Mikä on euribor?

Euribor on viitekorko ja se on lyhenne sanoista Euro Interbank Offered Rate. Tarkemmin se on rahamarkkinoiden viitekorko euroalueella ja se on yleisesti käytössä viitekorkona talletuksille ja lainoille.

Lainamarkkinoilla euriborin ymmärtäminen on tärkeää, sillä euribor toimii viitekorkona lähes kaikille rahoitustuotteille. 12 kuukauden euribor on viitekorkona valtaosassa suomalaisten asuntolainoista, ja useimmatkulutusluotot on puolestaan sidottu kolmen kuukauden euriboriin. Lisäksi euribor voi toimia viitekorkona myös opintolainoille, autolainoille ja säästötileille. Euriborin muutokset vaikuttavat siis lähes kaikkien lainojen hintaan.

Miten euribor vaikuttaa vakuudettoman lainani korkoon?

Vuosia miinuksella ollut 12 kuukauden euribor-korko pomppasi syyskuussa jo yli kahden prosentin ja nousun odotetaan jatkuvan talvella. Euriborin ennustetaan nousevan alkuvuodesta 2023 jo yli kolmeen prosenttiin.

Euribor vaikuttaa myös vakuudettomien lainojen maksueriin, mikäli niiden viitekorko on sidottu kolmen kuukauden euriboriin. Viitekoron nousu voi siis vaikuttaa myös kulutusluottojen kuukausittaisiin kuluihin.

Vaikka luottosummat ovat pienempiä, myös kulutusluottoa nostaneiden kannattaa tarkkailla euriborin kehitystä. Jos korkeakorkoisia kulutusluottoja tai luottokorttivelkoja on kertynyt useita, ne voi olla järkevä yhdistää yhdeksi ja koroltaan edullisemmaksi yhdistelylainaksi.

Lainavertailun avulla edullisempi kulutusluotto

Zmartan lainavertailun kautta tavoitat yhdellä lainahakemuksella yli 25 pankkia ja luotonmyöntäjää ja vertailet kulutusluottoja aina 60 000 euroon asti. Vakuudeton laina on usein luottokorttia tai kaupan osamaksua edullisempi tapa rahoittaa isompia hankintoja.

Tee maksuton lainavertailu ja saat useita lainatarjouksia jo muutamassa minuutissa.