautusten hyökyaalto koettelee Suomea, ja yt-neuvotteluilmoituksia tulvii TE-toimistoihin. Moni vielä hetki sitten työpaikkaansa varmana pitänyt kansalainen on joutunut ensimmäistä kertaa elämässään lomautusuhan kanssa vastakkain tai jo tullut lomautetuksi, ja palkanmaksun keskeytyessä mielessä ovat päällimmäisenä arjen taloudelliset huolet – paljonko lomautettuna saa rahaa? Olemme koonneet lyhyen tietopaketin, miten lomautuksen ajalta voi hakea työttömyyskorvausta.

Talousvinkit

Vinkkejä vuokra-asunnon hankkimiseen

Edessä muutto uudelle paikkakunnalle ja tarpeena vuokra-asunto nopeasti? Vai perheenlisäystä tulossa ja huoneet loppuvat nykyisestä asunnosta kesken? Jälkikasvu muuttanut pois pesästä ja pienempi huoneisto olisi järkevämpi ratkaisu? Vuokra-asunnon hankkimiseen on lukuisia syitä, eikä sopivan kohteen löytäminen ole aina helppoa.

Talousvinkit

Minne matka korona-aikaan?

Poikkeuksellinen epidemia-aika on vaikuttanut suomalaisten matkailusuunnitelmiin suuresti, ja kesällä 2020 monet ovatkin kiertäneet kotimaan kohteita ulkomaille suuntaamisen sijaan. Kuitenkin myös esimerkiksi matkailu Norjaan ja Viroon on ollut melko suosittua akuuttia kaukokaipuuta potevien keskuudessa. Koronarajoitukset ovat hiljalleen poistuneet pitkin Eurooppaa, mutta rajoituksia on paikoitellen myös palautettu tilanteen kehityksen mukaan. Matkoille mielivien parissa epävarmuus onkin usein päällimmäinen tunnetila.

Ei artikkeleita

Tutustu useampiin artikkeleihin