Talousvinkit

Kuinka paljon rahaa on hyvä varata lapsen ensimmäiselle vuodelle?

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Katso vauvalaskuristamme, missä hankinnoissa voisit säästää rahaa vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

Kuinka paljon rahaa on hyvä varata lapsen ensimmäiselle vuodelle?

Kun tieto uudesta perheenjäsenestä saapuu, tarkoittaa se samalla myös odottamattomia kuluja vauvan ensimmäiselle vuodelle. Halusimme koota yhteen kaikki isoimmat vauvan tuloon liittyvät menoerät - sekä vinkkejä siihen, miten hankinnoissa voisi säästää myös rahaa. 

                                                        Vaipat

Kertakäyttöiset vaipat 16-46 sent./kpl. Vaippoihin varattava summa vuodessa, alkaen 900€.

Kestovaippa 19,90-24,90€/kpl. Vaippoihin varattava summa vuodessa, alkaen 250€.

                                   Säästösi vuodessa, alkaen 650€

Vauvan ensimmäisen vuoden aikana vaippoja menee keskimäärin 6 kappaletta päivässä. Kuukaudessa uusi perheenjäsenenne tarvitsee siis yhteensä 168 vaippaa ja vuositasolla yli 2000 vaippaa. Rahassa tämä tarkoittaa yli 900€ vuosikustannuksia.

Säästövinkki:

Harkitse, voisitko pärjätä normaalit arjet kestovaipan kanssa ja käyttää reissulla ollessa kertakäyttövaippoja arkea helpottamaan. Esimerkiksi kymmenellä kestovaipalla pärjäät näppärästi aina seuraavaan päivään ennen vaippojen pesua. Koska kestovaipat kestävät pidempäänkin käytössä, investoimalla 250€ esimerkiksi kymmeneen vaippaan säästät vuositasolla jopa 650€. Kestovaippoja myydään myös käytettyinä, jolloin säästöä syntyy vieläkin enemmän. Kestovaippa säästää siis paitsi kukkaroa, myös luontoa. Katso muut säästövinkit.

                                                  Vaunut

        Yhdistelmävaunut uutena: esimerkkinä Stokke Trailz 1380€, Mutzy Evo 750€

       Yhdistelmävaunut käytettynä: esimerkkinä Stokke Trailz 900€, Mutzy Evo 250€

                                   Säästösi vuodessa, 500€

Vaunut ovat usein kallein yksittäinen hankinta uuden perheenjäsenen tuloon valmistautumisessa. Uudet lastenvaunut maksavat helposti yli 1000 euroa,mutta onneksi vaunuissakin voi säästää rahaa. Yhdistelmävaunut ovat kaikkein pitkäikäisimmät vaunut, sillä ne muuntuvat kätevästi lapsen kehityksen mukaan. Mikäli ehdottomasti haluat hankkia uudet vaunut, kannattaa netistä etsiä ulkomaalaisia luotettavia verkkokauppoja, joista vaunut tilaamalla voi saada vaunut hieman edullisemmin, tai ainakin paremmilla varusteilla sisällytettynä.

Säästövinkki:

Vaunujen hankinnassa voit säästä jopa 500€ ostamalla ne käytettynä. Säästöä syntyy myös yhdistelmärattaista, jotka kulkevat lapsen kehityksen mukana ensimmäisen 1,5 vuoden ajan. Käytettyjä vaunuja myydään esimerkiksi Facebookin ryhmissä, joita löytyy myös merkkikohtaisesti käytettyjä tavaroita varten. Käytetyt vaunut ovat useimmiten hyvässä kunnossa lyhyen käyttöajan vuoksi, mutta säästät jopa parhaimmillaan satoja euroja tinkaamalla uutuuden tuoksusta.

                                               Turvaistuin

                                           Uutena: 79,95€ - 269,95€

                                         Käytettynä: 50,00€– 200,00€

                                Säästösi vuodessa, 30 - 200€

Vauvan turvaistuin on välttämätön ostos, mikäli kuljet perheesi kanssa autolla.

Säästövinkki:

Suomen Autoliitto suosittelee, että turvaistuin hankitaan aina asiantuntevasta liikkeestä uutena, jolloin varmistut istuimen sopivuudesta lapsellesi, mutta myös sen sopivuudesta sekä turvallisuudesta autoon. Autoliitto julkaiseekin vuosittain turvaistuinten testitulokset, jotka ovat nähtävissä Autoliiton omilta sivuilta. Turvaistuimen rakenteen on oltava täysin ehjä, jotta se pystyy tarvittavassa tilanteessa suojelemaan vauvaasi. Tästä syystä emme suosittele turvaistuimen ostamista käytettynä, sillä sen historiasta ei voi olla täyttä varmuutta. Sen sijaan että tinkaisit turvallisuudesta, harkitse turvaistuinta, joka mahdollistaa pidemmän käyttöajan lapsen kasvaessa. 

Tutustu Autoliiton turvaistuinten testituloksiin: https://www.autoliitto.fi/tietoa-tienkayttajalle/turvaistuintestit

                      Vauvan vaatteet / tarvikkeet

                        Äitiyspakkauksen nimellisarvo 140€

               Vaatteet ostettuna erikseen käytettynä: 280€

                         Vaatteet ostettuna uutena: 420€

                 Säästösi vuodessa, alkaen 140-280€

Vauvanvaatteet ovat myös yksi isoimmista raharei'istä. Lapsen kasvaessa ensimmäisenä vuotenaan jopa kymmeniä senttejä, myös vaatteita tarvitaan paljon. Suomen neljä vuodenaikaa myös vaativat omanlaisensa varustuksen. Pieni vauva kuitenkin pärjää yllättävän vähällä. Kiinnitä vauvanvaatteita hankkiessa huomiota ainakin seuraaviin asioihin: Kestävyys, kasvuvara sekä monipuolisuus. Kestävät vaatteet ovat oleellinen asia, sillä vaatteita pestään usein ja vauvan oppiessa liikkumaan ovat varsinkin kyynerpäiden ja polvien kohdat koetuksella. Osta myös mieluummin vähän isompia vaatteita, niin mahdollistat vaatteelle pidemmän käyttöiän lapsen kasvaessa. Vaatteiden monikäyttöisyys on myös hyvä huomioida – vaatteita on hyvä voida käyttää useammassa eri tilanteessa yhdistellen niitä keskenään monipuolisemmin. Eikä sitä koskaan tiedä, jos muutaman vuoden päästä vaatteita voisi käyttää mahdollisella seuraavalla uudella tulokkaalla. 

Säästövinkki:

Suomessa kaikille vanhemmille annetaan KELAn myöntämä äitiyspakkaus, joka onkin maailmassa ainoa laatuaan. Äitiyspakkaus pitää sisällään runsaasti vauvan ensimmäisten kuukausien kannalta tärkeimpiätarvikkeita aina vaatteista pehmoleluun. Äitiyspakkauksen vaatteissa on lisäksi mukavasti kasvuvaraakin, jolloin pakkauksen vaatteilla pärjää hyvin ainakin vauvan ensimmäiset puoli vuotta.  Lisäksi kirpputoreilla ja Facebook-ryhmissä myydään paljon erinomaisessa kunnossa olevia lastenvaatteita edullisempaan hintaan. Lastenvaatteista saakin hyvän jälleenmyyntihinnan niiden laadun ollessa hyvä lyhyestä käyttöiästä johtuen.  

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.