Talousvinkit

Mitä vauva kustantaa? Niksit perhe-elämän budjetointiin

2019-10-10
Zmarta ja Radio Nova yhteistyö

Vauvatarvikkeiden hankinnassa voi säästää suunnitelmallisuuden ja kekseliäisyyden avulla.

Mitä vauvan tarvikkeet maksavat?

Kun kahdesta tulee kolme, voi tulevia vanhempia hirvittää, sillä sitterit, vaunut, vaatteet ja vaipat nielevät helposti nelinumeroisia summia. Varusteisiin ei kuitenkaan tarvitse käyttää tuhansia euroja, jos hoitaa asiat fiksusti. Erityisesti ensimmäisen lapsen kohdalla on vaikeaa tietää, millaisia asioita tarvitsee vauvaa hoitaessa ja mikä on turhaa. Kaupasta kun löytyy tarvikkeita laidasta laitaan aina nenäimurista tuttipullojen sterilisaatiokoneisiin.

– Mielestäni kannattaa ostaa aluksi vain ne välttämättömimmät. Ostoksia ehtii kyllä tekemään sittenkin, kun lapsi on jo syntynyt ja tarvetta ilmenee, pohtii 3-vuotiaan lapsen äiti Heli.

– Meille esimerkiksi ostettiin kallis rintapumppu, jonka ajattelin olevan välttämätön, mutta jostain syystä rinnastani ei tullut pumpatessa maitoa lainkaan. Samoin hoitopöytä osoittautui aivan turhaksi. Pelkkä hoitoalusta olisi riittänyt hyvin.

Suomessa äitiyspakkaus helpottaa myös taloustilannetta, sillä sen avulla vastasyntynyt saa valtaosan tarvitsemistaan asioista. Pakkauksen sisältämien vaatteiden ja hygieniatarvikkeiden lisäksi hyvät vaunut ja autoilevalle perheelle turvakaukalo ovat hankintoja, joihin moni haluaa panostaa. Turvakaukalo on suositeltavaa hankkia uutena turvallisuussyistä, mutta lastenvaunut sen sijaan moni ostaa käytettynä.

– Niitä käytetään niin vähän aikaa, että en edes harkinnut uusia vaunuja meidän perheeseen. Ostin tuttavaltani käytetyt Emmaljunga-vaunut 300 eurolla ja ne olivat olleet käytössä vain yhdellä lapsella. Pesun jälkeen ne olivat käytännössä kuin uudet ja säästimme lähes 800 euroa, sillä samat vaunut maksavat kaupassa yli tuhat euroa.

Miten vauvatarvikkeissa voi säästää?

Vauvatarvikkeiden hankinnassa voi säästää suunnitelmallisuuden ja kekseliäisyyden avulla. Lisäksi on hyvä muistaa, että kuten aikuiset, myös lapset ovat erilaisia ja valinnat vaikuttavat kokonaiskustannuksiin huomattavasti. Esimerkiksi valitseeko kesto- vai kertakäyttövaipat, imettääkö ja tekeekö soseruoat itse ovat myös taloudellisia kysymyksiä.

– Me halusimme päästä helpolla ja siksi valitsimme kertakäyttövaipat. Vauvavuosi on muutenkin niin raskas. Jos olisin siinä rytäkässä lähtenyt vielä pesemään vaippoja, en olisi nukkunut koko vuoden aikana silmäystäkään, Heli perustelee.

Jos yhden kertakäyttövaipan hinta on 0,17 euroa ja vaippaa vaihtaa kuusi kertaa vuorokaudessa, vaippavuoreen kuluu noin 370 euroa vuodessa. Mikäli lapsi käyttää vaippoja kolmen vuoden ajan, rahaa menee kirjaimellisesti roskikseen noin 1110 euroa.

Kestovaippoja käyttävä taasen joutuu aluksi sijoittamaan vaippoihin enemmän rahaa, mutta ne voi myös ostaa käytettynä tai valmistaa itse. Lisäksi kestovaipat voi myydä eteenpäin sen jälkeen, kun niitä ei enää itse tarvitse. Vaippojen koko muuttuu jatkuvasti lapsen kasvaessa, mutta markkinoilla on myös yhden koon vaippoja, joiden hinta on keskimäärin 24 euroa per vaippa. Kestovaippoja voi kokeilla edullisesti myös kestovaippavuokraamon kautta, jotta ei tarvitse ostaa sikaa säkissä.

– Mielestäni vaippa-asiat ovat rahan lisäksi myös makuasioita ja ne herättävät osassa vanhempia myös aika vahvoja tunteita. Eurojen sijaan tässä kannattaa miettiä enemmän omia käyttömieltymyksiä ja muistaa myös oma jaksaminen.

Soseuttamalla säästöä

Imettäminen on paitsi suositeltu, myös edullinen tapa antaa lapselle monipuolista ravintoa. Purkkiruokien sijaan Helin perhe valmisti soseruoat itse. Se oli osin myös säästökeino.

– Kun kokkasimme itsellemme, teimme samalla myös ruokaa vauvalle ja sitä voi pakastaa helposti jääpalamuottien avulla varastoon. Tosin reissujen yhteydessä valmisruoat olivat käteviä.

Imettämisen ja vaippojen lisäksi myös sairauskuluvakuutus jakaa mielipiteitä. Osa luottaa pääsevänsä kunnalliseen hoitoon jouhevasti, osa vanhemmista taas haluaa päästä jonottamatta. Yksityisen sairaanhoidon lisäksi vauvavakuutus korvaa usein myös lääkekuluja.

Suomessa vauvavakuutus maksaa keskimäärin 500 euroa vuodessa, kuluihin tulee huomioida myös vakuutuksen omavastuu. Hintaan vaikuttaa paitsi vakuutuksen sisältö myös se, onko vakuutus otettu jo ennen synnytystä. Raskausaikana otettu vakuutus on hieman kalliimpi, mutta se antaa turvaa esimerkiksi silloin, jos synnytyksessä ei kaikki mene toivotulla tavalla.

– Meidän perheessämme päätettiin selvitä ilman vauvavakuutusta, mutta kieltämättä muutaman kerran kipeän lapsen kanssa terveyskeskuksessa jonottaessa on mietityttänyt, säästimmeköhän sittenkin väärässä kohtaa.

Näin säästät vauvatarvikkeissa fiksusti

• Hanki alkuun vain välttämättömät. Kaupat eivät ole kiinni vauvan syntymän jälkeenkään.

• Aluksi vauva tarvitsee hyvin vähän. Käytännössä vaatteet, vaipat, riittävä ravinto, turvallinen peti ja lämmin syli ovat tärkeimmät.

• Tee alustava budjetti vauvavuodelle vaikkapa ruutuvihkoon tai tietokoneelle. Näin osaat arvioida tulevia kustannuksia jo etukäteen, mikä helpottaa myös henkisesti.

• Vauvaa varten tilillä olisi hyvä olla myös pieni puskurirahasto, jotta arvaamattomat kulut eivät pääse yllättämään.

• Käytettynä myytävät vauvatarvikkeet ovat usein hyväkuntoisia. Niitä hankkimalla myös säästää pitkän pennin.

• Liity Facebookin myyntiryhmiin ja kierrä oman asuinpaikkasi kirpputorit läpi. Myös tuttavapiirin lapsiperheiltä kannattaa kysellä pieneksi jääneitä vauvatarvikkeita.

• Muista, että voit myös itse myydä vauvavuoden jälkeen hyväkuntoiset tarvikkeet eteenpäin.

• Laita euroja myös omaan jaksamiseesi, loppupeleissä vauvalle on tärkeämpää levännyt vanhempi kuin säästynyt kymppi.

Turvaa vauvavuosien talous

Odottamattomat menot ja kasvavat kulut ovat varmuudella osa arkea lasten kanssa. Vanhempainvapaat ja sairastelut rasittavat varmasti taloutta. Epävarmat hetket on hyvä turvata esimerkiksi Tuloturva-palvelun avulla. Raha-asiat kannattaa laittaa kuntoon jo odotusaikana. Jos vanhemmille on kertynyt osamaksuja, luottoja ja lainoja, niiden yhdistäminen voi säästää selvää rahaa. Kilpailuttamalla tai yhdistämällä lainat, voit saada edullisempien korkojen ja kulujen lisäksi selkeyttä menoihisi.

Zmarta.fi on uudenlainen rahoituspalvelu, joka kilpailuttaa lainojen ja luottojen tarjoajat puolestasi täysin ilmaiseksi ja neuvoo sinua tarpeen tullen. Zmarta.fin tavoitteena on tarjota edullisia lainaratkaisuja ja auttaa asiakkaitamme tekemään parempia taloudellisia ratkaisuja. Lainavertailupalvelumme kertoo sinulle eri kokoisten lainojen kustannukset. Yhdellä hakemuksella tavoitat kymmeniä lainantarjoajia, eikä hakemus sido sinua mihinkään. Ensimmäiset tarjoukset saat nopeasti ja voit itse valita niistä parhaan. Kilpailuta lainasi osoitteessa Zmarta.fi.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Lainahakemus
Talousvinkit Vakuudellinen laina – pankkilaina vakuutta vastaan
Vakuudellinen laina haetaan pankista tai rahoituslaitoksesta, ja sen saamiseksi on asetettava reaalivakuus. Vakuuksia on ...
kreditva rde
Talousvinkit Luottotietojen tarkistaminen – näin se tapahtuu
Luottotiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta netistä.