Mikä on panttikirja?

Panttikirja on käytännössä todistus kiinnityksestä, kun kiinteistöä käytetään velan vakuutena. Jos siis kiinteistön ostaja tarvitsee lainaa ja käyttää kiinteistöä vakuutena, hän tarvitsee panttikirjan. Dokumentti on nykyään pitkälti sähköisessä muodossa Maanmittauslaitoksen rekisterissä.  

Kiinteistökaupan panttikirjaprosessi voi tuntua ensikertalaisesta hieman monimutkaiselta, mutta onneksi siihen saa hyvin apua. Panttikirjaan tulee merkitä keskeisiä tietoja esimerkiksi kiinnityksen kohteesta ja kiinnityksen summasta.  

Miten panttikirja toimii? 

Panttikirja toimii siis luoton vakuutena esimerkiksi yksityishenkilön tai asunto-osakeyhtiön kiinteistössä. Panttikirjan tulee siirtyä kiinteistökaupassa uudelle omistajalle. Asiassa on syytä olla tarkkana kaupantekohetkellä ja siihen liittyviä kysymyksiä voi esittää esimerkiksi kiinteistövälittäjälle. 

Sähköisen panttikirjan hyvä puoli on, että sen säilytys on turvallista. Perinteisessä paperisessa panttikirjassa oli katoamisen riski. Digitalisaatio onkin helpottanut kuluttajan tietoa panttikirjan olinpaikasta.  

Milloin panttikirja palautuu takaisin? 

Panttikirjan tulee palauttaa takaisin omistajalle, kun laina on maksettu. Ainut poikkeus on tilanteessa, jossa siinä on jälkipanttausoikeus. Panttikirjaa voi käyttää vapautumisen jälkeen esimerkiksi toisen lainan vakuutena. 

Kun lainan vakuutena ollut pantti palautuu takaisin, on tärkeää säilyttää sitä huolella, mikäli se on vielä paperisessa muodossa. Kiinteistöiden kohdalla rekisterit ovat jo sähköistyneet, mutta asunto-osakkeet ovat vielä vaiheessa.  

Asunto-osakkeiden tilanne poikkeaa kiinteistöiden tilanteesta. On tärkeää muistaa säilyttää paperista asunnon osakekirjaa huolella. Lain mukaan kiinteistöosakeyhtiöissä tulee muuttaa asunnon osakekirja sähköiseen muotoon vuoteen 2033 mennessä, joten se tulee digitalisoida Maanmittauslaitoksen palveluun. Mikäli paperinen asunnon osakekirja katoaisi ennen digitalisointia, se tulee kuolettaa käräjäoikeuden hakemuksella.