Mikä on korkoa korolle -ilmiö?

Korkoa korolle -ajatus kuuluu sijoittamisen perusfilosofioihin. Jo satoja vuosia vanha filosofia perustuu ajatukseen, jossa aika on sijoittajan puolella. Ajatuksena on, että alkuperäiseen pääomaan karttuu kasvavaa korkoa vuosittain. Esimerkiksi säännöllinen kuukausisijoittaja saa vuosittain karttuvia säästöjä, kun koron osuus kasvaa pääoman karttuessa. Säästöjen tuoma tuotto siis lisätään alkuperäiseen summaan ja se jatkaa kasvamistaan.  

Korkoa korolle -ilmiö onkin etenkin leppoisimmista eläkepäivistä haaveilevien suosiossa, sillä sijoitushorisontti voi olla kymmeniä vuosia ja kunnianhimoisiinkin säästötavoitteisiin voi päästä jo maltillisilla summilla. 

Miten korkoa korolle -ajatus toimii? 

Korkoa korolle -ajatus kannustaa aloittamaan sijoittamisen mahdollisimman nuorena. Säästösummat voivat olla pieniäkin, sillä pääasia on, että sijoittaja aloittaa varallisuuden kartuttamisen. Mitä aiemmin aloittaa, sitä enemmän kokonaissumma karttuu. Mikäli pääomaa saa kartutettua tarpeeksi omiin tavoitteisiin nähden, on mahdollista, että kuukausisijoittamisen voi lopettaa ja sijoittaja jättää pääoman kasvamaan tuottoa itsekseen ilman lisäsijoituksia.  

Korkoa korolle -ilmiö tuottaa rahaa kuin itsestään 

Etenkin sijoittamisen aloittamisesta kiinnostuneiden onkin hyvä tutustua huolella korkoa korolle -ilmiöön. Esimerkiksi netistä löytyvät laskurit antavat yleiskuvan, millaisia tuottoja on teoriassa mahdollista saada. Niissä on mahdollista vertailla, miten alkusijoituksen, kuukausittaisen sijoitussumman, tuotto-odotuksen ja sijoitusajan vaihtelut voivat vaikuttaa merkittävästi lopputulokseen. 

Korkoa korolle -ilmiö perustuu siis teoriassa ajatukseen, ettei pääoma vähene missään kohtaa. Jos kuitenkin säästöjen käyttämiselle tulee tarvetta, siitä ei kannata lannistua, vaan sijoittamista jatkaa omaan tahtiin eteenpäin – ja tietysti korkoa korolle -ilmiötä hyödyntämällä.