Talousvinkit

Kesän hääsesonki on alkamassa – joustava pienlaina tuo pelivaraa juhlabudjettiin

2022-05-23 Taru Schroderus
Hääjuhlat

Romanttiset kirkkohäät, tunnelmallinen puutarhavihkiminen vai papin aamen laivan kannella? Hääsuunnittelija Micu Mäkitalo organisoi hääparin toiveiden mukaisen, unelmien juhlapäivän, jonka budjetti voi olla muutamasta tuhannesta jopa 100 000 euroon.

Micu Mäkitalon yrityksen, Juhlakirsikan, alkavan kesän tilauskalenterissa on poikkeuksellisesti vielä muutamia vapaita viikonloppuja.

"Hääjuhlien suunnittelu aloitetaan yleensä noin puolitoista vuotta ennen H-hetkeä. Vuoden 2023 kalenteri onkin jo lähes täynnä, mutta kuluvan kesän osalta tilanne on koronan aiheuttamien siirtojen ja perumisten takia toinen. Hääparit eivät ehkä tiedä, että monista juhlapaikoista, jotka ovat yleensä varattuja jo vuoden verran etukäteen, on vielä vapaita viikonloppuja ainakin loppukesälle", Mäkitalo vinkkaa.

Jos häät ovat siis jääneet syystä tai toisesta pitämättä, ne voi vieläkin järjestää tänä kesänä. Hääjuhlasuunnittelua Mäkitalo on tehnyt kiireimmillään reilun viikon varoitusajalla.

"Toki siinä ajassa ehtii tehdä vain rajallisen määrän asioita, mutta voimme esimerkiksi somistaa ja purkaa juhlatilan, huputtaa tuolit ja huolehtia kukista."

Avaimet käteen vai itse tehden?

Hääsuunnittelijalle voi ulkoistaa osia häiden toteutuksesta – tai vaikka koko juhlan. Micu Mäkitalon mukaan yhä useampi hääpari ulkoistaa juhlapäivänsä suunnittelun kokonaisuudessaan hääsuunnittelijalle. Niin sanottuihin all inclusive-häihin tarvitsee itse vain saapua paikalle nauttimaan illasta.

"Toki koko tapahtuma on suunniteltu yhdessä hääparin kanssa, mutta ennen juhlia tai niiden jälkeen parin ei tarvitse tehdä mitään. Tilan somistajat, roudarit, kukat, kattauksen tekijät, ohjelma, ruoka, seremoniamestari, musiikki ja jopa lasten leikittäjä ovat paikalla silloin kuin pitääkin."

Valmishäät maksavat viisinumeroisen luvun, mutta vaikka osan tai kaiken häihin liittyvän tekisi itse, ohjeistaa Mäkitalo rakentamaan häille realistisen budjetin.

"Budjettiin kuuluu kaikki paitsi sormukset ja häämatka. Noin puolet budjetista muodostuu juhlatilan vuokrasta ja ruokailuista, joihin on hyvä varata noin 40-50 euroa per henki. Toinen puolikas budjetista sisältää muun muassa kukat ja muun somistuksen, juhlapuvut, meikin ja kampauksen, kutsut, kiitoskortit ja valokuvauksen. Bändi maksaa yleensä 1000-2000 euroa ja DJ 700-1000 euroa", Mäkitalo tietää.

Edullisuus voi olla harhaa

Moni edullisista häistä haaveileva vuokraa juhlatilaksi jonkin Suomen sadoista nuorisoseurantaloista. Mäkitalon mukaan tilavuokran edullisuus on monesti harhaa, koska vanhan tilan somistamiseen voi upota useita satoja euroja.

"Samalla rahalla saisi todennäköisesti vuokrattua valmiimman tilan, joka vähentää etukäteisuurastuksen määrää. Somistustarpeita voi myös vuokrata, mikä on huomattavasti edullisempi, järkevämpi ja ekologisempi vaihtoehto."

Keskivertohäiden hinta nousee Micu Mäkitalon mukaan helposti 10 000-30 000 euroon paikkakunnasta, juhlatilasta ja vieraiden määrästä riippuen.

"Suomalaisissa häissä on keskimäärin 80-100 vierasta. Yli 100 vieraan häät ovat nykyisin poikkeus, mutta kyllä niitäkin aina muutamat kesässä on ja joskus juhlia lähdetään järjestämään lähes 100 000 euron budjetilla", Mäkitalo kertoo.

Pienlainalla pelivaraa hääbudjettiin

Moni pitkään yhdessä ollut pari toivoo häälahjaksi rahaa, jota käytetään juhlista aiheutuneiden kulujen lisäksi myös häämatkaan. Väliaikainen ja joustava pienlaina voi säästää juhlajärjestelyiden parissa ahertavan parin hermoja ja mahdollistaa unelmien hääpuvun, sormuksen ja juhlapäivän suunnittelun yhdessä asiantuntijan kanssa.

Rakenna juhlapäivällesi budjetti ja hae sen toteuttamiseksi joustavaa pienlainaa osoitteessa: zmarta.fi/pienlaina

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
7 hva nordmenn lante penger til båt
Talousvinkit Miten rikastua?
Monet haaveilevat äkkirikastumisesta. Mutta onko se edes mahdollista, jos onni ei potkaise lotossa?
Lamppu
Talousvinkit Arjen parhaat säästövinkit
Mistä kaikesta arjessa voi säästää? Tutustu vinkkeihimme ja hyödynnä niitä kesäkassan kartuttamisessa.
Säästöpossu
Talousvinkit Eläkesäästäminen on hyvä aloittaa ajoissa
Eläkesäästämisestä kannattaa tehdä omannäköistä, jotta saisit parhaat voitot ja ymmärtäisit pitkäaikaisen sijoittamisen ...