Vakuudettomat lainat

Vapaa-ajan asunnon laina ja mökkilaina

2019-11-18
Mökki

Suomalaiseen unelmaan liittyy usein oma mökki, ja meille Zmartalla suomalaisten unelmien toteuttaminen on prioriteetti. Mökkiä ja vapaa-ajan asuntoa varten tarvitaan rahoitusta – Zmartan ansiosta sopiva ratkaisu on lähellä: vapaa-ajan asunnon laina ja mökkilaina.

Oma mökki on edelleen iso osa suomalaista unelmaa – lapsuuden kesäiset muistot heräävät henkiin mökkitien soran pöllytessä jo ensimmäisellä mökkireissulla pitkän talven jälkeen. Pian taakse jäävät kaupungin ruuhkat, turha hyörintä ja pyörintä: nyt on aika kuulla kuikan huudon kantautuvan järven yli ja unohtaa arkihuolet.

Mökkilaina hetkessä ja helposti

Mökkiunelman toteuttaminen on mahdollista ilman vakuuksia saatavan mökkilainan avulla. Mökkien tarjonta markkinoilla on laajaa, ja ostajan markkinat ovat vallinneet jo pitkään. Jo suhteellisen pieni mökkilaina voi auttaa sinua pääsemään kiinni omaan palaasi vapaa-ajan unelmaa, josta voi joko heti tai pikku hiljaa vuosien varrella muokata juuri sellaisen kuin haluaa.

Lakki pois päästä ja nöyrä asenne: siinä on vielä valitettavan monen ajatus lainan hakemisesta. Etenkin vapaa-ajan asunnon lainan kaltaista ”ylellisyyslainaa” haettaessa ajattelutapaamme liittyy vahva varaus nöyryyden vaatimuksesta. Nykyisellään ei kuitenkaan tarvitse suunnata paikalliseen pankkikonttoriin henkilökohtaiseen tapaamiseen, sillä myös kesämökkiä varten haettavan lainan hakeminen onnistuu verkossa ja täysin asiapohjalta, ilman turhaa pokkurointia.

Ilman vakuutuksia mökkilainan voi saada Zmartan kautta kilpailuttamalla. Olipa mielessäsi sitten mökin remontointi, uuden mökin ostaminen tai vapaa-ajan tontin hankkiminen, mökkilaina auttaa toteuttamaan tavoitteesi.

Zmartan kautta vapaa-ajan asunnon ja mökin lainaa voi hakea yli 25 pankilta ja luotonmyöntäjältä. Tämä onnistuu yhden hakemuksen kautta: välitämme antamasi tiedot jokaiselle pankille ja luotonmyöntäjälle, jotka puolestaan käsittelevät ne hetkessä – lainapäätösten saaminen onnistuu hetkessä. Tavallisesti voit saada lainattavat rahat tilillesi jo saman päivän aikana.

Sinun tarvitsee vain selvittää itsellesi, paljonko tarvitset lainaa ja mikä on sinun talouteesi sopiva takaisinmaksuaika. Onko sinulla jo säästöjä mökkiä varten? Mikä on sopiva kuukausilyhennys lainallesi? Pidä huoli, ettet viritä talouttasi liian tiukalle. Kun perusasiat ovat kunnossa, olet valmis siirtymään kilpailuttamaan mökkilainasi.

Palvelumme käyttö on täysin ilmaista. Voit vertailla lainoja lukuisten eri tahojen tekemiä lainapäätöksiä toisiinsa – yhden katon alla lainaehdot, kuten todellinen vuosikorko, esitetään samalla tavalla. Siksi lainapäätösten vertailu toisiinsa on helppoa ja ymmärrettävää.

Laina vapaa-ajan asuntoon ilman vakuuksia

Lainaa mökin tai vapaa-ajan asunnon hankintaan hakevalle palvelumme on kätevä myös isompien vakuudettomien lainojen suhteen. Voit hakea lainaa jopa 60 000 euroon asti: monien kohteiden hankinnassa voit pärjätä siis jopa ilman käsirahaa. Tähän hintaan on mahdollista löytää sähköistetty pikkumökki hyvien yhteyksien päästä.

Voit hakea lainaa myös ilman vakuuksia: vakuudeton laina eli kulutusluotto on joustava ratkaisu tarkoitukseen kuin tarkoitukseen. Hakiessa vakuudetonta mökkilainaa ei omaisuutta, kuten ykkösasuntoa, kiinnitetä lainan pantiksi.

Vakuudetonta lainaa voivat saada vähintään 20 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka nauttivat säännöllistä palkka- tai eläketuloa. Lisäksi puhtaat luottotiedot ovat ehdoton edellytys: kaikki palvelussamme mukana olevat pankit ja luotonmyöntäjät tarkastavat maksuhäiriömerkinnät automaattisesti.

Vakuudetonta luottoa hakiessasi taloudellinen tilanteesi ja takaisinmaksukykysi arvioidaan huolellisesti. Vastuulliseen oman talouden hallintaan kuuluu sekin, että suoritat tämän arvioinnin myös itse.

Asunto- vai mökkilaina?

Perinteisesti on tavattu ajatella, että pääasiallisen asunnon laina tulee maksaa ennen kuin aletaan hankkia vapaa-ajan asuntoa lainarahalla. Tästä perinteisestä järjestyksestä on kuitenkin alettu poiketa, ja onkin yhä tavanomaisempaa, että kolme-nelikymppiset maksavat samanaikaisesti pois sekä asunto- että mökkilainaa.

Vapaa-ajan asunnon laina tapaa olla merkittävästi asuntolainaa pienempi, keskimäärin 70 000 euron tienoilla. Toisaalta mökkikaupoille lähdetään usein isommalla pohjakassalla: koska ensimmäistä vapaa-ajan asuntoaan hankkivat ihmiset tapaavat olla asuntokaupoille lähteviä iäkkäämpiä, myös käsirahaan meneviä säästöjä on ehtinyt kertyä enemmän.

Mikäli oma takaisinmaksukyky on kunnossa ja vapaa-ajalle tarkoitetun kakkosasunnon hankinta on harkittu, ei ole mitään syytä arkailla mökkilainan hakemista, vaikka asuntolainaa vielä olisikin maksamatta. Tärkeintä on pitää kokonaisvelkataakka kurissa ja mitoittaa omien lainojen koko omiin tuloihin.

Vapaa-ajan asunnolle on tyypillistä se, että se kulkee mukana loppuelämän. Usein lapset ja lapsenlapset käyttävät perheineen kohdetta omana vapaa-aikanaan ja se toimii näyttämönä perheen kokoontumisille. Lainasta vapaa-ajan asuntoa varten kannattaa keskustella myös perheenjäsenten kanssa, etenkin, jos heidän voi olettaa olevan kiinnostuneita sen käytöstä.

Kustannusten jakaminen ja esimerkiksi lainan takaaminen kannattaa käydä läpi näissä tapauksissa – ja vaikka se ikävältä tuntuukin, myös perinnönjakoa on jo syytä miettiä ennalta.

Mökkilaina voi olla jopa harkittu sijoitusratkaisu. Ensi alkuun mökki ja vapaa-ajan asunto ei tunnu ilmiselvältä sijoituskohteelta, mutta pelkästä rahojen kaatamisesta ”Kankkulan kaivoon” ei välttämättä ole kyse. Erittäin suosittu vaihtoehto on laittaa mökkinsä vuokralle aina silloin kuin sitä ei itse käytä.

Suomalaisten suosimia palveluita vapaa-ajan asuntojen vuokraukseen ovat Nettimökki ja Lomarengas, ulkomaalaiset turistit yksityinen mökkinsä vuokraaja tavoittaa helpoiten Airbnb:n ja HomeAwayn kaltaisten sivustojen kautta.

Vapaa-ajan asuntojen markkinat

Kesämökkien ostajilla on jo joitakin vuosia vallinnut erittäin miellyttävä tilanne, sillä mökkimarkkinoilla hinnat ovat olleet laskussa. Kehitykselle ei ole näköpiirissä muutosta. Erityisenä vaikuttavana tekijänä ovat suurten ikäluokkien luonnollinen poistuma ja nuorempien sukupolvien vähäisempi kiinnostus mökkeilyä kohtaan.

Monessa perikunnassa mökin lunastamiseen ei ole kiinnostusta ja siksi mökki päätyykin myyntiin. Myös ulkomaalaisten mökinostajien määrä on vähentynyt dramaattisesti huippuvuosista.

Aivan kuten autojen, myös vapaa-ajan asuntojen myynnin suhteen kevät ja kesä ovat kuuminta aikaa. Mökkikauppa käynnistyy toden teolla toukokuussa ja on melko kiivasta vielä lehtien kellastuessakin. Näinä aikoina myös vapaa-ajan asuntoihin haetaan lainoja kaikkein eniten – mutta ei hätää, Zmartan vertailupalvelu auttaa mökkikaupoille mielivää vaikka keskellä pimeintä talvea.

Nykyisin vapaa-ajan asuntojen markkinoilla voidaan puhua pitkälti ostajan markkinoista. Hintakehitys on laskeva käytännössä koko maassa, ja varsinkin hieman vaatimattomammin varustellut kesämökit ovat kaikkea muuta kuin hinnoissaan.

Mikäli mökkilainaa hakee sijoitusmielessä, ei tällainen mökki ilman remontointia ja päivitystä välttämättä ole hyvä sijoitus. Vuokramökkejä etsivät matkailijat tapaavat olla yhä vaativampia majoituksen tason suhteen.

Vapaa-ajan asuntojen hintoihin vaikuttavista tekijöistä tärkeimmät ovat asunnon ikä, sijainti, kunto ja varustelutaso. Vanha 15-neliöinen sähkötön mökki remontin tarpeessa talousmetsien kupeessa lähtee ymmärrettävästi varsin huokeaan hintaan, siinä missä uusien huippuluokan vapaa-ajan asuntojen hinnat nousevat useimpien ihmisten ykkösasuntojen hintaluokkaan.

Jos ja kun olet hakenut lainaa mökin ostamista varten, on sinun edelleen syytä toimia fiksusti lainarahan suhteen. Pyyntihintaa kannattaa mökkikaupoillakaan harvoin maksaa ainakaan heti ensimmäisellä tarjouskierroksella.

Moni myyjä on hinnoitellut kohteen enemmältikin sentimentaalisin perustein, mutta on valmis tulemaan vastaan myynti-ilmoituksen vanhentuessa kuukausikaupalla. Vapaa-ajan asunnon lainan suurus ei välttämättä ole sama kuin haaveissa olevan asunnon nimellinen myyntihinta.

Kesämökkien markkinoilla on myynnissä myös kosolti niin kutsuttuja remontoijan unelmia, eli kattavaa ja joko paljon rahaa tai aikaa –pahimmillaan molempia – vaativia kohteita. Nämä voivat matalan hankintahintansa ansiosta olla houkuttelevia ostoksia. Näiden kohteiden kanssa on syytä olla tarkkana, sillä niistä voi muodostua melkoisia rahareikiä.

Mikäli vaadittavaa vasara- ja vatupassiakselin osaamista kuitenkin riittää, voi tästä kategoriasta löytää itselleen todellisia unelmakohteita – vapaa-ajan asunnon lainaa haettaessa kannattaa kuitenkin huomioida myös remonttikulut.

Hintaskaala on laaja. Jopa alle 15 000 euron voi löytää sähköttömän ja vielä jokseenkin asumiskuntoisen mökin, mutta realistinen mökkilainan kokoluokka lienee useimmille hieman korkeampi koko pakettia hankittaessa.

Kalleimpia mökkejä olivat Tilastokeskuksen vuoden 2017 tilastojen mukaan rantamökit Uudellamaalla: näistä sai keskimäärin pulittaa hieman päälle 230 000 euroa. Toisaalta Etelä-Savosta saattoi saada rannattoman mökin miltei viisi kertaa edullisemmin.

Kesämökin ostamisessa kannattaa pitää mielessä samat lainalaisuudet kuin tavallisen asunnonkin ostamisessa. Millainen tontti on kyseessä, millaisia suunnitelmia lähialueella on rakentamisen suhteen, missä tontin tarkat rajat kulkevat, mitkä ovat kiinteistön oikeudet ja rasitteet, missä kunnossa perustukset ovat… ja niin edelleen.

KH-kortin mukaisen kuntotarkastuksen teettäminen ammattilaisella on suositeltavaa. Samalla voit oppia paljon siitä, miten mökistä kannattaa pitää jatkossa huolta.

Lainaa mökin rakentamiseen

Luonnolisesti voit hakea lainaa myös unelmiesi mökin rakentamiseen ja siihen tarvittavan tontin hankintaan. Näinä päivinä tarjolla on lukuisia erilaisia aihioita esimerkiksi hirsimökin rakentamista varten.

Elementeistä koottavien mökkien rakentaminen on nopeaa. Parhaimmillaan pienen saunamökin kokoaminen valmiista elementeistä valmiille pohjalle hoituu parilta hengeltä jo yhdessä päivässä. Pikkumökkien valmistajat tapaavat sahata rakennustarvikkeet valmiiksi ja tehdä kokoamisperiaatteesta varsin helpon. Mökkilainaa ei useinkaan tarvitse käyttää työvoiman palkkaamiseen, varsinkaan näiden pienempien mökkien kanssa.

Mökkitonttien hinnoissa on todella suurta alueellista vaihtelua, ja luonnollisesti rantatontit ovat myös vapaa-ajan tonttien joukossa niitä hintavimpia. Etäisyys asutuskeskusksista vaikuttaa myös pitkälti tonttien hintoihin myös vapaa-ajan asuntojen suhteen. Yksi vaihtoehto on ryhtyä vuokrapalstalaiseksi ja vuokrata mökkitontti. Tällöin mökkilainaa haettaessa rahankäytön voi keskittää itse rakennukseen.

Askeettinen eräkämppä vai kakkoskoti kaikilla mukavuuksilla?

Suomalaiset todella ovat mökkikansaa, sillä maassamme on Tilastokeskuksen mukaan yli 500 000 kesämökkiä. Puolen miljoonan lukuun mahtuu niin ylellisiä talviasuttavia mökkejä kuin yksinkertaisia yöpymismajoja ja kaikkea tältä väliltä. Mökkikaupoille lähtevän onkin mietittävä, millainen ”matala maja” sopii itselle.

Sähköttömän mökin voi löytää erittäinkin edullisesti. Tällaista hankintaa kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, sillä mikäli vapaa-ajan asunnon aikoo myöhemmin liittää sähköverkkoon, voi tämä tulla erittäin kalliiksi – mökin sähkösopimuksen kustannukset voivat nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Hintaan vaikuttaa suuresti mökin sijainti, eli käytännössä etäisyys olemassa olevasta sähköverkosta. Suomen mökkikannasta miltei neljännes on sähköttömiä mökkejä.

Monet mökit tuntuvat nykymukavuuksiin tottuneista paitsi varsin askeettisilta, myös pieniltä. Lähestulkoon puolet Suomen mökeistä nimittäin ovat alle 40-neliöisiä. Lisärakentaminen voi kuitenkin avata suhteellisen edullisen tavan kasvattaa mökin asuinpinta-alaa.

Sähkötekniikan uusimisesta voi tulla isoja hyötyjä

Aurinkopaneelien käyttöönotto voi kuitenkin olla harkitsemisen arvoinen ratkaisu, sillä paneelitekniikka on kehittynyt huimin harppauksin ja samalla hinnat ovat laskeneet kuluttajaystävälliselle tasolle.

Valitettavasti mökin peruslämmön ylläpito ympäri vuoden ei kuitenkaan vielä ole yksin aurinkosähköllä kovin helppoa näillä leveysasteilla. Kuitenkin jo pienellä aurinkosähköjärjestelmällä hoituvat hyvin valaistus ja pienten sähkölaitteiden käyttö sekä lataus.

Myös tuulivoima on kasvattanut suosiotaan mökkiläisten keskuudessa pienten tuulivoimaloiden hintojen laskun myötä. Tämän vaihtoehdon varteenotettavuus riippuu toki pitkälti siitä, millaisella paikalla mökki sijaitsee: rannikko, saaristo ja tunturi ovat yleensä otollisia paikkoja. Pienen tuulivoimalan kannattavuus kartoitetaan aina asiantuntijan kanssa.

Sijainti ratkaisee

Haetko mökkiä tunnin ajomatkan päästä etelän kasvukeskuksesta vai korpikämppää Kainuusta? Sijainti määrittää hintatasoa vapaa-ajan asunnoissa aivan samaan tapaan kuin asuntomarkkinoilla yleensäkin.

Olipa kiikarissa oleva mökkisi missä päin Suomea tahansa, tontin koko ja lähiympäristö vaikuttavat hintaan suuresti. Järven- ja merenrantamökit sekä -vapaa-ajantontit ovat metsäisempiä sijainteja huomattavasti hintavampia. Samaten palveluiden läheisyys ja tiestö näkyvät hinnassa. Maakuntien keskuskaupungeista yli 100 kilometrin päästä löytyvissä mökeissä hintataso on alhaalla ja mökit viipyvät tavallisesti pitkään markkinoilla.

Saimaa, Päijänne ja Kallavesi kuuluvat sisävesistöjen suosituimpiin ”mökkivesistöihin”, merenrantamökit keskittyvät Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rannikoihin sekä tietenkin aina suosittuun Turun saaristoon. Toisin sanoen länsirannikko tai Kymenlaakson rannikko voivat tarjota meren läheistä mökkiä kaipaavalle edullisia vaihtoehtoja, sisämaasta pienemmät vesistöt.

Rakentamaan uutta?

Mökkilainaa ilman vakuuksia voi tietenkin hakea myös uutta mökkiä varten. Vapaa-ajan tontit kaukana kasvukeskuksista voivat olla erittäin huokeita. Ranta-asemakaava-alueella rakentamattomien rantamökkitonttien hinta liikkuu koko maan keskiarvossa noin 45 000 euron paikkeilla, mutta erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomi voivat tarjota huomattavankin huokeita tilaisuuksia tonttien suhteen.

Kiinteistövälittäjien ja yksityisten myyjien ilmoitusten ohella kannattaa ennakkoluulottomasti suunnata katseet myös erilaisiin huutokauppoihin. Metsähallituksen ja metsäyhtiöiden myytävät tontit on niin ikään hyvä pitää mielessä. Ulosottoon päätyneitä mökkejä liikkuu markkinoilla ajoittain erittäin huokein hinnoin, joskaan 90-luvun kaltaista räikeää alihintaa ei enää ole tarjolla.

Kesämökkejä ei enää rakenneta samaan tahtiin kuin huippuvuosina: 90-luvun alussa mökkejä rakennettiin noin 8 000 kappaletta vuodessa, nykyisin vain noin puolet tuosta määrästä. Tähän on vaikuttanut paitsi yleinen mökkeilyn suosion taantuminen, myös tonttipula: sopivia vapaa-ajan tontteja ei enää yksinkertaisesti ole siinä määrin kuin parikymmentä vuotta sitten.

Valmiiden avaimet käteen -tyylisten pakettiratkaisujen suosio on kuitenkin kasvanut suhteelllisesti. Tämä on ehdottomasti monen mökkilainaa hakevan ykkösvalinta, mikäli oman rakentaminen on haaveissa. Osaava tekijä hoitaa hommat silti edelleen omin voimin, mutta kannattaa miettiä tarkkaan, onko osaamisesta huolimatta kykenevä varaamaan urakkaan riittävästi aikaa. Suomalaisilla on paha tapa aliarvioida niin rakentamiseen käytettävä aika kuin budjetti.

Kesämökin omistajan arkea

Vapaa-ajan asuntojen kiinteistöverot vaihtelevat suuresti eri kuntien välillä. Kuntien yleinen taloustilanne on kuitenkin pakottanut kunnat korottamaan kiinteistöveroja, ja verojen kasvu onkin jatkunut tasaisen nousevan trendin mukaan koko 2000-luvun.

Vuonna 2018 koko maan keskimäärinen kiinteistövero oli keskiarvoltaan 243 euroa per huvila (tontti + rakennukset). Espoo edusti huippua: 843 euroa. Etelä-Suomen suosituista mökkikunnista kärkipäähän sijoittuivat Raasepori (610 €), Porvoo (520 €) ja Parainen (462 €). Huokeammalla mökkiläinen selvisi verokarhun käsittelystä esimerkiksi Jämsässä (217 €), Kangasniemellä (216 €) ja Sastamalassa (161 €).

Vesi- ja sähkömaksut lankeavat tietenkin maksettavaksi tavalliseen tapaan käytön mukaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esimerkiksi sähkönsiirrosta joutuu maksamaan vaikka sähköä ei varsinaisesti siirtyisikään esimerkiksi talvikuukausina. Siirtomaksu on hieman harhaanjohtava nimitys, sillä kyse on pikemminkin sähköverkkopalvelusta maksamisesta, jossa yli 90 prosenttia palvelun tarjoamisen kustannuksista on kiinteitä – eli riippumattomia siirrettävästä sähköstä.

Tiemaksut voivat toisinaan herättää eripuraa saman yksityistien varrella asuvien naapurusten välillä, sillä teiden ylläpidosta aiheutuvat kustannukset määritellään käytön perusteella. Yleisesti tieosakkaiden mielenkiinto tieosuuskuntia kohtaan on nykyisin vähäistä – osakkaiden muodostamat hoitokunnat korvataan isännöitsijöillä, ja tämä puolestaan kasvattaa kuluja.

Mökin kunnossapito käy työstä siinä missä mikä tahansa kotityö. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotitalousvähennystä voi hakea myös monista mökillä teetetyistä töistä. Esimerkiksi mökkitien kunnossapito tai rakentaminen eivät oikeuta vähennykseen, sillä tien ei katsota kuuluvan mökin piha-alueeseen. Samaten uudisrakennusten teettäminen tai uuden mökin remontit jäävät vähennyksen ulkopuolelle, mutta katottomien rakennelmien, kuten laiturin tai aidan teettäminen sekä tietenkin siivoustyöt mökillä kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

Mökin varustelu – perustarpeita ja mukavuutta

Miltei joka mökkiläiselle ilmiö on tuttu. Mökin nurkkiin alkaa kertyä vuosien varrella jos jonkinmoista rompetta ja mukavuustasoa pyritään nostamaan erilaisin varustein. Luonnollisesti tarvetta on monille työvälineille, sillä mökki ja sen ympäristö tarvitsevat huolta ja ylläpitoa. Mökkilainalla voi rahoittaa niin perustason hankintoja kuin ylimääräisiäkin mukavuuksia.

Jätevesien puhdistuksesta on omat asetuksensa ja määräyksensä, joita tulee noudattaa. Vuoden 2019 lokakuun lopussa voimaan tullut jätevesiasetus koskee myös vapaa-ajan asuntoja. Ymmärrettävästi moni on kironnut uutta asetusta: oman mökin ympäristökuormitusta ei pidetä kovin merkittävänä. Ajattelutavassa on toki osansa totuuttakin, mutta yli 500 000 kesämökin Suomessa ei kaikkien mökkien yhteenlaskettu ympäristövaikutus ole aivan mitätön.

Kaksoisvesiratkaisujen ja harmaavesipuhdistamoiden hinnat voivat nousta kymmeneen tuhanteen euroon, mutta esimerkiksi moderni kuivakäymälä voi ratkaista useimpien jätevesiongelmat huomattavasti huokeampaan noin 2 000 euron hintaan. Täysin uusien jätevesijärjestelmien hinnat alkavat noin 6 000 eurosta.

Kalustus tuo mökille viihtyvyyttä ja luo samalla pitkälti mökin ilmeen. Usein mökin ostaja saa miettiä, löytyykö mahdollisesti kauppaan kuuluneille kalusteille käyttöä vai onko edessä täysmittainen uudelleenlaitto. Kaupan mukana tulleiden kalusteiden kunto kannattaa huomioida – toisinaan varsinkin vähelle käytölle jääneiden mökkien huonekalut ja pihatarpeistot ovat valitettavasti päässeet siihen kuntoon, että ne ovat pikemminkin lisäkustannus kaatopaikkakuorman muodossa.

Ulkokalusteiden kohdalla kannattaa ottaa selvää niiden säänkestosta. Esimerkiksi polyrottinkiset kalusteet kestävät taivasalla hyvin. Mahdollinen suojaavien katosten rakentaminen voi kuitenkin lisätä paitsi ulkokalusteiden käyttöikää, myös omaa viihtymistä. Erityisesti hirsimökille sopivien puisten ulkokalusteiden suhteen vaaditaan säännöllistä huolenpitoa öljyämisen muodossa.

Kun perustason työkalut ja -välineet ovat kunnossa, on aika alkaa miettiä erilaisia mukavuuksia, joiden avulla mökkielämästä voi tehdä entistä miellyttävämpää. Mökkilainaa haetaankin hyvin usein juuri näiden hankintojen tekemiseksi. Viime vuodet tässä kategoriassa yksi suosituimmista hankinnoista on ollut palju.

Palju mökille on varsin mukava lisävaruste, jossa voi palkita itsensä pakollisten mökkitöiden jälkeen. Mökillä paljun voi usein täyttää meri- tai järvivedellä, mutta samaa vettä ei pidä ilman suodatusta ja kemikaalein tehtävää puhdistusta käyttää uudelleen. Kemikaalein puhdistettu paljuvesi taas tulisi johtaa asianmukaisesti viemäriin. Uutena paljuja saa noin 1 500 eurosta ylöspäin, mutta myös käytettyjen markkinoilla on tätä nykyä varsin runsaasti tarjontaa. Pienlaina on myös toinen tapa rahoittaa tämän tyyppiset hankinnat helposti.

Mökkikesä ilman grilliä on monelle mahdoton yhtälö jo ajatuksen tasolla. Grilleissä riittääkin valinnanvaraa kaikille budjeteille ja harrastukseen eri hartauden tasolla suhtautuville. Mikäli tarkoitus on lähinnä paistaa makkaraa ja ehkä grillijuustoja pari kertaa kesässä, riittää parinkympin perinteinen pallogrilli aivan hyvin.

Hifistelijällekin grillimarkkinoilla on kuitenkin paljon tarjottavaa – kaasugrillit ovat äärimmäisen suosittuja ja hinnoiltaan kohtuullisia himogrillaajalle, mutta todellinen harrastaja voi helposti upottaa tuhansia euroja vuolukivigrilliin. Mökkiympäristössä grillin ruostumattomuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Mökki vuokralle?

Mökkiä ei missään nimessä ole tarpeen pitää tyhjänä silloin kun ei itse siellä ole. Vaikka mökki olisikin tyhjillään vain viikon tai pari kesässä, kannattaa ehdottomasti harkita mökin vuokraamista lyhyellekin ajanjaksolle. Airbnb:n kautta on Suomessakin vuokralla satoja mökkejä, joiden upeutta ulkomaalaisen turistin näkökulmasta eivät suomalaiset harmillisesti aina itse ymmärrä.

Kesäkuukaudet ovat Suomen kuuminta matkailusesonkia varsinkin Etelä-Suomessa, ja parin viikon vuokratuloilla voi rahoittaa vaikkapa lomamatkan ulkomaille viileämpinä vuodenaikoina tai vastaavasti erilaisia mökin ylläpitoon liittyviä kuluja.

Mökin voi nähdä sijoituskohteena. Tavallisen asunnon vuokraamiseen verrattuna mökkivuokraus on kuitenkin huomattavasti työläämpi tapa ansaita rahaa. Käyttöasteen tulisi kuitenkin pysyä korkealla läpi kesän tuottojen takaamiseksi, ja tässäkin avainasemassa on mökin sijainti. Talviasuminen on ehdoton plussa, mutta talvella vuokraajille pitäisi pystyä tarjoamaan jotakin muutakin kuin pelkkä talviasumiskelpoisuus: esimerkiksi läheinen latu ja sukset lainattavaksi ovat monelle matkailijalle iso plussa.

Löydä itsellesi sopiva mökkiunelma

Mökkilainan avulla voit saada rahoitusta juuri sellaiseen vapaa-ajankohteeseen, joka on sinulle sopiva. Satojen tuhansien mökkien maassa valinnanvaraa riittää ja mökkikulttuuri kukoistaa. Etsi siis unelmiesi kohde, kilpailuta lainat ja elä itsesi näköinen unelma todeksi.

 • Mikä on mökkilainan korko?

  Korkotason määrittämisestä vastaa kukin pankki ja luotonmyöntäjä omien ehtojensa mukaisesti, ja siksi lainamarkkinoilla kilpailuttaminen kannattaakin kuluttajan näkökulmasta aina: edullisimman mökkilainan löytää kilpailuttamalla lainat Zmartalla.

  Mökkilainan korkotasoon vaikuttaa yleinen taloudellinen tilanne, omat tulosi ja mahdolliset muut lainasi tai luottosi, lainan suuruus sekä laina-aika. Yleisesti ottaen pienempi lainasumma ja -aika merkitsevät myös pienempää korkoa.

 • Mistä muodostuu mökkilainan oma osuus?

  Zmartan kautta voi hakea mökkilainaa ilman vakuuksia jopa 60 000 euroon saakka, joten sinun ei välttämättä tarvitse rahoittaa huokeaa kesäasuntoa omalla osuudella laisinkaan.

 • Mikä kelpaa mökkilainan takuuksi?

  Takuuksi mökkilainalle kelpaa osalta arvostaan itse mökki, mutta tavallista on myös omistusasunnon, auton tai esimerkiksi veneen käyttäminen lainan takuuna. Vakuudellista lainaa voi hakea myös yhteishakijan kanssa. Zmartan kautta voit kuitenkin kilpailuttaa myös vakuudettomia mökkilainoja aina 60 000 euroon saakka.

 • Onko mökkilaina kalliimpi kuin asuntolaina?

  Tavallisesti vakuudellinen mökkilaina on asuntolainaa kalliimpi, sillä siinä on hieman korkeampi marginaali. Edullisten ja vähemmän haluttujen mökkien lisääntyessä vapaa-ajan asuntojen markkinoilla myös pienet mökkilainat kuitenkin lisääntyvät, ja tällöin voidaan itse asiassa päätyä tilanteeseen, jossa mökkilaina voi olla asuntolainaa edullisempi. Mökin hankkimista ei kuitenkaan valtion taholta tueta esimerkiksi ensiasunnon ostajille tarkoitettujen tukien tapaan.

 • Voiko mökkilainaa hakea yhteisesti jonkun toisen kanssa?

  Voit hakea mökkilainaa yhdessä yhteishakijan kanssa, ja tämä onkin erittäin suositeltavaa. Tavallisesti mökkilainaa haetaan oman puolison kanssa, sillä hänen kanssaan kesämökkiä eniten myös käytetään. Yhteishakija voi kuitenkin olla myös muu yli 20-vuotias läheinen tai perheenjäsen.

 • Voiko mökkilainaa saada vakuudettomasti?

  Kyllä. Voit kilpailuttaa vakuudettoman mökkilainan Zmartalla jopa 60 000 euroon saakka. Markkinoilla on runsaasti pieniä vapaa-ajanasuntoja tähän ja huomattavasti huokeampaankin hintaan, etenkin hieman kauempana maakuntien keskuskaupungeista.

 • Mitkä ovat mökkilainan ehdot?

  Voidaksesi saada mökkilainaa sinun tulee olla vähintään 20-vuotias. Lisäksi sinulla tulee olla säännölliset työ- tai eläketulot, eikä sinulla saa olla merkintöjä maksuhäiriörekisterissä.

  Kunkin lainan ehdot, kuten esimerkiksi nimelliskorko, ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat luotonmyöntäjittäin. Vertailussamme näitä ehtoja on kuitenkin helppo verrata toisiinsa. Lisäksi kaikki Zmartan yhteistyökumppanit on valikoitu tarkoin ja ovat luotettavia.

Enemmän tässä kategoriassa

Katso kaikki
Velkajärjestely
Vakuudettomat lainat Yksityishenkilön velkajärjestely
Kuka pääsee velkajärjestelyyn ja miten siihen hakeudutaan? Lue lisää!
Velkoja ulosotossa
Vakuudettomat lainat Ulosottovelka – kannattaako se maksaa lainalla?
Monen suomalaisen velat ovat ulosotossa. Taloudellisesti ahdingosta on kuitenkin monta tapaa päästä eroon.
obligationer
Vakuudettomat lainat Mitä tarkoittaa lainan marginaali?
Mistä lainan marginaalissa on kyse ja miten siihen voi vaikuttaa? Tässä artikkelissa kerromme siitä kaiken tarpeellisen.