Vakuudettomat lainat

Kännykkäliittymät vertailussa – mistä halvimmat liittymät?

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Eurooppalaisessa matkapuhelinliittymien vertailussa suomalaiset ovat onnekkaita: täällä kuluttajat tapaavat saada kosolti vastinetta rahoilleen. Hinnat ovat suhteellisen alhaisia ja dataa siirtyy kotimaassa miltei kaikissa liittymissä käytännössä rajattomasti, avausmaksutkin ovat enimmäkseen jääneet historiaan tai ovat erittäin pieniä. Kulutusluottoa tai lainaa tuskin joutuu liittymähankintaa varten ottamaan.

Erojakin kännykkäliittymien hinnoissa ja ominaisuuksissa silti on – edelleenkään ei ole yhdentekevää, minkä operaattorin valitset. Näihin operaattorien välisiin eroihin paneudumme tässä artikkelissa. Ota kuitenkin huomioon, että etenkin hinnat ovat jatkuvasti liikkeessä ja tarjoukset vaihtelevat.

Kännykkäoperaattorit Suomessa

Suomen matkapuhelinmarkkinat jakautuvat kolmen suuren toimijan kesken: Elisa, Telia ja DNA. Näistä Elisa tarjoaa matkapuhelinliittymiä Saunalahti-brändin alla. DNA:n omistuksessa toimii virtuaalioperaattori Moi Mobiili. Lisäksi Telian verkossa toimii Globetel, joka on erikoistunut etenkin ulkomaanpuheluihin.

Käyttötottumukset ratkaisevat

Usein hakukoneille esitetään yleispäteviä kysymyksiä tyyliin ”mikä on paras kännykkäliittymä?” Valitettavasti on todettava, että yhtä yleispäteviä vastauksia ei ole: liittymän soveltuvuus juuri itsellesi on kiinni siitä, millainen puhelimen käyttäjä olet.

Sopivaa liittymää etsittäessä ja tarjontaa kartoittaessa joudut miettimään ainakin seuraavia kysymyksiä:

• Kuinka paljon puhun?
• Lähetänkö tekstiviestejä?
• Kuinka paljon dataa käytän – vai käytänkö ollenkaan?
• Riittääkö minulle hieman hitaampi datansiirto?
• Tarvitsenko samalla uutta puhelinta?

Erilaisia puhelimen käyttäjätyyppejä on edelleen lukuisia. Useimmille nopea ja rajaton netti on nykyisin ehdoton juttu, mutta monelle puhelin on olemassa yhä ennen kaikkea perinteisten puhelujen takia. Toisaalta taas joillekin data on pakollinen paha, mutta nettikäyttö on vain hyvin satunnaista. Jollekin ennakkoon maksettava prepaid-liittymä toimii parhaiten, ja esimerkiksi luottotiedot menettäneille se voi olla ainoa varteenotettava ratkaisu. Oma käyttötarpeesi ratkaisee sen, millaista liittymätyyppiä kannattaa silmäillä. Pienlainan voi olla kätevä tapa rahoittaa ostoksesi jos harkitset esimerkiksi uuden puhelimen hankkintaa puhelinliittymän päivityksen yhteydessä.

Eri liittymätyypit

Liittymätyypit ja myytävien liittymien markkinointinimet muuttuvat tiuhaan. Kesällä 2019 kotimaiset matkapuhelinoperaattorit tarjoavat muun muassa seuraavanlaisia liittymätuotteita, joista tässä avaintiedot artikkelin kirjoitushetkellä tarjolla olevine hintoineen:

Telia

• Rajaton 450 M – 4G:n maks.nopeus 450 Mbit/s, rajattomat puhelut ja viestit, EU-/ETA-netti 20 Gt/kk, 39,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 44,90 €/kk
• Rajaton 100 M – 4G:n maks.nopeus 100 Mbit/s, 1 200 min & kpl puheluita ja viestejä, EU-/ETA-netti 12 Gt/kk, 26,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 29,90 €/kk
• Rajaton Lite 0,2 M – datan maks.nopeus 0,256 Mbit/s, puhelut ja viestit 7 snt/min tai kpl, EU-/ETA-netti 3 Gt/kk, 7,90 €/kk
• Telia Dot – 4G:n maks.nopeus 100 Mbit/s, rajattomat puhelut ja viestit, EU-/ETA-netti 11 Gt/kk, 0–25 €/kk (maksu käytön mukaan, enintään 25 €/kk)

Useimpiin Telian liittymiin sisältyy rajaton netinkäyttö myös Pohjolassa ja Baltian maissa (ei Rajaton Lite). Liittymät eivät ole määräaikaisia. Avausmaksut 3 €.

Saunalahti (Elisa)

• Saunalahti Huoleton 5G 1000M – 4G:n maks.nopeus 600 Mbit/s, 5G:n 1 000 Mbit/s, rajattomat puhelut ja viestit, EU-/ETA-netti 23 Gt/kk, 49,90 €/kk
• Saunalahti Huoleton Premium 150M – 4G:n maks.nopeus 150 Mbit/s, rajattomat puhelut ja viestit, EU-/ETA-netti 10 Gt/kk, 29,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 33,90 €/kk
• Saunalahti Tarkka Perus – datan maks.nopeus 1 Mbit/s, puhelut ja viestit 0,069 €/min tai kpl, EU-/ETA-netti 5 Gt/kk, 9,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 12,90 €/kk

Joihinkin Saunalahden liittymiin sisältyy rajaton netinkäyttö myös Pohjolassa ja Baltian maissa. Liittymät eivät ole määräaikaisia. Osa liittymistä kerryttää S-bonusta. Avausmaksut 4,90 €.

DNA

• DNA Max 4G Rajaton – 4G:n maks.nopeus rajoittamaton (verkon maks.nopeus), rajattomat puhelut ja viestit, EU-/ETA-netti 20 Gt/kk, 49,90 €/kk
• DNA Nopea 4G Jämpti – 4G:n maks.nopeus 100 Mbit/s, puhelut ja viestit 0,07 € / alkava minuutti tai kpl, EU-/ETA-netti 10 Gt/kk, 25,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 26,90 €/kk
• DNA Jämpti – datan maks.nopeus 1 Mbit/s, puhelut ja viestit 0,07 € / alkava minuutti tai kpl, EU-/ETA-netti 5 Gt/kk, 9,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 12,90 €/kk

DNA:n liittymiin ei sisälly rajatonta netinkäyttöä Pohjolassa ja/tai Baltiassa, datan käyttäminen näissä maissa lukeutuu EU-/ETA-maiden käytön piiriin. Avausmaksut 3,90 €.

Matkustatko paljon?

Jos matkustat paljon, kaipaat puhelimeesi todennäköisesti dataa myös ulkomailla. Tässä suhteessa asiat ovat muuttuneet kuluttajan kannalta suotuisampaan suuntaan viime vuosina, kiitos Euroopan unionin. Eri operaattoreilla on kuitenkin yhä edelleen varsin poikkeavat ehdot liittymän ulkomaankäytön suhteen. Mikäli matkustus on ajankohtaista kannattaa tutustua myös matkalainojen ja lomaluottojen kilpailuttamiseen, sikäli kun sille on tarvetta.

Mikäli matkustat etenkin muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa, Telia saattaa olla lyömätön valinta. Operaattori toimii nimittäin näissä maissa (Islantia lukuunottamatta) ja kykenee tarjoamaan asiakkailleen niissä myös rajattoman datansiirron. Useimmissa liittymissään Telian kohtuulliseksi määrittämä EU-/ETA-maiden tiedonsiirtomäärä on kilpailijoitaan suurempi. Lisävapautta tuovat erikseen myytävät kohtuuhintaiset datapaketit, joita voi hankkia myös EU-/ETA-maiden ulkopuolisiin kohteisiin.

Saunalahti on kuitenkin herännyt kilpailuun ja satsannut merkittävästi etenkin kalliimman hintaluokan Huoleton-liittymissään EU-dataan ja ilmaiseen lähialueiden tiedonsiirtoon. Kannattaa tutustua vielä ennen liittymän valintaa tuoreimpiin datansiirron määriin suoraan operaattorin sivuilla.

Nykyisen operaattorisi tarjous

Mikäli päätät vaihtaa liittymää toiselle operaattorille, saattaa nykyinen operaattorisi lähestyä sinua vastatarjouksella, varsinkin jos olet pitkäaikainen asiakas. Yleensä nykyinen palveluntarjoajasi lähestyy sinua puhelimitse tai tekstiviestillä.

Nämä tarjoukset kannattaa kuunnella avoimin mielin, sillä varsin usein ne ovat uutta liittymääsi parempia. Mikään ei tietenkään estä sinua ottamasta yhteyttä jo nykyisen operaattorisi asiakaspalveluun ja tiedustella parempaa tarjousta nykyiseen liittymääsi jo ennen uuden liittymän hankkimista. Matkapuhelinoperaattorit pitävät asiakkaistaan kiinni varsin mielellään.

Ota huomioon, että mikäli sinulla on ollut tietty liittymäsopimus jo pitkään, et välttämättä löydä nykymarkkinoilta sitä edukkaampaa tarjousta. Edullisin ehdoin aikanaan solmitusta liittymäsopimuksesta kannattaa pitää kiinni.

Etuja nuorille asiakkaille

Osa operaattoreista tarjoaa erilaisia etuja nuorille asiakkaille. Artikkelin kirjoitushetkellä Elisa eli Saunalahti tarjoaa Saunalahti Huoleton Premium 150M -liittymää 18–26-vuotiaille liitymän omistajille 24 ensimmäisen kuukauden ajaksi kuukausihintaan 22,90 €/kk.

Telia puolestaan tarjoaa kahta eri liittymätyyppiä tarjoushintaan alle 28-vuotiaille: Rajaton 200 M -liittymä 24 kuukauden ajaksi hintaan 23,90 €/kk, Rajaton 20 M -liittymä 24 kuukaudeksi 19,90 €/kk.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainaa luottotiedottomalle
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman luottotietoja
Lue, miten maksuhäiriömerkintä ja luottotietojen menetys vaikuttavat lainansaantiisi.
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.
Vakuudettomat lainat Lainaa ilman säännöllisiä tuloja
Moni yritys myöntää 1000 tai 2000 euroa lainan työttömälle, freelancerille, osa-aikatyöntekijälle tai eläkeläiselle, jos ...