Mikä on sähköinen huoneistorekisteri?

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä rekisteri. Se on suhteellisen uusi innovaatio, joka on otettu käyttöön vuonna 2019. Sen tarkoituksena on siirtää kaikki asunto-osakeyhtiöt sähköiseen järjestelmään. Tämä näkyy suomalaisten arjessa siten, että paperiset osakekirjat muunnetaan digitaaliseen muotoon. 

Sähköisen huoneistorekisterin käyttöönotto vauhdittui vuonna 2023, sillä vuoden 2023 loppuun mennessä siirretyt osakehuoneistot on saanut siirrettyä maksutta. Siirroista on tyypillisesti vastannut taloyhtiön isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. 

Miten sähköinen huoneistorekisteri toimii? 

Sähköiseen huoneistotietojärjestelmään siirtyminen tapahtuu kahdessa eri vaiheessa. Ensiksi järjestelmään siirretään asunto-osakeyhtiöt eli käytännössä järjestelmään tulee tiedot osakkaista. Kun siirto on tehty, osakkaat saavat tiedon asiasta ja he saavat 10 vuotta aikaa siirtää osakkeensa järjestelmään. Maanmittauslaitos perii rekisteröimisestä pienen maksun. Kun siirto on tehty, paperinen osakekirja mitätöidään eli sillä ei tee enää mitään. 

Sähköiseen huoneistotietoon siirtymisessä on hyvä olla tarkkana, sillä rekisteröityminen sisältää monia eri vaiheita. Jos osakekirja on pantattu vakuudellista lainaa vastaan ja lainaa ei saa maksettua pois ennen siirtymäaikaa, on tärkeää miettiä vaihtoehtoja. Pankit toimittavat panttauksia myös osakkaiden puolesta, mutta kulut voivat nousta huomattavasti korkeammaksi kuin itse tehtynä. 

Miten sähköinen huoneistorekisteri käy kauppatilanteissa? 

Sähköinen huoneistorekisteri mullistaa myös asuntokauppaa. Se myös muuttaa kaupankäynnin luonnetta, koska paperisen osakekirjan kanssa kauppaa tekevä joutuu hoitamaan paperisen siirron nopealla määräajalla. 

Lisäksi panttauksen luonne muuttuu. Pankki ja ostaja sopivat yhä edelleen panttauksesta, mutta jatkossa se rekisteröidään huoneistotietojärjestelmään. Näin ollen pankki ei enää ota paperisia osakekirjoja säilytykseen reaalivakuudeksi lainan maksusta.