Olemme koonneet sinua varten parhaat vinkit, joiden avulla renkaat vaihtuvat nopeammin kuin luuletkaan. Istu alas ja anna Zmartan auttaa!
Yksi suomalaisen elämänsyklin kahdesti vuodessa toistuvista tapahtumista on auton renkaiden vaihtaminen. Aiemmin talvirengaspakko on ollut voimassa joulukuun alusta helmikuun loppuun, mutta syksyllä 2020 siirrytään keliperusteiseen rengaspakkoon. Vaihtoruletti ei tähän tietenkään pääty, nyt vain ajankohdan suhteen on myös lain kirjaimen mukaan enemmän joustoa.
Kitkarenkaiden suosio on kasvanut tasaisesti, mutta voittopuolisesti suomalaiset luottavat yhä edelleen nastarenkaisiin: noin kaksi kolmasosaa valitsee edelleen nastat kitkojen sijaan. Kitkat tapaavat olla suositumpia eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa, nastat haja-asutusalueilla.
Renkaiden vaihdon suhteen kitkat ovat huolettomampi vaihtoehto – siinä missä nastarenkaiden nastat kuluvat paljaalla asfaltilla (sekä kuluttavat itse asfalttia) ja niiden käyttö on vielä toistaiseksi sidottu tiettyyn aikaikkunaan, on vaihdon ajankohta kitkojen suhteen joustavampi. Kitkojen kanssa sinun ei tarvitse käyttää renkaiden vaihtopalveluja juuri ruuhkaisimpina aikoina. Tietenkin vaihto-operaation voi suorittaa myös itse, mistä myöhemmin lisää.
Periaatteessa kitkarenkailla voi ajaa vaikka kesälläkin, joskin tämä luonnollisesti kuluttaa niitä. Kitkarenkaiden ajo-ominaisuudet eivät myöskään ole parhaimmillaan talvikauden ulkopuolella. Sama pätee nastarenkaisiin, joiden nastat on nypitty pois. Tämä säästökohde kannattaa jättää väliin. Yhdellä hakemuksella kilpailutat autolainasi helposti. Kun haet autolainaa, muista laskea mukaan myös kesä- ja talvirenkaista mahdollisesti koituvat lisäkustannukset.
Yleinen neuvo kuuluu ”jätä renkaiden vaihto ammattilaisille”. On aivan perusteltua käyttää ulkopuolista palveluntuottajaa, mutta itse tekeminenkään ei tilat, välineet ja taidot omaavalle ole mikään riski. Ensikertalaisen ei kuitenkaan kannata lähteä työhön ilman osaavia apukäsiä, vaikka mistään rakettitieteestä ei olekaan kyse.
On huomattava, että niin kutsuttujen ammattilaistenkin osaamisessa on eroja. Kannattaa kuunnella muiden autoilijoiden kokemuksia rengaspajaa valittaessa. Hinta edellä liikkeellä oltaessa ei tulos ole aina paras mahdollinen – ja sama sääntö pätee myös rengashotelleihin.
Mikäli päätät lähteä tekemään renkaiden vaihtoa itse, muista, että kyseessä on fyysinen urakka. Lihasten lämmittely ei ole turhaa varovaisuutta, vaan välttämättömyys. Tämän tulisi siis olla vaihtourakan ensimmäinen vaihe. Tämän vaiheen jälkeen voit vielä puhdistaa alle laitettavien renkaiden vanteiden kiinnityskohdat.
Kun olet lämmitellyt itsesi, on aika ajaa auto kovalle, tasaiselle alustalle. Muista kierrättää renkaita, sillä takarenkaat kuluvat hieman nopeammin. Kulutuspinnaltaan vähemmän kuluneet renkaat tulisi asentaa taakse. Näin vältetään epätasaista kulumista, saavutetaan parempi pito sekä lisää kestoa renkaille.
Kun auto on paikoillaan, kytke käsijarru kunnolla päälle ja pistä ykkönen tai automaatin P silmään. Aseta kiilat paikoilleen. Jos renkaissa on pölykapselit, irrota ne. Tämän jälkeen löysää ensimmäisenä poistettavan renkaan pultteja hieman, mutta ei irti asti.
Etsi seuraavaksi vaihdettavan renkaan viereinen nostopiste ja käytä tunkkia auton nostoon. Irrota pultit kokonaan ja nosta rengas varovasti pois paikoiltaan. Puhdista pultit. Tässä vaiheessa voit merkitä mistä kohtaa poistit renkaan ja yliviivata mahdollisen vanhan merkinnän.
Aseta uusi rengas jälleen varovasti paikoilleen. Kiristä pultteja hieman – ei pohjaan asti, mutta niin, ettei rengas liiku turhan paljoa paikoiltaan. Tämän jälkeen on aika laskea auto alas ja tehdä lopullinen kiristys. Kiristys suoritetaan aina ristiin. Momenttiavaimen käyttö takaa parhaan ja turvallisimman lopputuloksen. Oikea momentti löytyy auton huoltokirjasta. Jos tätä ei ole saatavilla, voidaan käyttää yleispätevää 110 Nm:n momenttia.
Koko prosessi toistetaan tietenkin auton kaikilla neljällä kulmalla ja renkaalla. Lopuksi renkaisiin täytetään oikea ilmanpaine. Tämä löytyy auton ohjekirjasta. Alta poistetut renkaat on hyvä pestä ennen säilytykseen vientiä, mikäli ne ovat vielä käyttökelpoiset. Muutoin renkaiden oikea paikka on mikä tahansa Suomen Rengaskierrätyksen miltei 3 000 vastaanottopisteestä. Renkaiden kierrättäminen on maksutonta.
Kun autolla on ajettu noin 100 kilometriä renkaiden vaihtamisen jälkeen, on hyvä suorittaa jälkikiristys. Pyörän navan ja vanteen väliin jää usein esimerkiksi pientä hiekkaa, joka murenee hiljalleen ajon aikana ja näin löysää rengasta. Pahimmassa tapauksessa rengas voi irrota ajon aikana.
Renkaiden tasapainotus on aina ammattilaisen tai asiansa hyvin osaavan ja oikeat välineet omaavan ihmisen suoritettavaksi jätettävä toimenpide. Renkaiden tasapainotukseen ei kuitenkaan ole tarvetta, mikäli et tunne tärinää ja epätasapainoisuutta ajettaessa.
Autolehdet ovat aina ennen renkaiden vaihdon sesonkeja tulvillaan rengastestejä ja -vertailuja. Näistä voi olla ainakin suuntaa antavaa apua renkaiden valinnassa: jos tuntemattoman valmistajan rengas saa murskaavan huonot arviot useissa arvosteluissa, kannattaa moinen rengas jättää rengaskaupan hyllyyn, vaikka hyvä tarjouksen saisikin.
Arvosteluissa ja testeissä on toki aina yksilöllisiä muuttuja. Renkaat voivat käyttäytyä hyvinkin eri tavoin erilaisissa autoissa, ja lisäksi yksilöllinen ajotyyli ratkaisee paljon, käyttöolosuhteita ja -määriä unohtamatta. Saman valmistajan samanmallisilla renkailla voi olla suuria keskinäisiä eroja valmistuserästä riippuen. Eikä ikinä voida sulkea täysin pois sitäkään mahdollisuutta, että arvosteluja laativilla medioilla saattaa olla omat intressinsä pelissä.
Parhaimmillaan lehtien ja muiden medioiden rengasvertailuja voi pitää suntaa-antavina. Kannattaa kuunnella herkällä korvalla aidoksi todettavia käyttäjäkokemuksia ja verrata käyttäjien ajotottumuksia omiinsa. Aivan kalleimpiin premium-renkaisiin ei tietenkään ole tarpeen satsata, mikäli autoilu rajoittuu lähinnä lyhyisiin alhaisten nopeuksien kaupunkipyrähdyksiin.
Kun renkaat sitten on saatu vaihdettua ja ajoon, on syytä huolehtia rengaspaineista. Tämä on tarpeen niin turvallisuuden kuin taloudellisen ajonkin näkökulmasta. Oikean paineen löydät autosi ohjekirjasta tai mahdollisesti kuljettajan oven tai polttoainetakin tarrasta. Oikea paine on eri kesä- ja talvirenkaille – talven suositus on 0,2 baria korkeampi.
Paineet tulisi tarkastaa kuukauden välein – joskaan useamminkaan tarkastamisesta ei ole mitään haittaa. Tarkastus tulisi suorittaa ennen ajoa, sillä lämmenneet renkaat eivät välttämättä anna luotettavia mittaustuloksia. Monissa uusissa autoissa on renkaan kulloisenkin paineen ilmoittava mittausjärjestelmä, mutta nämäkään eivät yleensä ole ammattilaisten mielestä yhtä luotettavia kuin laadukkaat erilliset mittarit. Muista huolehtia myös vararenkaan ilmanpaineista!