Mikä on maksusuunnitelma?

Maksusuunnitelma on lainan takaisinmaksusuunnitelma, jossa pohjustetaan velan takaisinmaksua järkevässä aikataulussa. Suunnitelma on yleensä lainasopimuksen yhteydessä.  

Näin ollen maksusuunnitelma on selkeä suunnitelma, jossa määritellään kuukausittainen lainan lyhennys. Lisäksi maksusuunnitelmassa voidaan määritellä, mikä on lainatyyppi. 

Miten maksusuunnitelma toimii? 

Maksusuunnitelma voi tuoda esiin myös, mikä on korkotyyppi. Jos lainassa on kiinteä korko, korko pysyy korkojakson ajan samana.  

Mikäli kyseessä on muuttuva korko eli esimerkiksi Euribor-korko, lainan korko voi maksusuunnitelman aikana muuttua. Korkojen muutokset voivat vaikuttaa myös maksusuunnitelman muutokseen. 

Maksusuunnitelmassa voi olla erilaisia lyhennystyyppejä, kuten kiinteä tasaerä, tasaerä tai tasalyhennys. Niissä on eri tapoja lainan pääoman lyhennyksen kannalta, joten on hyvä selvittää ennen lainan allekirjoittamista, mikä tyyppi sopisi parhaiten omiin tarpeisiin.  

Maksusuunnitelma ja mahdolliset muutokset 

Elämässä voi tapahtua muutoksia, joten maksusuunnitelman ajankohtaisuutta on hyvä miettiä lainan takaisinmaksun aikana. Jos tuntuu, että kuukausierä on liian suuri, voi harkita sen pienentämistä. Tämä muutos voi vaikuttaa pidentävästi takaisinmaksuaikaan

Mikäli on tarvetta poiketa radikaalimmin maksusuunnitelmasta, on hyvä harkita lyhennysvapaata. Siinä ei makseta pois lainan pääomaa, vaan maksetaan vain korkoja. Sitä voi harkita, jos elämäntilanteessa tapahtuu merkittävä muutos, kuten vanhempainvapaa tai opintovapaa. 

Maksusuunnitelmaan ei voi tehdä kysymättä muutoksia, vaan niistä tulee olla yhteydessä luotonmyöntäjään. Suunnitelmaa voi yhdessä muokata. Joissain tapauksissa lainan myöntänyt luotonmyöntäjä voi ottaa suunnitelman muutoksesta muutosmaksun.