Mikä on säästötili?

Säästötili on erillinen tili, joka on tarkoitettu säästämiseen. Sinne siirretään varoja, joiden tarkoituksena on kartuttaa varallisuutta. 

Käyttötilillä ei ole suositeltavaa pitää paljoa käteistä, jos vaikkapa kortti varastetaan. Ylimääräiset varat, joille ei arjessa ole käyttöä, voikin siirtää erilliselle säästötilille. Sitä voi käyttää puskurirahastona, josta voi käyttää varoja pahan päivän varalle. Kun puskurirahastoa on karttunut tarpeeksi, voit käyttää ylimääräiset varat haluamaasi säästökohteeseen. 

Miten säästötili toimii? 

Säästötilin saldoa voi kartuttaa eri tavoin. Yleinen tapa on siirtää tietty summa syrjään kuukausituloista. Palkkapäiväksi voi asettaa automaattisen suoraveloituksen, joka siirtää palkasta tietyn summan säästötilille. Säästösumma on hyvä räätälöidä siten, että rahaa riittää muihin menoihin. Nyrkkisääntönä on, että säästöön pitäisi siirtää vähintään 5 prosenttia nettopalkasta. 

Joillain pankeilla on myös mikrosäästämistä, jonka avulla voi kartuttaa säästötilin saldoa lähes huomaamatta. Jokaisesta korttiostoksesta voi asettaa pienen summan erilliselle tilille, joten rahaa siirtyy säästötilille.  

Pankit tarjoavat yleensä säästötileille normaalia korkeampaa korkoa, joten korkojen vertailu voi olla hyvinkin kannattavaa. Korko maksetaan säästämäsi pääoman päälle, joten säästöt karttuvat vieläkin nopeammin. Jos säästöjä pitää hyväkorkoisella tilillä, voit nähdä korkoa korolle -ilmiön. 

Säästötili voi toteuttaa unelmasi 

Puskurirahaston lisäksi säästötilin tarkoituksena on myös auttaa saavuttamaan unelmia. Jos haaveenasi on hankkia uusi auto tai toteuttaa upea lomamatka, kuukausittainen säästäminen tuo pitkäaikaisen haaveesi askeleen lähemmäs todellisuutta.  

Mikäli unelmien toteuttaminen on ajankohtaista ja tavoitesummastasi puuttuu vielä rahaa, muista Zmartan lainavertailu. Zmartan kautta on mahdollista vertailla vakuudettomia lainoja jopa 60 000 euroon saakka. Lainaa voi hakea esimerkiksi lomamatkaan, remonttiin tai vaikkapa autoon – sinä päätät.