Mikä on takaisinmaksuaika?

Takaisinmaksuaika kuvastaa, missä ajassa lainan pääoma maksetaan takaisin. Sen pituuteen liittyvät lainan maksuerien koko, lainan koron suuruus sekä mahdolliset muut kuukausikustannukset. 

Takaisinmaksuajasta sovitaan myös velkakirjassa, jossa asiasta sovitaan kirjallisesti osapuolten välillä. Kun lainan viimeinenkin erä on maksettu, lainan pääoma on kuitattu pois ja luotonmyöntäjä voi poistaa luoton taseestaan. 

Mitä takaisinmaksuaika tarkoittaa? 

Laina maksetaan yleensä kuukausittain lyhennyksinä takaisin, kerralla takaisin maksettava bullet-laina on harvinaisempi. Lainan takaisinmaksuaika vaikuttaa merkittävästi, minkä suuruisia lainan lyhennyksiä velallinen maksaa takaisin luotonmyöntäjälle. Lainaa hakiessa onkin tärkeä miettiä, minkä suuruisia lyhennyksiä haluaa kuukausittain maksaa takaisin. Summa kannattaa suhteuttaa muihin menoihin nähden, jottei talous joudu liian tiukalle ja rahaa voisi jäädä säästöönkin. 

Takaisinmaksuaika vaikuttaa omalta osaltaan lainan korkoon, sillä lainan korko määritellään prosenttiperusteisesti ja se lasketaan yleensä vuosittain jäljellä olevasta pääomasta. Mitä pidempi on lainan takaisinmaksuaika, sitä suurempi on koron yhteenlaskettu summa. Lyhyellä takaisinmaksuajalla jää vähemmän korkoa maksettavaksi, sillä pääoma hupenee nopeammin. 

Takaisinmaksuaika ja muutokset 

Takaisinmaksuaikaa on mahdollista muuttaa myös lainan noston jälkeen. Asiasta pitää sopia erikseen luotonmyöntäjän kanssa. Jos lainan maksun aikana ilmenee esimerkiksi yllättäviä elämäntilanteita, on hyvä kysyä, olisiko mahdollista saada lyhennysvapaata. Siinä tapauksessa ei tarvitsisi maksaa lyhennyksiä, vain pelkkiä korkoja. 

Zmartan lainavertailussa on mahdollista hakea kulutusluottoa ja määrittää toivottu takaisinmaksuaika heti lainaprosessin ensimmäisessä vaiheessa. Näppärä lainalaskuri kertoo, minkä suuruinen on suuntaa antava kuukausierä, jonka pohjalta voi arvioida takaisinmaksuajan pituutta.