Talousvinkit

Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan

2023-03-03
Lainahakemus


Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on erilaisia ja ne sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Vakuudellinen pankkilaina vai vakuudeton kulutusluotto?

Vakuudellisia lainoja tai kulutusluottoja on erilaisia, mutta yleensä ne ovat vakuudettomia lainoja suurempia. Ylärajaa ei ole, joten vakuudellisilla lainoilla tehdään yleensä suurempia hankintoja.

Vakuudellinen laina on hyvä vaihtoehto, jos hankintalistallasi on esimerkiksi:

- Auto
- Kesämökki
- Vene
- Moottoripyörä
- Kodin tai pihan perusteellinen remontti

Vakuudellinen laina sopii yrityksille ja yksityisille, ja sitä haetaan useimmiten omasta pankista. Etenkin suuremmissa summissa lainojen kilpailuttamisella voi kuitenkin säästää merkittävästi lainan koroissa ja kuluissa.

Lainavakuus – mikä se on?

Lainan vakuudet voivat olla erilaisia riippuen siitä, minkälaista omaisuutta lainanottajalla on antaa vakuudeksi. Esimerkiksi asuntolaina vakuutetaan yleensä ostettavalla asunnolla ja mökkilaina mökillä. Ostettavan asunnon vakuusarvo pankille on yleensä noin 70 prosenttia. Loppuosa katetaan lainanottajan omilla säästöillä sekä mahdollisilla lisävakuuksilla. Vakuuksien perimmäinen tarkoitus on turvata lainan takaisinmaksu lainanantajalle.

Yritysten lainojen vakuutena voi olla yrityksen omaisuutta tai irtaimistoa. Esimerkiksi kiinteistöillä tai tuotantokoneistoilla voidaan taata lainoja, mikäli pankki vain hyväksyy kyseisen koneen lainan vakuudeksi.

Myös henkilö voi toimia lainan takaajana ja lisävakuutena. Yleensä henkilötakausta käytetään esimerkiksi asuntolainoissa, jossa vanhempi takaa lapsensa asuntolainasta asunnon vakuusarvolta ja valtion takaukselta ylimenevän osuuden.

Vakuudellinen kulutusluotto – kannattaako se?

Ennen kuin haet luottoa, sinun on hyvä tutustua tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Tarvitsemasi lainasumma ja lainan käyttötarkoitus vaikuttavat siihen, millainen luotto on sinulle sopivin. Lainavaihtoehdot eroavat toisistaan vakuuksien ja koron suhteen. 

 • Vakuudellinen pankkilaina on yleensä suhteellisen edullinen. Vakuudellisen lainan korko muodostuu pankin marginaalista ja euriborista. Pankin lainamarginaalit ovat nykyisin melko alhaalla, sillä kilpailu on kovaa ja pankit haluavat voittaa asiakkaidensa asuntolainat itselleen. 

 • Vakuudellinen kulutusluotto otetaan tavallisesti muutaman kymmenentuhannen euron rahan tarpeeseen. Sen korko on hieman perinteistä pankkilainaa suurempi, mutta selvästi matalampi kuin vakuudettomissa lainoissa.

 • Vakuudeton kulutusluotto on helppo ja nopea hakea netistä. Sen etuihin kuuluu myös nopeus, sillä useimmiten rahat ovat tilillä jo seuraavana pankkipäivänä. Vakuudettoman kulutusluoton voi saada edullisesti kilpailuttamalla pankit ja rahoituslaitokset.

Asunto lainan vakuutena

Yleisin esimerkki vakuudellista lainasta on kaikille tuttu asuntolaina. Asuntolainalla voi ostaa talon tai asunnon. Samantyyppisiä lainoja ovat toki myös sijoitusasuntolaina ja mökkilaina. Kaikissa edellä mainituissa laina vakuutetaan asettamalla ostettava kohde pantiksi. Myöhemmin, kun lainaa on jo maksettu jonkin verran takaisin, vakuutta voi pyytää vapautettavaksi, jolloin sen voi asettaa uudelleen jonkin toisen lainan takuuksi.

Muita vakuudellisia lainoja ovat esimerkiksi ASP-laina ja opintolaina. Ne ovat vakuudellisia sen takia, että niissä on valtiontakaus. Toisin sanoen valtio maksaa lainan takaisin, mikäli velallinen ei siihen pysty. Valtio perii lainat luonnollisesti takaisin, joten mistään ilmaisesta rahasta ei toki ole kyse. Nämä lainat ovat pankille turvallisia, sillä pankki voi luottaa Suomen valtion maksukykyyn melko varmasti.

Vakuudellisia lainoja ovat myös kaikki ne lainat, joihin on asetettu lainan takaus tai pantti. Vanhoissa tai pienemmissä vakuudellisissa lainoissa käytössä voi olla ainoastaan henkilötakaus. Myös pankit ja kolmannet osapuolet myyvät takausta, joten mikäli omaa vakuutta ei ole, voi sen saada rahalla.

Mikäli vakuutta ei ole ja lainan tarve on suhteellisen pieni, paras vaihtoehto voi olla ottaa vakuudeton luotto.

Kuka voi saada vakuudellisen lainan?

Vakuudellista lainaa voi yleensä saada täysi-ikäinen suomalainen, jolla on puhtaat luottotiedot ja säännölliset tulot.

Tavallisimpia vakuudellisen lainan myöntämisen ehtoja ovat:

- Vakuus (esim. asunto, kiinteistö tai sijoitus), joka voidaan pantata lainan vakuudeksi

- Suomalainen henkilötunnus

- Pysyvä kotiosoite Suomessa

- Puhtaat luottotiedot

- Vakituinen työsuhde tai muulla tavoin todennettu vakaa taloudellinen tilanne. 

 • Vakuudellisen kulutusluoton marginaali - paljonko se on?

  Vakuudellisen lainan kustannukset muodostuvat lainan korosta, joka koostuu viitekorosta ja marginaalista, sekä kuukausittain veloitettavasta sopimusmaksusta. Vakuudellinen kulutusluotto on aina vakuudetonta lainaa edullisempi vaihtoehto.

 • Saako asuntolainaa jos on kulutusluotto?

  Mikäli taloutesi on tasapainossa ja sinulla ei ole maksuhäiriömerkintää, voit huoletta hakea asuntolainaa.

 • Vakuudellinen pankkilaina - mikä se on?

  Vakuudellisessa pankkilainassa takaisinmaksua turvataan lainanottajan asettamalla reaalivakuudella. Asuntolainassa lainan vakuutena toimii yleensä suurelta osin ostettava asunto.

 • Pankkilainan takaisinmaksu - miten se tapahtuu?

  Pankkilainan takaisinmaksu perustuu velallisen ja pankin väliseen lainanlyhennyssuunnitelmaan. Yleensä lainaa maksetaan takaisin kerran kuukaudessa. Pankki ottaa esimerkiksi asuntolainan lyhennyksen kerran kuussa automaattisesti lainanhoitotililtä.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...