Mikä on rasitustodistus?

Rasitustodistuksen tarkoituksena on kertoa keskeisiä tietoja kiinteistöön liittyen. Se on käytössä nimenomaan kiinteistökaupassa. Jokaisella kiinteistöllä on oma kiinteistötunnus, jonka perusteella tiedot haetaan. 

Rasitustodistukseen liittyvä prosessi on muuttunut sähköiseksi, minkä takia asiointi on nopeutunut huomattavasti. Kiinteistöön liittyvää asiointia hoidetaan nykyään Maanmittauslaitoksen sähköisen palvelun avustuksella. 

Miten rasitustodistus toimii? 

Rasitustodistuksen tarkoituksena on kertoa kiinnityksistä, erityisistä oikeuksista ja muistutustiedoista. Siinä on myös muita olennaista tietoa esimerkiksi panttikirjoihin, vuokraoikeuksiin ja ulosmittausmerkintöihin liittyen. Dokumentti onkin hyvä läpikäydä huolella. 

Jos olet esimerkiksi ostamassa mökkiä ja haet mökkilainaa, on tärkeää muistaa katsoa kiinteistön rasitustodistus, ettei jälkikäteen paljastu ikäviä yllätyksiä. 

Käytäntö kiinteistön ja esimerkiksi asunto-osakkeiden oston suhteen poikkeaa toisistaan, sillä osakehuoneistoissa ei ole rasitustodistusta. Osakehuoneistoissa tulee tarkastaa isännöitsijäntodistus, johon on merkattu mm. asunnon omistaja ja tärkeimmät tiedot yhtiöön ja huoneistoon liittyen. 

Mistä rasitustodistuksen saa? 

Rasitustodistuksen hankkiminen onnistuu muutamalla eri tavalla. Yksityishenkilö voi hankkia rasitustodistuksen Maanmittauslaitokselta maksua vastaan. Henkilöasiakas saa ostettua dokumentin suoraan asiointipalvelun välityksellä. Rasitustodistuksen saa ostettua omasta kiinteistöstä. Tiedon saa tarkistettua ilmaiseksi, mutta otteiden ja todistusten tilaus maksaa. 

Jos organisaatio hankkii rasitustodistusta, se onnistuu kahdella eri tapaa. Yrityksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö voi ostaa kiinteistön dokumentteja asiointipalvelussa. Toinen vaihtoehto on tilata halutut dokumentit lomakkeella. 

Lisäksi kiinteistövälittäjillä on oma palvelunsa, jonka kautta he saavat tilattua rasitustodistuksen kiinteistön myyntiä varten.