Mikä on vaihtuva korko?

Vaihtuva korko on yleinen viitekorko, jota käytetään suomalaisten lainoissa. Se juontaa nimensä siitä, että vaihtuvan koron suuruus voi muuttua eli sillä ei ole vakioarvoa. 

Toista päätä edustaa kiinteä korko, jossa korko pysyy samana koko korkojakson ajan. Se sopii siis ennen kaikkea heille, jotka kaipaavat ennakoitavuutta lainanhoitokuluihinsa. 

Mitä tarkoittaa vaihtuva korko? 

Vaihtuva korko nousee tai laskee yleisen korkotason mukana. Näin ollen lainan maksusuunnitelmaan voi tulla merkittäviäkin muutoksia, jos korkotasossa tapahtuu nousuja tai laskuja.  

Euribor-korko on tunnetuin vaihtuva korko. Euriborin perässä oleva aikamäärä kertoo, kuinka usein korkoa tarkastetaan. Esimerkiksi 12 kuukauden Euribor-korko tarkastetaan kerran vuodessa, kun taas 3 kuukauden Euribor täsmäytetään kerran kvartaalissa. Lainaa ottaessa onkin hyvä miettiä, millaista riskitasoa on itse valmis harjoittamaan. 

Hieman harvinaisempi vaihtuva korko on peruskorko, jonka suuruus perustuu niin ikään yleiseen korkoympäristöön. 

Vaihtuva korko ja kulutusluotto 

Korko muodostaa merkittävän eron lainakuluissa, joten on tärkeää muistaa vertailla ja kilpailuttaa lainoja. Vaihtuva korko on yleisesti käytössä myös kulutusluotoissa, vaikka on mahdollista saada myös kiinteä korko vakuudettomalle lainalle. Zmartan kautta on mahdollista vertailla lainoja jopa 60 000 euroon saakka kuukaudessa.  

Täytä lainahakemus Zmartalla jo tänään ja vertaile korkoja nyt, lainahakemuksen täyttäminen ei sido sinua mihinkään!